Pelerinajul Icoanei Maicii Domnului de la Guadalupe

Publicat pe: 5 noiembrie 2007|Secțiunea: Ştiri|

Pelerinajul Icoanei „Maica Domnului de la Guadalupe – Patroana copiilor nenăscuţi”

img354În cadrul Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, va fi organizat un program dedicat apărării vieţii copiilor condamnaţi la moarte prin avort, cu ocazia pelerinajului Icoanei „Maica Domnului de la Guadalupe – Patroana copiilor nenăscuţi” (copie fidelă a icoanei originale, purtând semnătura şi sigiliul primatului Mexicului, Cardinalul Norberto Rivera Carrera).

Icoana Misionară a Sfintei Fecioare, cunoscută ca „Icoana Maicii Domnului de la Guadalupe”, venerată şi ca protectoare a Americilor, va sosi în Cluj-Napoca, la Capela „Sfântul Iosif” a Catedralei din p-ţa Cipariu, miercuri 07 nov. a.c., la ora 11,30 şi va rămâne până joi, 08 nov. a.c., la ora 10,00. Ea va fi adusă de Asociaţia „Darul Vieţii” din Timişoara, împreună cu pr. Emil Ghiurcă, coordonator al pelerinajului prin România.

După primirea şi instalarea în Capela „Sfântul Iosif”, va avea loc o prezentare a istoriei Icoanei Maicii Domnului de la Guadalupe, precum şi a misiunii pe care o are în Biserică, prin proiectarea unor imagini reprezentative. Programul va continua prin rugăciune, prin celebrarea unor Sfinte Liturghii, meditaţii, vizionarea unor filme, până joi dimineaţa la plecarea din Cluj-Napoca

În materialul pregătit de Comitetul de organizare al pelerinajului, se arată: „La fel cum Sfânta Fecioară a apărut în Mexic în 1531 unui indian, Juan Diego, şi la puţin timp după aceea au luat sfârşit sacrificiile umane – în special sacrificiile de copii oferiţi în mare număr de către azteci divinităţilor lor – tot astfel Ea a apărut recent, în anii 1990-1992, precizând că scopul vizitelor Sale era, în primul rând, să pună capăt flagelului avortului” – aşadar Aceea care, prin sacrificiul Fiului Său pe cruce a devenit Mama fiecăruia dintre noi, ne cheamă şi prin intermediul acestei Icoane, să conştientizăm valoarea infinită a vieţii umane, ca dar al lui Dumnezeu. Fiecare avort însemnă un copil ucis, un destin frânt, fiecare avort lasă răni dureroase în sufletele care se fac părtaşe la comiterea lui.

În continuare credincioşii vor putea venera icoana, în atmosferă de rugăciune şi reculegere. Programul după-mesei cuprinde şi vizionarea a două filme, primul, de la ora 16.00: „SFÂNTA JEANNA BERETTA MOLLA”, poveste unei mame canonizată de Sfântul Părinte Ioan-Paul al II-lea, pentru că şi-a dat viaţa pentru copilul pe care-l purta în pântece, iar cel de-al doilea, de la ora 20.30, „STRIGĂTUL MUT” – un film care evocă dramatismul avortului şi convertirea unui medic.

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu va celebra, de la ora 19.00, Sfânta Liturghie Arhierească împreună cu mai mulţi preoţi din parohiile clujene, şi va face un apel pentru apărarea vieţii

„Ne rugăm ca lumea contemporană să înţeleagă rolul şi misiunea sacră a familiei, să primească de la Dumnezeu darul vieţii aşa cum Preasfânta Fecioară a făcut-o la Buna-Vestire a Îngerului. Dacă Sfânta Fecioară ar fi spus „nu” venirii lui Isus, lumea ar fi fost condamnată morţii veşnice şi lipsită de mântuire” – a subliniat Preasfinţia Sa Florentin, dându-şi binecuvântarea pentru această manifestare.

De la ora 21.15, Pr. Titus SAS, Responsabil al Departamentului pentru Familie şi Viaţă şi Preot Vicar al Parohiei „Andrei Mureşanu” afiliată Capelei „Sfântul Iosif”, va rosti un cuvânt de învăţătură.

Programul va continua până a doua zi, prin veghe de rugăciune. Joi, 8 nov. a.c., după Sfânta Liturghie de la ora 9.00, Icoana purtătoare de binecuvântare şi har îşi va continua pelerinajul spre alte oraşe.

Apărută în mod miraculos pe veşmântul (Tilma) unui indian aztec convertit la creştinism – Juan Diego, în Guadalupe, Mexic, în 1531, imaginea Sfintei Fecioare purtându-L pe Isus în pântecele Său, a devenit cunoscută şi venerată nu doar de către locuitorii Mexicului, ci de întraga lume creştină

Unul dintre principalele obieciuri legate de Icoana de la Guadalupe, este ca femeile însărcinate sau mamele care abia au născut, să vină să se închine şi să-şi prezinte pruncii Preasfintei Fecioare, oferindu-i protecţiei Celei care L-a primit şi L-a purtat pe Fiul lui Dumnezeu în pântecele ei.

Papa Benedict al XIV-lea şi-a exprimat uimirea în faţa unei picturi atât de gingaşe care a sfidat intemperiile timpului. El scria: „Totul este miraculos în acest portret ieşit din florile culese de pe un pământ complet arid şi care nu produce decât spini. Este imprimat pe o pânză fragilă încât putem vedea prin ea. Şi totuşi nici suprema Ei frumuseţe şi nici strălucirea culorilor nu au fost deteriorate de umiditatea lacului vecin care corodează aurul, argintul şi arama. Pentru nici o altă naţiune Dumnezeu nu a mai făcut atât de mult.” Nici un expert, nici un pictor nu au putut explica cum a putut să reziste acest portret încă din 1531. (Viorica Sabo)

Departamentul Mass-Media al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla

În pagina 2 găsiţi un istoric al icoanei iar în pagina 3 programul vizitei în Cluj. Click mai jos.