“Ceasuri de seară cu Ion Agârbiceanu” – lecturi literare, muzică clasică, rugăciune

publicat la 16 noiembrie 2007 în Ştiri

Asociaţiile de credincioşi tineri şi laici greco-catolici, (ASTRU şi AGRU) şi Parohia clujeană “Andrei Mureşanu”, organizează la capela “Sfântul Iosif” a Catedralei din P-ţa Cipariu, în ziua de luni, 19 nov. a.c., o seară de cultură şi spiritualitate. Manifestarea va fi centrată pe evocarea personalităţii preotului greco-catolic Ion Agârbiceanu, cunoscut prozator ardelean, scriitor de referinţă a literaturii române a sec. XX.

Programul va începe la ora 18.00 prin conferinţa ţinută de pr. Mircea Marţian, “Agârbiceanu 125” – o prezentare a omului de litere şi a teologului de la a cărui naştere se împlinesc anul acesta 125 de ani. Ca paroh al Parohiei “Andrei Mureşanu”, pr. Marţian este continuator al activităţii întru preoţie a acestui “sfânt părinte al literaturii noastre”-cum l-a numit Lucian Blaga pe Ion Agârbiceanu. Este un motiv în plus pentru a îndepărta praful de pe filele timpului şi a evoca viaţa acestui dascăl al multor generaţii de români, fiind adus la timpul prezent un izvor viu de spiritualitate şi credinţă.

O privire din perspectiva unei antropologii creştine” asupra activităţii şi operei lui Ion Agârbiceanu, va fi redată de d-na Prof. Cornelia Lucia Frişan (AGRU), prin prezentarea “Talanţii părintelui scriitor”. Programul va continua prin perioade de intermezzo muzical şi pagini de literatură, în lectura tinerilor Crina Horvat şi Mihai Floran din cadrul ASTRU. Muzica clasică va aduce în atmosfera înălţătoare creată, o notă de solemnitate, deschizând calea spre lumea de dincolo de cuvinte, din care figura blândă a părintelui prozator priveşte spre cei ce-i perpetuează amintirea.

În mod firesc seara se va încheia prin rugăciune, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu Episcop de Cluj-Gherla împreună cu preoţii şi credincioşii prezenţi, vor face rugăciune de pomenire a părintelui Ion Agârbiceanu. Totodată, se va aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru bogăţia sufletească cu care i-a înzestrat pe mulţi dintre înaintaşii noştri, modele luminoase de credinţă şi temeinicie, care pot fi consideraţi mereu contemporani cu cei ce se apropie spre a le asculta povaţa.

img469

Ion Agârbiceanu s-a născut la 12 septembrie 1882, în loc. Cenade, Comitatul Alba de Jos. La începutul secolului XX, s-a alăturat prozatorilor George Coşbuc şi Ioan Slavici, prezentând în creaţia sa literară universul existenţial şi pătimirile din acea vreme ale ţăranului român.

După studiile gimnaziale făcute la Blaj (1892-1900), Ion Agârbiceanu a urmat cursurile Facultăţii de Teologie din Budapesta (1900-1904). A colaborat la cele mai importante publicaţii literare “Tribuna” – Sibiu, la “Gazeta Transilvaniei” – Braşov, “Familia” – Oradea, “Drapelul” – Lugoj. În anul 1903 începe colaborarea la revista “Sămănătorul”. În 1905 se înscrie la Facultatea de Litere din Budapesta. Între 1906-1910 este preot paroh în Bucium-Sasa, jud. Alba, apoi la Orlat, jud. Sibiu 1910-1919. În timpul primului război mondial este preot militar în corpul voluntarilor ardeleni (1917-1918). După 1918 a fost director al ziarului “Patria” din Cluj (1919-1927), apoi al revistei “Tribuna” din Cluj. După 1919 a făcut parte din Parlamentul României întregite, devenind senator şi vicepreşedinte al Senatului. Din 1930 a fost preot şi protopop de Cluj în 1931 fiind canonic al Episcopiei de Cluj-Gherla.

Creaţia sa literară l-a adus între membrii “Astrei” unde a fost secretar general între 1925-1940. Pentru o perioadă a fost redactor al revistei “Transilvania”. A fost membru al Academiei Române şi a făcut parte din conducerea Societăţii Scriitorilor. De asemenea, din 1921, a fost preşedinte al Sindicatului presei române din Ardeal şi Banat. S-a stins din viaţă la 28 mai 1963, dar a rămas în memoria românilor ca blând povestitor ardelean, vestitor al tezaurului de credinţă şi tradiţie a neamului nostru.

Viorica Sabo-redactor DIRMM

Informaţii: pr. Mircea Marţian – paroh al Parohiei “Andrei Mureşanu”: tel. 0745-265935
Codruţa Fernea – preşedintă ASTRU: tel. 0744-164669
Prof. Cornelia Lucia Frişan – membră AGRU: tel. 0724 064 886

Anexe: Programul manifestării; Pagină de literatură – “Sate şi preoţi” de Ion Agârbiceanu

Ultimele apariţii din proza lui Ion Agarbiceanu:

Cartea Legendelor, Editura “Remus”,
Căile Fericirii, Editura “Buna Vestire”, Blaj 2004
Faţa de lumină a creştinismului, meditaţii, Editura “Buna Vestire”, Blaj 2005
Cuiburi de Soare, Editura “LIMES”, 2007

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *