Ordinul Greco-Catolic Terţiar Bazilian – 10 ani de la înfiinţare

Publicat pe: 23 noiembrie 2007|Secțiunea: Ştiri|

Cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la depunerea Legământului Terţiarilor din Ordinul al Treilea Bazilian (OTB), ordin format din credincioşi greco-catolici laici şi afiliat Ordinului călugăresc al Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), în ziua de sâmbătă, 24 nov. a.c., va avea loc o Şedinţa Festivă la Mănăstirea „Sf. Macrina” din Cluj-Napoca.

„Programul sărbătorii va începe la ora ora 7.30 prin Sfânta Liturghie celebrată de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, urmând ca, în continuare să se facă o prezentare însoţită de imagini, a Ordinului Terţiar Bazilian, a activităţilor desfăşurate în cei 10 ani” – a explicat d-na prof. Roxana Marfievici, membră terţiară din comitetul de organizare a manifestării.

Vor fi prezenţi, ca invitaţi, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Superiorii celor două Provincii Baziliene Române, Maica Valentina-Virginia Hădărău şi Pr. Ieromonah Ioan Laurean Daboc, Pr. Ermil Alexandru Jurja OSBM, fondatorul OTB, călugări şi călugăriţe din OSBM.

În continuare, duminică, 25 noiembrie a.c., de la ora 10.00, (la biserica Mănăstirii „Sfânta Macrina”), va fi celebrată Sfânta Liturghie Arhierească în cadrul căreia membrii Ordinului Terţiar Bazilian îşi vor reînnoi Legământul, conform Regulei Ordinului al Treilea Bazilian.

Premisele formării în cadrul Bisericii greco-catolice a unui Ordin Terţiar ne sunt relatate de către Preşedinta Ordinului, D-na Mia Egri: „În urmă cu 13-14 ani, ieromonahul Ermil Alexandru Jurja, dăruit de Dumnezeu cu harul de a pătrunde în sufletele oamenilor, a simţit nevoia şi dorinţa noastră, a laicilor, de a ne apropia tot mai mult de viaţa religioasă şi remarcând prezenţa constantă a unor credincioşi la Sfintele Liturghii şi la rugăciunile de la Mănăstirea „Sfânta Macrina”, ne-a venit în ajutor. Pe acea vreme eram entuziasmaţi de libertatea cu care ne puteam exprima credinţa, însă ieşeam la lumină după ani grei de întuneric şi nu ştiam să ne rugăm cum se cuvine. Părintele, cu răbdare, oferindu-ne din timpul său, a început să ne explice părţile Sfintei Liturghii, să ne facă să pătrundem în Tainele Sfinte, să ne înveţe cum să ne rugăm, cum să adorăm Sfintele Sacramente, cum să ne facem zilnic examenul de conştiinţă meditând profund asupra păcatelor săvârşite.”

Astfel a început o frumoasă poveste care s-a concretizat mai târziu, în anul 1997, prin formarea unei comunităţi de laici care, „sub îndrumarea Ordinului Bazilian, în spiritul şi tradiţia lui, să tindă la desăvârşirea creştină în conformitate cu situaţia şi modul de viaţă” – cum este scris în Regula Terţiarului.

Depunerea Legământului Terţiar Bazilian şi totodată înfiinţarea ordinului, a avut loc în 27 nov. 1997, în cadrul unei ceremonii condusă de Ieromonahul (de veşnică pomenire) Silvestru Augustin Prunduş, membru de frunte al rezistenţei greco-catolice din Cluj şi după eliberarea Bisericii Române Unite cu Roma, Superior Provincial al Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”.

De la întemeiere, Ordinul Terţiar Bazilian pornit de la o componenţă de 11 şi la scurt timp de 29 persoane, a desfăşurat un program zilnic de rugăciune, fiind organizate şi întâlniri lunare ale grupei. Fraţii şi surorile din OTB au fost alături nu doar în rugăciune ci s-au susţinut în toate problemele vieţii, mai ales când existau cazuri de boală şi neputinţă. În cei 10 ani de activitate ei au condus pe ultimul drum 7 fraţi terţiari, persoane ce rămân în memoria şi rugăciunea grupului. Dar membrii OTB şi-au aniversat împreună zilele de naştere, au făcut numeroase pelerinaje şi programe spirituale, asistaţi întotdeauna de călugării şi călugăriţele Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare”, cei ce le-au pus la dispoziţie şi spaţiul sacru de rugăciune. O asistenţă specială le-a fost oferită de către Sora Daniela OSBM, cea care a coordonat ordinul terţiar, ca îndrumător spiritual.

În prezent, la fel ca în ultimii 10 ani, terţiarii bazilieni por fi întâlniţi în fiecare dimineaţă în biserica Mănăstirii „Sfânta Macrina” unde, după ce participă la Sfânta Liturghie şi uneori la ruga de obşte a Surorilor Baziliene (desfăşurată dimineaţa devreme), continuă prin a-şi împlini propriul program de rugăciune în faţa Sfântului Altar.

La ceas jubiliar, membrii Ordinului Terţiar Bazilian au o dorinţă încă neîmplinită dar pe care speră să o concretizeze, aceea de a se uni cu grupa de Fraţi Terţiari ce funcţionează în Biserica greco-catolică din Parohia Mănăştur 1 Vest. Aceasta pentru că „rugăciunea în comun şi munca împreună, aduc mari roade spre mai mare mărirea lui Dumnezeu”.

Viorica Sabo-redactor DIRMM

Informaţii: prof. Roxana Marfievici, OTB, tel: 0746231953

img530