Ştefan Hruşcă colindător la Episcopia de Cluj-Gherla

publicat la 5 decembrie 2007 în Ştiri

Cunoscutul interpret de muzică folk Ştefan Hruşcă, a făcut un popas la Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla în seara de marţi, 4 decembrie a.c., cu puţin înainte de Concertul de Colinde pe care l-a susţinut la Cluj-Napoca. Neobositul colindător maramureşan a dorit să vină la colindat la Episcopul de Cluj-Gherla, mai înainte de a-şi dărui colindul tuturor clujenilor.

Ştefan Hruşcă a fost întâmpinat la sediul Episcopiei de Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop Eparhial, Mons. Mihai Todea Vicar General, Pr. Călin Bot, Rector al Institutului Teologic "Sfântul Ioan Evanghelistul", împreună cu un grup de preoţi, studenţi teologi şi credincioşi greco-catolici. Întâlnirea a fost un dialog al colindelor noastre tradiţionale, interpretul maramureşan colindând şi fiind la rândul său colindat de către Corul Studenţilor Teologi ai Institutului greco-catolic din Cluj-Napoca, cor dirijat de Subdiaconul Gabriel Marincaş.

Lumina Crăciunului Românesc s-a revărsat peste seară. Întâlnirea cu maramureşanul a cărui voce caldă e cunoscută ca purtând tuturor Vestea Bună a Naşterii lui Isus, a fost bucurie şi laudă adusă lui Dumnezeu.

img663

În încheiere, aşa cum e obiceiul la români, PS Florentin în calitate de gazdă, a făcut colidătorului său, Ştefan Hruşcă, un dar de suflet: împreună cu arhiereasca binecuvântare, Preasfinţia Sa i-a dăruit cântăreţului cartea "Credinţa noastră este viaţa noastră – Memoriile Cardinalului Iuliu Hossu" şi un album cu fotografii ale Papei Ioan Paul al II-lea, doi mărturisitori ai credinţei creştine, care, prin pilda vieţii lor oferite lui Hristos, au luminat întreg secolul XX.

Înaltul Ierarh i-a arătat oaspetelui său, între filele volumului (editat în anul 2003 de Editura "Viaţa Creştină"), pagina în care IPS Iuliu Hossu mărturisea faptul că în lungii ani de detenţie şi domiciliu obligatoriu (1948-1970) sub prigoana comunistă, avea ca mângâiere sufletească amintirea colidei sale preferate, "Când fost-a Prunc micuţ Isus", colindă care se regăseşte în repertoriul lui Ştefan Hruşcă şi o ascultă azi românii. Această colindă, "atât de scumpă şi izvor de atâta emoţie sufletească" – scria IPS Iuliu Hossu – "doresc s-o las aici, scumpilor mei preoţi şi credincioşi, de amintire a emoţiilor sufleteşti şi a mângâierilor sorbite din ea şi la Dragoslavele, şi apoi în toate zilele, în cursul Căii Crucii de care ne-am învrednicit".

Colindele ce au răsunat în Sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, cântate împreună cu cel mai îndrăgit colindător al românilor Ştefan Hruşcă, au făcut ca cerul şi pământul să se întâlnească din nou, Dumnezeu să coboare în suflete pace şi între oameni bunăvoire.

Viorica Sabo

Fotografii de la evenimentul de astăzi au fost publicate aici.

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *