Sărbătoarea Naşterii Domnului – 2007 în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 31 decembrie 2007|Secțiunea: Ştiri|

img88Sărbătoarea Naşterii Domnului, ca în fiecare an, a adus mângâiere, bucurie şi pace în inimile credincioşilor ce s-au deschis pentru a primi Lumina lui Isus, Cel ce vine şi nu poate fi oprit de egoismul şi preocupările lumii.

În Eparhia greco-catolică de Cluj-Gherla, Crăciunul a fost sub semnul drumului păstorilor deveniţi vestitori ai speranţei – aceasta fiind tema Scrisorii Pastorale a Episcopului locului, Florentin Crihălmeanu, care a invitat toţi credincioşii în mod spiritual la ieslea din Betlehem unde Pruncul Isus se află, în aşteptare, pentru fiecare.

Celebrările principale ale sărbătorii s-au desfăşurat în incinta Catedralei "Schimbarea la Faţă". Mai întâi a avut loc Sfânta Liturghie festivă din Noaptea de Crăciun, mulţi tineri şi vârstnici au ales să petreacă acest timp în rugăciune, în locul unde Isus vine cu Trup şi Sânge şi prin Împărtăşanie poate fi primit în mod real în suflete. În cadrul celebrării un grup de copii înveşmântaţi în îngeraşi au adus în procesiune o păpuşă simbolizând Pruncul Isus, l-au dat Episcopului care l-a depus într-o mică iesle amenajată în Catedrală, după obiceiul instituit de un mare sfânt al Bisericii, Francisc de Assisi.

Ziua sfânta a Sărbătorii Naşterii Domnului a avut în centru Sfânta Liturghie Arhierescă celebrată în Catedrala Episcopală de PS Florentin Crihălmeanu, Mons. Mihai Todea Vicar General, preoţi, studenţi teologi, în prezenţa unui mare număr de credincioşi. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date ce corul Surorilor Baziliene de la Mănăstirea "Sfânta Macrina" din cart. Gheorgheni.

Sfânta Liturghie din ziua de Crăciun a fost prilejul care a reunit în aceeaşi rugăciune credincioşii, cărora, în toate bisericile parohiale, le-a fost prezentată Scrisoarea Pastorală a Întâistătătorului Eparhiei.

A doua zi a sărbătorii, miercuri, 26 dec. 2007 , Preasfinţia Sa Florentin a celebrat Sfânta Liturghie la Gherla, în capela devenită neîncăpătoare. La masa Sfântului Altar au concelebrat Pr. Protopop Ioan Monoşes, Pr. Vicar Foraneu Gheorghe Breharu numit de PS Florentin "simbol al continuităţii bisericii noastre pe aceste meleaguri", Pr. Vasile Berbecar şi Pr. Marius Cerghizan, secretar episcopal. Corul dirijat de Dl. Vasile Kiss a dat răspunsurile liturgice. La Sfânta Liturghie au participat şi Surorile Baziliene din comunitatea de la Gherla.

Preasfinţia Sa şi-a început cuvântul adresat credincioşilor gherleni, amintind grija părintească pe care predecesorul său pe scaunul episcopal, Eminenţa Sa Cardinal Iuliu Hossu, a arătat-o acestei parohii care, până în anul 1930, a fost şi întâiul Sediu Eparhial. În continuare a arătat faptul că "Sărbătoarea Naşterii Domnului nostru Isus Hristos ne pune în faţă esenţa credinţei noastre, adică mântuirea sufletului. Dumnezeu este prezent în istoria poporului Său. Dumnezeu nu rămâne undeva departe faţă de aceia pe care i-a creat din iubire şi i-a chemat la fericire. Dumnezeu rămâne alături de om atât de mult, încât doreşte să îmbrace El însuşi haina umană, pentru ca pe noi, oamenii, să ne poată îmbrăca în haina divinităţii Sale. Dumnezeu ne cheamă să fim acum fii, prin credinţa în Fiul Său". Pornind de la Evanghelia zilei, PS Florentin a dat două exemple de atitudine în credinţă: disponibilitatea şi supunerea faţă de voinţa divină, de care dau dovadă Preasfânta Fecioară Maria şi Sfântul Iosif şi în cealaltă extremă, aroganţa lui Irod care îşi are propriile planuri, lăsând la o parte pe Dumnezeu. La fel şi astăzi, Naşterea Domnului pentru mulţi este doar "o uimire de câteva momente" dar "unicul Adevăr suprem trebuie să rămână Dumnezeu pentru noi toţi!".

În ultima zi de Crăciun, joi, 27 dec. 2007, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla a vizitat Parohia Grigorescu, cea mai mare comunitate greco-catolică din municipiul Cluj-Napoca. PS Florentin a fost primit de păstorii acestei parohii, Pr. Marius Popa şi Pr. Iosif Popa pentru a concelebra Sfânta Jertfă Liturgică în biserica parohială. Biserica a celebrat în această zi memoria primului martir, Sfântul Ştefan. Tema centrală a predicii Preasfinţiei Sale la Liturghie a fost importanţa credinţei, credinţa fiind motivaţia pentru care întregul şir al martirilor nu a pregetat să meargă spre moarte cu seninătate, cu privirea îndreptată spre ceea ce se află dincolo de această viaţă, "Liturghia cerească, viziunea beatifică a gloriei cereşti, această viziune la care cu toţii suntem chemaţi". "De aceea – a adresat PS Florentin credincioşilor urarea – să fie această zi, a treia de la Naşterea Domnului nostru Isus Hristos, o zi în care să ne întărim în credinţa noastră creştină, în mărturia noastră creştină în această viaţă" . În încheiere a fost dat exemplul recent de mărturie creştină prin întreaga viaţă, a Suveranului Pontif Papa Ioan Paul al II-lea, care, "ne priveşte de sus, cum spune actualul Pontf, prin fereastra deschisă cerului şi ne invită să ne trăim şi noi viaţa noastră creştină, să fim un exemplu pentru tânăra generaţie pe drumul spre mântuire."

Cu un îndemn al Episcopului Eparhial la naşterea prin credinţă ca şi fii ai lui Dumnezeu, s-a încheiat şirul celebrărilor Sărbătorii Naşterii Domnului, celebrări care au pus un nou început în viaţa creştină a Bisericii de pe meleaguri clujene, prin reînnoita prezenţă a Dumnezeului celui Viu în mijlocul ei.

V.S. – redactor mass-media

Albumul foto poate fi văzut aici.