Pelerinaje la locurile consacrate Preasfintei Fecioare Maria de la Lourdes

Publicat pe: 2 februarie 2008|Secțiunea: Ştiri|

Cu ocazia Jubileului celei de-a 150-a aniversări a apariţiei Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes, celebrat în Biserica Catolică de-a lugul întregului an 2008, dar mai cu seamă între 2-11 februarie, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu, invită în această perioadă toţi preoţii şi credincioşii de pe teritoriul eparhiei să facă pelerinaje în locurile unde există grote consacrate Preasfintei Fecioare Maria de la Lourdes, pentru dobândirea INDULGENŢEI PLENARE (iertarea deplină a tuturor păcatelor).

În mod particular, în zilele de 3 şi 11 febr. a.c., PS Florentin va celebra Sfânta Liturghie la bisericile din Parohia Grigorescu, Cluj-Napoca respectiv în parohia din Sângeorz-Băi, unde este pusă la loc de cinste cunoscuta imagine a Neprihănitei Fecioare Maria apărută în faţa micuţei păstoriţe Bernadeta, cum s-a întâmplat la Lourdes, în urmă cu 150 de ani.

Duminică, 3 febr. a.c., de la ora 10.00, Biserica "Sfânta Maria" din cartierul clujean Grigorescu (B-dul 1 Dec. f.n.) va fi înconjurată de mulţimea credincioşilor aflaţi într-o procesiune, cu oprire de rugăciune în faţa grotei Preasfintei Fecioare, adevărată oază de pace amenajată lângă biserică. Programul va continua în incinta lăcaşului de cult, prin Sfânta Liturghie Arhierească ce se va încheia cu o binecuvântare pentru Indulgenţa Plenară. Parohia Grigorescu este cea mai numerosă comunitate greco-catolică din Cluj-Napoca, şi este păstorită de pr. paroh Marius Popa. La această celebrare liturgică, pelerinii vor sosi din parohiile clujene şi din întreaga Eparhie pentru dobândirea indulgenţei plenare, dar mai ales spre a o cinsti pe Maica Vieţii şi Mama plină de iubire a fiecăruia dintre noi, ceea ce este "rugătoare caldă şi zid nebiruit, izvor de milă şi lumii scăpare" (Paraclisul Maicii Domnului), Preasfânta Fecioară Maria.

În aceeaşi zi, duminică 3 febr. a.c., de la ora 9.00, o Sfântă Liturghie festivă, celebrată de Mons. Mihai Todea, Vicar General Eparhial şi de Părinţii Bazilieni ai Ordinului "Sfântului Vasile cel Mare" (OSBM) împreună cu Pr. Sperior Provincial, Laurean Daboc, va avea loc în capela călugărilor bazilieni situată la demisol pe str. Gheorghe Lazăr, lângă care, de asemenea, se află o cunoscută grotă a Sfintei Fecioare. Este un loc special de evlavie şi de rugăciune fierbinte, din perioada persecuţiei comuniste. Aici, în locuinţa Părintelui Bazilian Silvestru-Augustin Prunduş, preoţi şi credincioşi greco-catolici se întâlneau, înfruntând ochii vigilenţi ai securităţii şi celebrau în taină Sfânta Liturghie dar aveau şi alte activităţi clandestine – rugăciune şi meditaţii, chiar cursuri de pregătire pentru preoţie, ţinute de personalităţi ale Bisericii Române Unite.

Grota Sfintei Fecioare de pe str. Gheorghe Lazăr – îngrijită şi mereu frumos împodobită de ultimul locatar al acestui centru de rezistenţă şi spiritualitate, pr. G. Arieşan, călugăr pe care ceasul persecuţiei comuniste l-a găsit la Mănăstirea Nicula – dovedeşte marea evlavie faţă de Preasfânta Fecioară Maria de la Lourdes care există dintotdeauna în Biserica Greco-Catolică.

Printr-un Decret Pontifical, Papa Benedict al XVI-lea acordă credincioşilor indulgenţă plenară cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a apariţiei Fecioarei Maria la Lourdes : "Pentru a obţine roade mai multe de reînnoită sfinţenie din această sfântă aniversare", se arată în decret, "Pontiful Suprem Papa Benedict al XVI-lea a decis să acorde darul indulgenţei plenare credincioşilor sub condiţiile obişnuite: spovada sacramentală, împărtăşirea cu Trupul şi Sângele Domnului şi rugăciune după intenţiile Sfântului Părinte, dacă între 8 decembrie 2007 şi 8 decembrie 2008 ei vizitează sanctuarul marian din oraşul Lourdes, Franţa". "Apropiata 150-a aniversare a zilei în care, Preasfânta Fecioară Maria, prezentându-se în faţa Bernadetei Soubirous ca fiind Neprihănita Zămislire, a dorit să fie ridicat şi venerat un sanctuar în locul numit `Massabielle` în oraşul Lourdes", se arată în decret, "ne aduce aminte seria nenumărată de minuni prin care viaţa supranaturală a sufletelor şi sănătatea trupurilor au primit mult folos, din bunătatea atotputernică a lui Dumnezeu".

Conform Decretului amintit, indulgenţa plenară poate fi, de asemenea, obţinută de credincioşi, dacă între 2 şi 11 februarie 2008-Sărbătoarea Fecioarei Maria de la Lourdes şi a 150-a aniversare a apariţiilor, vizitează, în orice biserică, grotă sau loc amenajat, imaginea binecuvântată a Preasfintei Fecioare Maria de la Lourdes, solemn expusă pentru venerare publică, şi înaintea imaginii participă la o devoţiune mariană, sau cel puţin se opresc pentru un timp suficient de lung în rugăciune, încheind cu recitarea rugăciunii Tatăl nostru, a Crezului şi cu invocarea Sfintei Fecioare Maria. ( Viorica Sabo, redactor mass.media)

Informaţii suplimentare: Pr. Marius Popa, Paroh al Parohiei Grigorescu – tel. 0747.330908
Pr. Ieromonah Laurean Daboc, Superior Provincial OSBM – tel. 0744.770877

img63