Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului Sanitar (a XVI-a) va fi sărbătorită la Cluj-Napoca

Publicat pe: 8 februarie 2008|Secțiunea: Ştiri|

image001 Asociaţia Medicilor Catolici din România (AMCR) – Filiala Cluj, în colaborare cu Episcopia Română Unită, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla organizează celebrarea în Cluj-Napoca a "Zilei Mondiale a Bolnavului şi a personalului sanitar", zi internaţională sărbătorită de întreaga Biserică Catolică, în fiecare an, la 11 februarie – zi în care după calendarul latin (romano-catolic) are loc sărbătoarea liturgică a Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes. Tema aleasă pentru acest an este "Euharistia, Lourdes şi îngrijirea pastorală a bolnavilor"

  • Duminică, 10 februarie, Ziua Mondială a Bolnavului va fi celebrată festiv la Catedrala greco-catolică "Schimbarea la Faţă"

Duminică 10 februarie (ora 10.30), în Catedrala Episcopală "Schimbarea la Faţă", va fi celebrată Sfânta Liturghie în cadrul căreia PS Florentin Crihălmeanu Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla va prezenta Mesajul Sfântului Părinte Papa Benedict al XVI-lea pentru aceată zi. În unire cu Sfântul Părinte şi cu întreaga Biserică – în care se celebrează, în acest an, cei 150 de ani de la apariţia Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes, acest loc al vindecării şi al întâlnirii neîncetate cu Mama lui Isus şi Mama plină de iubire a fiecărui om – rugăciunea Zilei Mondiale a Bolnavului va fi o invocare a griji, priceperii, răbdării şi compasiunii de care au nevoie cei aflaţi în suferinţă. În mod special va fi invocată puterea vindecătoare a iubirii, în primul rând a iubirii ce izvorăşte din Euharistie, din întâlnirea personală cu Hristos prin împărtăşirea cu Sfintele Taine.

La ceremonial au fost invitaţi directori ai unor clinici din Cluj-Napoca şi alte personalităţi ale lumii medicale clujene. Dr. Eugen Lupu, Preşedintele Filialei Cluj a AMCR, va susţine o alocuţiune despre semnificaţia zilei de 11 februarie, despre nevoia imensă de solidaritate pentru ca în societatea de azi să se găsească posibilităţi spre a fi ajutaţi toţi bolnavii. Prin rugăciune şi dăruire de sine, oamenii Îl pot găsi pe Dumnezeu în cei care suferă.

În această lumină, în catedrala greco-catolică clujeană vor fi întâmpinaţi mai mulţi bolnavi neuromotori de la Şcoala Ajutătoare din Baciu, precum şi persoane cu handicap neuropsihic de la Centrul de zi "Sfânta Maria" şi din Comunitatea "Credinţă şi Lumină" care activează în Cluj-Napoca, invitaţi speciali la această celebrare.

În aceeaşi zi – duminică 10 februarie, după Sfânta Liturghie, PS Florentin va vizita Clinica Medicala I şi apoi Spitalul Municipal Clujana unde, de la ora 16.30 va celebra Slujba Vecerniei în capela greco-catolică. Preasfinţia Sa doreşte ca, în comuniune cu medicii şi personalul sanitar, să-i încurajeze şi să-i lumineze prin binecuvântare pe bolnavii internaţi, tratamentul lor trupesc să fie astfel întregit de un tratament spiritual, sufletesc.

Cu ocazia Jubileului celei de-a 150-a aniversări a apariţiei Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes, celebrat de-a lungul întregului an 2008, dar mai cu seamă între 2-11 februarie, Episcopul de Cluj-Gherla Florentin Crihălmeanu, a invitat în această perioadă preoţii şi credincioşii să facă pelerinaje în locurile unde există grote consacrate Preasfintei Fecioare Maria de la Lourdes, pentru dobândirea indulgenţei plenareiertarea deplină a tuturor păcatelor mărturisite. Prin spovadă păcatele sunt iertate, dar este nevoie de o reparare, o vindecare a efectelor lor negative. Prin indulgenţa plenară, Biserica acordă iertarea acestei pedepse reparatoare.

11 februarie – Ziua Mondială a Bolnavului a fost fixată din iniţiativa Papei Ioan Paul al II-lea, în data de 13.05.1992, în memoria Sfintei Fecioare de la Lourdes – Franţa, când a fost publicată o Scrisoare Apostolică asupra sensului creştin al suferinţei umane. A ales atunci această dată gândindu-se la mesajul deosebit pe care Maica Sfântă îl adresează bolnavilor şi tuturor celor suferinzi: "Privind spre Maria, inima se deschide spre speranţă, pentru că vedem ce lucruri mari săvârşeşte Dumnezeu atunci când suntem dispuşi să împlinim cu umilinţă voinţa lui. Sfânta Fecioară Maria este un semn minunat al izbânzii vieţii asupra morţii, a iubirii asupra păcatului, a mântuirii asupra oricărei boli a trupului şi a spiritului. Este semn de mângâiere şi de speranţă sigură. Ceea ce admirăm din ce s-a săvârşit în Ea este garanţia a ceea ce Dumnezeu vrea să dea fiecărei creaturi umane: plinătate de viaţă, de bucurie şi de pace".

Modelul Sfintei Fecioare Maria dă mângâiere bolnavilor, luminează munca medicilor, infirmierilor şi operatorilor sanitari.

Viorica Sabo, redactor mass-media

Mesajul Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea pentru Ziua Mondială a Bolnavului – 2008 este publicat la:
http://catholica.ro/documente/index3.asp?id=783