Scrisoare către Ziua despre „erezia uniată”

publicat la 15 mai 2008 în Ştiri

În numărul din 12 mai 2008, cotidianul naţional Ziua a inclus un articol intitulat Canonizarea ţăranilor martiri, semnat de Mihai Isac. În acest articol se vorbeşte despre "erezia uniată" şi alte expresii ofensatoare pentru Biserica Greco-Catolică. Biroul de presă al Eparhiei de Cluj-Gherla a reacţionat cu următoarea scrisoare adresată redacţiei publicaţiei amintite.

img9

Nr. 883/15.05.2008
Cluj-Napoca

Către,
Redacţia cotidianului Ziua (ediţia naţională)

În atenţia,
domnului Adrian PĂTRUŞCĂ, Redactor Şef

Stimate domnule Adrian PĂTRUŞCĂ,

Am rămas profund dezamăgiţi de apariţia articolului "Canonizarea ţăranilor martiri", semnat de domnul Mihai ISAC în cotidianul Ziua (ediţia naţională) nr. 4229, din data de 12 mai a.c., în care apar, în mai multe rânduri, expresii tendenţioase şi lipsite de fundament istoric la adresa Bisericii Greco-Catolice din România, precum: "erezia uniată" (de două ori); "în faţa abuzurilor autorităţilor imperiale şi a noilor ierarhi uniaţi"; "oficialul austriac fiind susţinut de grofii maghiari şi de ierarhii greco-catolici".

Aceste formulări, ce nu ţin seama de adevărul istoric şi de contextul social şi politic din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, la care se face referire, au avut nefericitul efect de a răni sufleteşte numeroşi credincioşi greco-catolici, care cunosc bine istoria Bisericii din care fac parte şi rolul pe care aceasta la avut la trezirea conştiinţei naţionale şi făurirea României Mari.

Dorim să ne exprimăm încă o dată regretul pentru apariţia acestui articol atât de slab documentat istoric şi cu atât de multe formulări ce ne aduc aminte de alte numeroase atacuri la adresa Bisericii Greco-Catolice, pe care le credeam încheiate.

Nădăjduim şi pe mai departe la o bună colaborare cu ziarul Ziua şi, în acelaşi timp, la o reflectare nepărtinitoare a realităţilor confesionale din ţara noastră.

Revenirea din partea redacţiei asupra acestui articol şi formularea unor necesare corecturi ar însemna atât dovedirea profesionalismului cotidianului Ziua, cât şi respectul pe care orice formator de opinie trebuie să-l arate deopotrivă Bisericii Ortodoxe şi Bisericii Greco-Catolice din România.

Din încredinţarea Prea Sfinţiei Sale Florentin CRIHĂLMEANU, Episcop al Eparhiei Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla,

Pr. Dc. Daniel AVRAM
Purtător de cuvânt

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *