Ziua Copilului în Eparhia de Cluj-Gherla – sărbătoare a Primei Întâlniri cu Isus din Sfânta Împărtăşanie

Publicat pe: 2 iunie 2008|Secțiunea: Ştiri|

image001 Duminică, 1 iunie a.c., în cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti oficiată în Capela "Sfântul Iosif" din Piaţa Cipariu, 50 de copii din Cluj-Napoca s-au întâlnit pentru prima dată cu Isus din Sfânta Împărtăşanie.

În pregătirea acestui moment, sâmbătă 31 mai, copiii însoţiţi de catehete, s-au întâlnit la Sediul Episcopiei unde le-au fost verificate de către pr. cons. Marius Furtună şi de alţi preoţi, cunoştinţele de religie. În continuare, ei au făcut o examinare a conştiinţei şi s-au mărturisit pentru prima dată, primind dezlegarea de toate păcatele. Astfel, ei au fost pregătiţi pentru Prima Sfântă Împărtăşanie Solemnă.

În dimineaţa de duminică, de Ziua Copilului, copiii au venit în procesiune de la Catedrala "Schimbarea la Faţă" la capela "Sfântul Iosif", fiind însoţiţi de Episcopul de Cluj-Gherla, preoţi şi credincioşi. Ei şi-au mărturisit astfel credinţa lor în Dumnezeu şi identitatea de creştini greco-catolici.

Într-o zi în care cetăţenii au fost chemaţi să-şi aleagă liderii politici, aceşti copilaşi şi-au mărturisit public alegerea lor conştientă: L-au ales pe Isus, conducător al vieţii lor şi Rege al inimilor lor.

La Capela "Sfântul Iosif", în fiecare duminică se celebrează o Sfântă Liturghie a copiilor. La această Liturghie, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Mons. Mihai Todea, Vicar General şi alţi preoţi, cei 50 de noi membrii ai Bisericii au fost primiţi, în cântecele pline de veselie ale copiilor din corul capelei – "Allegria".

În cadrul sfintei slujbe, după reînnoirea promisiunilor făcute la Botez, copiii s-au apropiat pe rând de Altar primind din mâna Episcopului Sfânta Taină, pâinea devenită Trupul lui Isus Hristos şi vinul transformat în Sângele Domnului. În momentul Împărtăşaniei, ei au primit Darul Vieţii veşnice, după promisiunea lui Isus: "Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu are viaţă veşnică, şi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi. Trupul Meu este adevărată mâncare şi sângele Meu, adevărată băutură. Cel ce mănâncă Trupul Meu şi bea Sângele Meu rămâne întru Mine şi Eu întru el." (In 6, 54-56)

În predica la Sfânta Liturghie, Preasfinţia Sa Florentin a spus: "Să medităm asupra simbolului luminii: lumina este cea care ne ajută să vedem. Când aţi fost în excursie, aţi văzut munţii înverziţi, câmpiile, apele, toate le puteţi vedea datorită luminii soarelui. Dar pe lângă lumina soarelui, trebuie să avem şi lumina ochilor. Orbul din Evanghelia de astăzi nu putea să vadă, Isus este Cel care îi redă vederea. Mai mult,lumina este cea care încăzeşte şi dă viaţă – la lumina şi căldura razelor de soare înfloresc florile. Sufletul nostru are şi el nevoie de lumină, de căldură, de viaţă. Hristos ne spune: "Eu sunt Lumina lumii!" (In 8, 12). Hristos este lumina care ne poate lumina sufletul, este Lumina care ne poate da viaţă. Astăzi voi Îl primiţi pe Isus în sufletele voastre. Trebuie să-L lăsaţi să vă lumineze sufletul, să vi-l încălzească şi să dăruiască viaţa spirituală sufletelor voastre. (…) La mulţi ani copiilor şi la mulţi copii sfinţi!"

Preasfinţia Sa a mulţumit părinţilor care au avut încrederea de a-i trimite pe aceşti copilaşi să se întâlnească cu Hristos, amintindu-le şi responsabilitatea pe care o au, de a se alătura muncii cateheţilor pentru a-i pregăti în continoare pe copii, "de a le arăta Lumina, în lume".

Prima Sfântă Împărtăşanie este doar începutul unui drum spiritual care a fost deschis prin Botez, dar acum copiii îl încep conştient şi au nevoie de sprijin, de încurajare, de un exemplu personal. Ei trebuie ajutaţi să meargă mai departe pe drumul Luminii, să fie pregătiţi pentru alegerile importante ale vieţii. Totul depinde de modelul de viaţă pe care părinţii şi învăţătorii lor îl oferă.

"Dacă vrem să avem o Biserică şi o societate mai bună, atunci să ne ocupăm de educaţia copiilor noştri" – a rostit Episcopul de Cluj-Gherla în concluzie, adăugând îndemnul: "Copiii au nevoie de părinţi, au nevoie de dumneavoastră, de aceea oferiţi-le cu generozitate din timpul pe care-l aveţi şi la momentul rânduit, veţi primi răsplata acestui timp pe care l-aţi oferit. Iar voi, copilaşi, să fiţi bucuria părinţilor, a învăţătorilor, a cateheţilor voştri. Să fiţi lumină în lume şi Lumina lui Hristos să strălucească prin voi".

După celebrarea liturgică, copiii au primit câte un cadou conţinând şi o carte de rugăciuni. De asemenea, Episcopul Eparhial a oferit diplome fiecărui copil, în amintirea Primei Sfinte Împărtăşanii, ca semn al alegerii de a-L urma pe Hristos.

În tradiţia Bisericii greco-catolice, încă înainte de 1948, copii erau admişi la Prima Sfântă Împărtăşanie odată cu împlinirea vârstei de 10-12 ani şi după o pregătire spirituală corespunzătoare. Este momentul în care Biserica îi primeşte solemn în sânul ei, pentru a fi "pietre vii", pentru a contribui la viaţa Bisericii, pentru a trăi viaţa lui Hristos prezent, şi prin ei, în lume.

V.S. – redactor
Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla

img66

img67