Sfinţirea bisericii greco-catolice din Huedin

Publicat pe: 24 iunie 2008|Secțiunea: Ştiri|

img65O nouă biserică purtând Hramul "Coborârea Spiritului Sfânt", a fost sfinţită în Duminica tuturor sfinţilor, 22 iunie a.c., în loc. Huedin, prin binecuvântarea a doi Ierarhi greco-catolici, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla şi PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea. Credincioşii parohiei din Huedin împreună cu pr. paroh Viorel Bănuţ, şi-au văzut împlinit visul de a avea o biserică, după 7 ani de muncă şi jertfă. Sfinţirea pietrei de temelie şi a locului pentru sfântul locaş s-a realizat în data de 16 sept. 2001, de către Episcopul de atunci al Eparhiei de Cluj-Gherla, IPS George Guţiu.

În ziua sfinţirii noii biserici, o mulţime de credincioşi din Huedin şi împrejurimi, a sosit pentru a participa la celebrarea liturgică, spre a se împărtăşi de harul Spiritului Sfânt sfinţitor şi a fi părtaşi la bucuria sărbătorii. Cei doi episcopi PS Florentin şi PS Virgil, au fost primiţi în faţa Casei de Cultură unde a funcţionat capela greco-catolică. Primirea s-a făcut în mod tradiţional, cu pâine şi vin, de către pr. Viorel Bănuţ, de membrii parohiei, de pr. protopop de Cluj Cristian Sabău, pr. vicar cu preoţii Anton Crişan şi de cei peste 20 de preoţi prezenţi şi de studenţii teologi sosiţi din Cluj-Napoca. O prezenţă specială a fost a mons. Ioan Bota, Prelat Papal, simbol al continuităţii în Huedin, cel care, după anul 1990, a redeschis parohia greco-catolică. După cuvintele de salut, cu toţii au pornit în procesiune spre locul unde se află noua biserică. Pe acest drum, au fost aduse totodată moaştele sfinţilor Aquila şi Priscila şi a Sfintei Tereza a Pruncului Isus.

În cadrul Slujbei de Sfinţire ce a urmat, Ierarhii au invocat harul Spiritului Sfânt, săvârşind cele rânduite: mai întâi binecuvântarea exteriorului bisericii, a clopotelor, urmată de sfinţirea mesei altarului prin spălare, ungerea cu Sfântul Mir, învelirea mesei în alb, aşezarea Chivotului şi a Sfintei Evanghelii – gesturi simbolice care vorbesc despre importanţa spirituală a ceea ce se săvârşeşte. Spiritul Sfânt, invocat prin rugăciunile rostite, este cel care curăţeşte masa, pregătind-o pentru a primi Jertfa cea mântuitoare a Domnului nostru Isus Hristos, Jertfă care se va repeta zilnic la Sfânta Liturghie. Înainte de a se sfinţi masa altarului, cei doi Ierarhi, parohul comunităţii din Huedin şi pr. protopop de Cluj, au semnat Hrisovul, ce a fost apoi introdus şi sigilat în masă, împreună cu sfintele moaşte. La finalul ceremoniei, a fost sfinţit altarul şi interiorul bisericii, zidurile fiind unse cu mir în cele patru puncte cardinale. Odată împlinit ritualul sfinţirii, s-a celebrat Sfânta Liturghie Arhierească de sărbătoare.

Au fost prezenţi invitaţi din Huedin şi împrejurimi, dar şi din Blaj, Oradea, Bucureşti, Cluj-Napoca. În frăţească comuniune, au participat la eveniment pr. Dorel Puşcaş, protopop ortodox al Huedinului, pr. Mircea Dejeu parohul ortodox din loc. Bucea şi pr. pastor Kustos Tibor al Bisericii Reformate din oraş. Corul "Magnificat" al Catedralei clujene, dirijat de prof. Alexandru Suciu, a dat răspunsurile liturgice şi a încântat auditoriul prin frumoasele cântări.

În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a mulţumit mai întâi lui Dumnezeu pentru noul locaş, care a fost binecuvântat şi sfinţit. "Un nou locaş de cult înseamnă o nouă oază de pace, de rugăciune, de bună-înţelegere, de prezenţă a lui Dumnezeu între oameni. De aceea, pentru noi toţi, o biserică ridicată trebuie să fie un motiv de bucurie". Vorbind despre sfinţii Bisericii, sărbătoriţi în acea duminică, Ierarhul de Cluj-Gherla a arătat ceea ce-i defineşte pe toţi, iubirea faţă de Dumnezeu, spunând în continuare: "Dumnezeu trebuie să rămână primul în viaţa noastră, pentru că El este Creatorul nostru, Creatorul tuturor celor văzute şi nevăzute. De la El am primit tot ceea ce avem şi tot ceea ce suntem. Dacă înţelegem care este rolul nostru, atunci înţelegem şi care este datoria noastră de creştini. Este aceea ca prin viaţa noastră, prin cuvintele noastre, prin ceea ce facem şi scriem, să-L mărturisim pe Hristos."

img66

Între exemplele de sfinţi ce au fost enumerate, între care există aceia ştiuţi doar de Dumnezeu dar care, prin viaţa lor, ne dobândesc tuturor haruri, a fost amintită mărturia ilustrului nostru înaintaş de binecuvântată memorie, Cardinal in pectore Iuliu Hossu, cel "care spunea atât de frumos, în momentul aniversării sale, vorbind despre viaţa oferită lui Hristos: ’nu mă voi da în lături de la lupta şi jertfa care mi se cere. Mai mult decât atât, în mod cu totul special îi voi mulţumi Domnului şi mă voi simţi fericit dacă îmi va oferi ocazia să aduc mărturia supremă a credinţei mele, dăruindu-mi viaţa pentru credinţa mea şi credinţa părinţilor mei. Astfel, voi dovedi lumii întregi că cei aproape 40 de ani pe care i-am închinat Domnului până acum, nu i-am închinat ca un mercenar, ci ca un preot adevărat.’ Cunoaştem cum ilustrul nostru Păstor – a continuat PS Florentin – a urmat drumul arestului şi apoi al închisorii la Sighet. Cunoaştem că şi acolo a fost ispitit de mai multe ori în credinţă, dar de fiecare dată când i se propunea lepădarea de credinţă, el răspundea printr-o sintagmă care poate rămâne un motto pentru fiecare dintre noi, ca şi creştini: nu pot să mă lepăd de credinţă. Credinţa noastră este viaţa noastră."

Preasfinţia Sa a făcut, în încheierea discursului, o invitaţie la un examen de conştiinţă pentru noi, cei de azi: "Credinţa este viaţa adevărată. Dar oare credinţa noastră este viaţa noastră? Oare prin viaţa noastră ne arătăm credinţa noastră? Să-i rugăm pe aceşti sfinţi ai Bisericii să mijlocească şi pentru noi, cei care astăzi ostenim în via Domnului, pentru ca să putem duce mai departe drumul pe care ei, înaintaşii în credinţă l-au început şi să rămânem perseverenţi pe acest drum al credinţei, indiferent de ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau în societatea în care trăim."

img67 img68

După celebrarea liturgică au fost decernate diplome şi au fost dăruite icoane din partea pr. paroh Viorel Bănuţ, atât Episcopilor şi invitaţilor, cât şi celor care, prin contribuţia lor, au făcut ca în centrul oraşului Huedin să fie înălţată o biserică frumoasă. Pr. Bănuţ a rostit un cuvânt de mulţumire şi de aducere-aminte a drumului parcurs, cu multe sacrificii şi osteneli, până la mult-aşteptata zi a sfinţirii sfântului locaş – o bijuterie atât prin arhitectură, arhitect fiind dl. Ion Arboreanu, cât şi prin picturile interioare în stil neo-bizantin, realizate de Adrian Vertic, Marian Furtună şi Stanislav Grecu.

Ziua memorabilă pentru Huedin şi pentru întreaga Eparhie de Cluj-Gherla, în care o nouă Casă a Domnului şi-a deschis porţile, s-a încheiat printr-o agapă fraternă la care au fost invitaţi cei prezenţi, pentru a se bucura cu toţii de ospitalitatea gazdelor – comunitatea greco-catolică din Huedin.

V.S. – Biroul de presă