PS Florentin despre deschiderea Adunării Generale a Sinodului Episcopilor

Publicat pe: 6 octombrie 2008|Secțiunea: Ştiri|

img53În perioada 5-26 octombrie 2008, în cadrul Anului Paulin, în Vatican se desfăşoară cea de-a XII-a Adunare Generală a Sinodului Episcopilor, pe tema: "Cuvântul lui Dumnezeu în viaţa şi în misiunea Bisericii". Între participanţii la această importantă adunare a Bisericii Catolice, se află şi PS Florentin Crihălmeanu, Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. În urma deschiderii solemne de duminică, 5 octombrie, Preasfinţia Sa a transmis o relatare despre cele petrecute, despre amploarea reuniunii care readuce în atenţia lumii creştine "Scrisoarea de iubire a lui Dumnezeu către oameni" – Cuvântul Sfintei Scripturi.

"Am ajuns în Cetatea Eternă în seara zilei de vineri, 3 octombrie. După o zi petrecută în Colegiul Pio Romeno, am primit cazarea la Institutul Maria Bambina, în casa surorilor acestui institut, şi am marea şansă de a fi cazat pe latura stângă a colonadelor Pieţei San Pietro, astfel încât, de la camera în care sunt cazat, aud la fiecare sfert de oră clopotele vaticane ale Maicii Bisericilor şi chiar mai mult, de pe geam privesc direct spre clădirea apartamentelor pontificale şi orologiul din Piaţa San Damasco. Pot urmări chiar din cameră rugăciunea duminicală Angelus care se face pentru credincioşii din Piaţa San Pietro.

Astăzi a avut loc celebrarea inaugurală la Basilica San Paolo fuori le mura, astfel încât am putut primi şi binecuvântarea cu indulgenţa plenară a Anului Paulin din partea Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea. La ceremonie au participat în jur de 300 de Episcopi şi Cardinali din diferite ţări: Honduras, Tanzania, Ecuador, Venezuela, Coreea, Australia, Laos, Kenya, Rusia, Slovacia, Bulgaria, Cehia, Canada, SUA, India, Liban, Ucraina, bineînţeles Italia, Franţa, Germania, Spania, Polonia, şi multe alte ţări de pe toate continentele lumii, şi circa 100 de preoţi, de asemenea din diferite ţări. Au participat cam 10 delegaţi fraterni din diferite Biserici surori, între care şi Mitropolitul Nifon Mihai, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române.

A existat o atmosferă fraternă între Episcopii catolici, în particular între catolicii de rit oriental; ne-am bucurat să salutăm prezenţa Preafericirii Sale Patriarhul Grigore al III-lea Laham, pe care l-am avut şi noi ca şi oaspete; de asemenea a recent numitului Mitropolit Jan Babjak de Presov, Slovacia; a Exarhului apostolic Hristo Proikov de Sofia, Bulgaria; a Mitropolitului Basil Myron Schott al rutenilor, din Pittsburgh, Statele Unite; a Preasfinţitului Dionisio Lachovicz, bazilian, Episcop Auxiliar al Cardinalului Lubomyr Hussar al ucrainienilor şi a altor înalţi prelaţi aici prezenţi. De asemene,a am avut ocazia să salut cunoştinţe mai vechi, cum este Cardinalul Marc Ouellet din Quebec, Canada, Cardinalul Philippe Barbarin din Lion, Franţa şi Cardinalul Walter Kasper care este şi Preşedintele Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creştinilor.

img54Celebrarea a fost în limba latină, cu părţi în limba italiană şi omilia în limba italiană, cu lecturi şi rugăciuni ale credincioşilor în diferite limbi: engleză, spaniolă, franceză, germană, filipineză şi în limbi africane. Am fost conduşi dimineaţă din Vatican cu autocare speciale, cu escorte de poliţie pe motociclete, care blocau circulaţia pentru practicitatea deplasării. Basilica San Paolo a fost plină de credincioşi, multe persoane consacrate, mulţi studenţi de la Roma, mulţi tineri. Este o bucurie să vezi această comuniune în rugăciune a Bisericii în jurul mormântului Sfântului Apostol Pavel, pontificată de însuşi urmaşul Sfântului Apostol Petru în Tronul Roman, actualul Pontif Benedict al XVI-lea. În aceste momente solemne m-am rugat pentru toate problemele Bisericii, iar Sfânta Liturghie am oferit-o pentru credincioşii Eparhiei noastre greco-catolice de Cluj-Gherla.

La întoarcere de la Sfânta Liturghie ne-am rugat împreună cu Papa rugăciunea Angelus în Piaţa San Pietro, apoi am făcut câteva fotografii, şi după masa de prânz ne-am retras pentru a ne pregăti în continuare pentru ziua de luni, 6 octombrie, când încep efectiv lucrările Sinodului în Aula Paul al VI-lea, în prezenţa a circa 347 de participanţi sinodali, auditori şi delegaţi fraterni. Sperăm ca acest mini-Conciliu al Bisericii Catolice început în faţa mormântului Sfântului Apostol Pavel, Apostolul neamurilor, să poată aduce roade bogate şi alese în Biserica creştină şi în societatea de astăzi; sperăm ca profeţia ultimilor Papi să se împlinească şi anume ca acest Sinod despre Cuvântul lui Dumnezeu să aducă o primăvară a spiritului în Biserica Catolică."