Cateheză biblică dedicată Anului Sfântului Pavel la Cluj

publicat la 3 noiembrie 2008 în Ştiri

Congregaţia Fiicelor Sfântului Apostol Pavel şi Episcopia greco-catolică de Cluj-Gherla organizează, în perioada 03-09 nov. 2008, un program de Cateheză Biblică, sub genericul: Anul Paulin la Cluj. Invitaţia surorilor este: "Să-l descoperim pe Sfântul Apostol Paul prin colaboratorii săi, pentru cauza Evangheliei".

În fiecare zi, vor avea loc conferinţe tematice, proiecţii şi împărtăşire cu cei prezenţi, după un itinerariu spiritual pe zile: În prima zi, luni, 3 nov. a.c., tema conferinţei este, "Pe drumul Damascului – o lumină…", urmând ca marţi, 4 nov. publicul ascultător să facă cunoştinţă cu "Paul şi Anania". Miercuri, 5 nov. meditaţia se va opri asupra lui "Paul şi Barnaba", joi, 6 nov. fiind prezentaţi "Paul şi Timotei". În continuare, vineri, 7 noiembrie se va face cunoştinţă cu "o femeie din Tiatira: Lidia", urmând ca sâmbătă, 9 nov. credincioşii să se apropie de "Paul şi Sila". În încheiere, duminică, 9 nov., va fi prezentat Sfântul Apostol "Paul la Corint", unde a fost însoţit de Acvila şi Priscila.

Drumul spiritual pe urmele Apostolului Neamurilor, este propus credincioşilor clujeni de către Sr. Francesca Pratillo şi Sr. Ana-Maria Bulai, din cadrul Congregaţiei Fiicelor Sfântului Pavel, de la Bucureşti, cu ocazia Anului Paulin, 2008.

Catehezele vor avea loc de la ora 17.00, la Capela "Sfântul Iosif" (Piaţa Cipariu), şi de la ora 20.00, la biserica "Coborârea Spiritului Sfânt" (Parohia Mănăştur I Vest) din Cluj-Napoca.

Cateheza Biblică dedicată Anului Sfântului Apostol Pavel are binecuvântarea Preasfinţiei Sale Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, care va fi prezent la programul propus de surori, deschizând fiecare seară cu o rugăciune.

Congregaţia Fiicelor Sfântului Apostol Pavel se află în România din anul 1993. Don Giacomo Alberione, cel care a fondat această Congregaţie în 1915 în Italia, l-a simţit aproape de el pe Sfântul Paul, Apostolul Neamurilor, cel care a trăit într-un mod unic şi deosebit evanghelia lui Cristos, spunând: "nu mai trăiesc eu, ci Cristos trăieşte în mine". Asemenea lui, a simţit că nu poate să rămână pe loc, ci trebuie să meargă la toată lumea, să vestească Evanghelia. Aceasta face parte şi din carisma Ordinului călugăresc fondat de el: să răspândească Evanghelia la toţi oamenii prin librării, expoziţii, cateheză în parohii.

Scopul principal al întâlnirilor pe care surorile le au cu tinerii, cu copiii, cu preoţii, cu credincioşii este de a trezi sau întări în ei dorinţa de a cunoaşte Evanghelia, astfel încât aceasta să fie pentru ei o carte vie. Dorinţa lor este ca, prin activităţile pe care le desfăşoară, Isus Hristos să intre în istorie, în întreaga viaţă, pentru ca omul să primească răspunsuri la întrebările existenţiale, şi să se întoarcă la Dumnezeu.

Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea a proclamat un an dedicat Sfântului Apostol Pavel, pentru perioada iunie 2008 – iunie 2009, la împlinirea a două milenii de la naşterea Apostolului Neamurilor.

Sfântul Părinte a explicat: "Acest An Paulin va putea să se desfăşoare în mod privilegiat la Roma, unde de douăzeci de secole, sub altarul bazilicii papale ’San Paolo fuori le mura’, se găseşte sarcofagul care, potrivit părerii comune a experţilor şi tradiţiei necontestate, păstrează rămăşiţele apostolului Pavel. La bazilica papală şi la abaţia benedictină de lângă aceasta, vor putea să aibă loc o serie de evenimente liturgice, culturale şi ecumenice, precum şi diferite iniţiative pastorale şi sociale, toate inspirate din spiritualitatea paulină."

"Apoi, – a mai arătat Sfântul Părinte – în toate părţile lumii, iniţiative asemănătoare vor putea fi realizate în Dieceze, la Sanctuare, la locurile de cult, de către instituţii călugăreşti, de studiu sau de asistenţă, ce poartă numele Sfântului Paul sau care se inspiră din figura şi învăţătura sa".

V.S.- redactor
Biroul de presă

img103

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *