Sesiunea internaţională de comunicări ştiinţifice cu tema “Sfântul Vasile cel Mare. Teologie şi Monahism”

publicat la 18 mai 2009 în Ştiri

În perioada 15-16 mai 2009, la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, a avut loc Sesiunea Internaţională de Comunicări Ştiinţifice cu tema “Sfântul Vasile cel Mare. Teologie şi Monahism”. Evenimentul a fost organizat de către Ordinul “Sfântul Vasile cel Mare” (OSBM), Facultatea de Teologie Greco-Catolică a UBB şi Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla. Sesiunea se încadrează în şirul acţiunilor dedicate aniversării a 1630 de ani de la “naşterea la cer” a celui între sfinţi Părintelui nostru Vasile, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei, căruia s-a dorit să i se aducă un pios omagiu.

image În prezenţa unui numeros public format din preoţi, persoane consacrate, surori terţiare baziliene, seminarişti, persoane laice, conferinţele Sesiunii de Comunicări s-au bucurat de participarea unor Înalţi Prelaţi din ţară şi de peste hotare: Preasfinţia Sa Hlib Lonchyna, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina care a susţinut şi o conferinţă, Preasfinţia Sa Dimitrios Salachas, Exarhul de Atena pentru credincioşii Bisericii Greco-Catolice din Grecia, precum şi PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj.

De asemenea, o prezenţă mult apreciată a fost aceea a Preacuvioasei Mc. Marie-Claire Kowal, Superioara Generală a Ordinului “Sfântului Vasile cel Mare” şi a Părintelui Protoarhimandrit Vasile Koubetch, Superiorul General al Ordinului “Sfântului Vasile cel Mare”. Au fost prezenţi Superiorii Provinciali OSBM, Preacuvioasa Maică Valentina Hădărău şi Părintele Ieronim Romocea, precum şi Consilieri Generali OSBM sosiţi de la Roma, Pr. Iosif Furtună şi Mc. Ioana Bota. Sesiunea de Comunicări a avut şi o dimensiune ecumenică, prin prezenţa între conferenţiari a Pc. Pr. Ioan Chirilă, Consilier Mitropolitan şi Decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul UBB, precum şi a unor studenţi ai acestei facultăţi.

Între distinsele personalităţi care au susţinut conferinţe, abordând diferite tematici, dar referindu-se fiecare la spiritualitatea şi imaginea luminoasă a Sfântului Vasile cel Mare, mai amintim: Beatrice Caseau-Chevallier de la Universitatea IV Paris, Sorbona, Gheorghe Patraşcu de la Institutul Franciscan Roma, Ierom. Laurean Daboc OSBM, membri ai Corpului Profesoral al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca, Alin Tat, Simona Zetea, Sr. Cecilia Flueraş din Congregaţia Maicii Domnului şi Dan Ruscu, precum şi Sr. Veridiana Bolfă OSBM, bibliotecară a Facultăţii de Teologie Greco-Catolică.

Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, a deschis lucrările cu un cuvânt de bun-venit adresat invitaţilor, numind această acţiune spiritual-culturală o “floare a lunii mai care să împodobească fruntea Bisericii, alături de celelalte evenimente pe care, în această lună dedicată Sfintei Fecioare Maria, le celebrăm: comemorarea Martirilor şi Mărturisitorilor Bisericii noastre la Sighet şi Bucureşti, aniversarea a 10 ani de la vizita pastoral-ecumenică a Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti”. Au fost prezentate conferinţe cu subiecte teologice, conferinţe spirituale, conferinţe care îmbină teologicul, spiritualul şi istoria, conferinţe istorice însoţite atât de imagini de arhivă cât şi de imagini actuale, hărţi, care cu siguranţă au îmbogăţit cunoştinţele ascultătorilor.

În cadrul Simpozionului, într-un hol din incinta clădirii Facultăţii de Istorie şi Filosofie, a fost expusă publicului Expoziţia “Zile cu soare în România”, o colecţie de imagini de la vizita Papei Ioan Paul al II-lea la Bucureşti, între 7-9 mai 1999. PS Florentin a făcut o prezentare a acestei expoziţii, reamintind emoţionantele momente când pentru prima dată în istorie un Pontif Roman a păşit pe pământ românesc, a vorbit limba română şi a primit în suflet strigătul mulţimilor “Unitate! Unitate! Unitate!”, pentru a-l duce apoi pe alte meridiane, spunând lumii întregi dorinţa românilor de a se reîntregi Biserica lui Hristos.

Sesiunea s-a caracterizat nu doar printr-o participare largă, ci şi prin mult interes din partea auditoriului, expunerile fiind urmare de discuţii şi întrebări pe temele abordate. La încheierea lucrărilor a avut loc un moment de sinteză, când au fost rostite câteva concluzii. Pr. Protoarhimandrit Vasile OSBM a observat faptul că “Sfântul Vasile a trăit demult, în urmă cu 1360 de ani, dar este totodată şi actual. Actualitatea Sfântului Vasile cel Mare o putem vedea în momentele cele mai dificile, în momentele de persecuţie ale Bisericii Greco-Catolice, victime ale acestei persecuţii fiind şi Fraţi şi Surori Bazilieni. Toate conferinţele au fost foarte bine pregătite, dar ceea ce a rămas în esenţă din acestea este tocmai actualitatea Sfântului Vasile cel Mare în viaţa noastră. Sfântul Vasile cel Mare a trasat liniile pe care să se meargă în trecut şi ne dă liniile pe care să mergem către şi cu Dumnezeu, pentru a depăşi astăzi toate dificultăţile care există şi cele care vor fi în viitor. Punând în practică propunerile bune care au fost făcute, putem face mult bine comunităţilor noastre călugăreşti, întregii noastre Biserici şi ţării în care ne găsim”.

În calitate de Eparh al Eparhiei de Cluj-Gherla dar şi în calitate de responsabil cu Persoanele Consacrate în cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din România, PS Florentin a mulţumit tuturor celor care au contribuit la buna desfăşurare a lucrărilor sesiunii, tuturor conferenţiarilor. O mulţumire specială a fost adresată Asociaţiei Renovabis din Germania, sponsorul întregii acţiuni. Ca urmare a roadelor spirituale bogate ale zilelor de conferinţe, s-a făcut propunerea ca acest tip de acţiune spiritual-culturală dedicată Ordinelor Sfântului Vasile cel Mare să devină o tradiţie. Preasfinţia Sa a rostit în încheiere: “Ordinul Sfântului Vasile cel Mare a făcut puntea de trecere din trecut către prezent, şi acum se îndreaptă spre acea lumină pe care Sfântul Vasile cel Mare o dorea pentru fiecare dintre noi, şi care apare pe emblema Ordinelor Baziliene, coloana de foc pe care stă scris: ‘Cam aşa este Marele Vasile’ – focul arzând fiind caracteristica Sfântului Vasile cel Mare. Ca urmare a acestor zile, aş dori să se aprindă acest foc al credinţei care să ne ajute ca, cu paşi mari, să păşim în continuare pe drumul vieţii noastre spre mântuirea sufletelor noastre”.

În mod simbolic, cuvântul de încheiere al Simpozionului a fost Troparul Sfântului Vasile cel Mare: “În tot pământul a ieşit vestirea ta, căci ai primit cuvântul tău prin care, cu Dumnezeiască cuviinţă ai învăţat firea lucrurilor şi ai lămurit-o, moravurile oamenilor le-ai înfrumuseţat, Împărătească Preoţie, Părinte Cuvioase Vasilie, roagă pe Hristos Dumnezeu, să se mântuiască sufletele noastre.” Amin.

Viorica Sabo, redactor
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

image 

image

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *