Vizita Cardinalului Justin F. Rigali la Cluj-Napoca

Publicat pe: 3 martie 2012|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

imagineEpiscopia de Cluj-Gherla a primit vineri, 2 martie 2012, vizita Cardinalului Justin F. Rigali, Arhiepiscop emerit de Philadelphia, însoţit de Episcopul John R. Gaydos, Episcop al Diecezei din Jefferson City, Missouri, Statele Unite ale Americii. Înalţii prelaţi au venit însoţiţi de doamna Monika Kleck, responsabilă pentru România în cadrul Asociaţiei Renovabis din Germania şi de dl. Declan Murphy, director al Comitetului Ajutorului Bisericilor din Centrul şi Estul Europei din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici din Statele Unite.

Distinşii oaspeţii au sosit la Cluj după un pelerinaj de mai multe zile prin ţara noastră, făcut cu intenţia de a cunoaşte Biserica din România, viaţa ei, realizările dar şi problemele ei, în spiritul comuniunii din cadrul Bisericii Universale. Ei au fost întâmpinaţi la Sediul Episcopiei de PS Florentin, Episcop eparhial, Mons. Mihai Todea, Vicar general şi dl. Cristian Teglaş, director economic. Eminenţa Sa Cardinal Rigali a celebrat Sfânta Liturghie în capela de la sediul Episcopiei, după care, în cadrul unei întâlniri desfăşurată în birourile Curiei Eparhiale, PS Florentin a făcut o prezentare de ansamblu a Eparhiei de Cluj-Gherla, atât din punct de vedere istoric, cât şi în lumina structurilor existente şi a acţiunilor recente, prezentare ce a fost ilustrată şi prin imagini. În acest context, Eminenţa Sa Cardinal Rigali a fost invitat să semneze în cartea de onoare a Episcopiei de Cluj-Gherla.

După vizitarea Sediului eparhial, a bibliotecii şi a secretariatului Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, precum şi a Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, oaspeţii au fost conduşi la Centrul Social în construcţie de pe str. Moţilor 32-34 şi la clădirea veche a Şcolii „Ioan Bob” ce a fost retrocedată şi se află în renovare. Ultimul popas a fost la Complexul multifuncţional din Piaţa Cipariu, unde a fost vizitat şantierul în lucru, în prezenţa inginerilor şi a coordonatorilor lucrărilor de înălţare a noii Catedrale ce va fi dedicată „Martirilor şi mărturisitorilor Bisericii din sec. XX”. Oaspeţii au făcut cunoştinţă şi cu activitatea pastorală ce se desfăşoară în partea finalizată a clădirii: în capela „Sf. Iosif”, în birourile Asociaţiei Caritas, în Aula „Iuliu Hossu”, la sediul tinerilor din ASTRU, în librăria „Viaţa Creştină”. Peste tot au fost primiţi de gazdele acestor locaţii şi li s-au făcut prezentări cu imagini şi date ce constituie puncte de referinţă ale activităţii fiecărui centru.

Un moment de comuniune în cadrul vizitei a fost prânzul festiv de la Sediul Episcopiei, împreună cu consilierii eparhiali responsabili ai diferitelor departamente ale Eparhiei de Cluj-Gherla. Un alt moment de referinţă al zilei a fost întâlnirea dintre Cardinalul Justin F. Rigali şi studenţii seminarişti, pe care i-a binecuvântat şi le-a adresat câteva cuvinte, încurajându-i pe drumul de formare pe care şi l-au ales. Adresându-se tinerilor seminarişti, Eminenţa Sa le-a spus: „Viaţa de Seminar este o ocazie de a experimenta o comuniune ecleziastică, felul în care suntem uniţi unii cu alţii în Biserică şi ceea ce este foarte frumos, faptul că suntem uniţi în Biserică în numele lui Hristos. Mai întâi de toate, doresc să vă spun că Biserica are nevoie de voi, Biserica vă apreciază, vă stimează, vă iubeşte. Dar pentru voi în mod special, această iubire a Bisericii este o imagine a iubirii lui Hristos pentru Biserică.”

„Când vorbesc seminariştilor, chiar şi celor din Dieceza mea, pomenesc întotdeauna cuvintele lui Isus din Evanghelia după Ioan: vorbind discipolilor Săi (însă ştim bine că acele cuvinte sunt şi pentru noi), Isus le spune: ‘Aşa cum Dumnezeu Tatăl mă iubeşte pe Mine şi Eu vă iubesc pe voi’. Vedeţi importanţa acestei fraze şi reţineţi că este vorba despre o revelaţie divină. Isus a venit în lume pentru ca să ne reveleze, să ne descopere, faptul că El a venit trimis de Tatăl pentru a ne aduce iubirea pe care El a primit-o de la Tatăl. Nu este o simplă iubire care ni se descoperă, ci este însăşi iubirea trinitară. Isus continuă, spunând: ‘Aşa cum Eu v-am iubit pe voi şi voi să vă iubiţi unul pe celălalt’. În aceste cuvinte sunt explicate foarte multe aspecte din viaţa Bisericii, viaţa ministerială a preoţilor, comuniunea dintre ei. Papa Ioan-Paul al II-lea, în prima sa enciclică, Redemptoris hominis, spune că omul nu poate trăi fără iubirea lui Dumnezeu. Iată din nou revelarea faptului că Isus ne iubeşte. Această iubire trebuie să ne susţină pe fiecare dintre noi, întotdeauna. Trăim aici, pe pământ, cu preocupări, bucurii, necazuri, suferinţe, însă pe toate le trăim cu cunoaşterea faptului că Isus ne iubeşte şi iubirea Sa ne susţine. Vă mulţumesc.”

Întâlnirea cu studenţii teologi a fost un prilej pentru PS Florentin de a mulţumi Eminenţei Sale „pentru că şi-a făcut timp să vină din Philadelphia şi să purceadă în această vizită pentru a cunoaşte unele Biserici din Estul Europei”. Preasfinţia Sa a continuat: „Ne bucurăm că v-am cunoscut şi ne bucurăm că aţi trecut pragul casei noastre şi suntem siguri că acest contact vizual direct cu Biserica noastră vă va ajuta să înţelegeţi mai bine situaţia Bisericii noastre şi suntem siguri că, de la înălţimea tronului de Principe al Apostolilor, vă veţi ruga şi pentru realităţile noastre concrete de aici. Vă mulţumim Eminenţă şi vă rugăm să fiţi încredinţat de rugăciunile noastre”.

Emoţionante au fost momentele petrecute la catafalcul pr. Anton Goţia, al cărui trup neînsufleţit se afla în capela Seminarului „Sfântul Ioan Evanghelistul”. Aici, Eminenţa Sa s-a unit cu preoţii prezenţi şi cu familia îndoliată, rugându-se împreună cu ei pentru sufletul vrednicului preot trecut la Domnul. În încheierea vizitei sale la Cluj, Cardinalul Rigali a afirmat: „Am o mare stimă faţă de întreaga Biserică pe care am cunoscut-o aici, în aceste părţi ale Europei”.

imagine

imagine

imagine