Bucuraţi-vă mereu în Domnul!

publicat la 3 aprilie 2012 în Ştiri

ASTRU Cluj împreună cu Departamentul pentru Tineret al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, a avut bucuria de a marca Ziua Mondială a Tineretului din acest an, sâmbătă, 31 martie 2012, şi au oferit posibilitatea grupurilor de tineri din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla de a sărbători împreună acest eveniment. Tinerii s-au bucurat de prezenţa Preasfinţitului Florentin Crihălmeanu, care i-a însoţit pe tot parcursul zilei.

Ziua Mondială a Tineretului este un eveniment care se desfăşoară la nivel mondial, în Duminica Floriilor (ritul latin) care a ajuns la a XXVII-a ediţie. Anul acesta tema Zilei Mondiale a Tineretului ne este dată de un îndemn din Scrisoarea către Filipeni a Sfântului Pavel, “Bucuraţi-vă mereu în Domnul!” (4,4), prin care tinerii sunt invitaţi să conştientizeze şi să trăiască bucuria de a fi creştin, pe care să o mărturisească lumii. La fel ca în anii anteriori, acest eveniment a luat forma unei ieşiri în natură, debutând cu Sfânta Liturghie celebrată de Episcopul nostru, împreună cu asistentul spiritual ASTRU Cluj, părintele Radu Tălpălariu, la parohia “Înălţarea Sfintei Cruci”din Făget.

La finalul Liturghiei, PS Florentin Crihălmeanu, pornind de la Cuvântul Evangheliei zilei şi mesajul Papei adresat tinerilor în acest an, a ţinut o frumoasă cateheză despre ce înseamnă adevărata bucurie – unde o întâlnim, cum o putem cultiva şi de ce este importantă aceasta, menţionând că “primul motiv al bucuriei este aproprierea de Domnul, care poate transforma întreaga existenta şi să aducă mântuirea.” Întărind cuvintele Papei Benedict al XVI-lea, Preasfinţitul a îndemnat tinerii să răspundă chemării la bucurie şi de a descoperii micile minuni zilnice: “învăţaţi să vedeţi cum Dumnezeu acţionează în vieţile voastre, descoperiţi-l ascuns în inima evenimentelor din cotidianul vostru”. Finalul catehezei a subliniat faptul că tinerilor le revine datoria de a arăta lumii că fericirea şi bucuria adevărată, deplină şi durabilă, este adusă de credinţă.

După cateheză, tinerii au coborât în subsolul bisericii pentru a împărtăşi impresii despre cuvintele pe care le-au ascultat din partea Preasfinţitului şi, de asemenea, au împărţit mâncarea pe care au adus-o fiecare de acasă. După ce s-au încălzit, tinerii au urcat în autocar şi au plecat spre Mărişel. Drumul a fost lung, cu peisaje deosebite, iar tinerii, fiind împreună, au avut ocazia să aprofundeze esenţa mesajului Papei – BUCURIA. Bucuria pe care o experimentează odată cu fiecare celebrare a Zilei Mondiale a Tineretului, “o bucurie intensă, bucuria comuniunii, bucuria de a fi creştini, bucuria credinţei”.

La Mărişel, după câteva activităţi de dezmorţire şi încălzire, s-a pornit încet la drum, spre culmi, în ciuda vremii neprietenoase. Pe poteci se făceau poze, tinerii interacţionau unii cu alţii împărtăşind experienţe din vieţile lor, dar s-au şi rugat împreună. La jumătatea drumului grupul s-a reunit pentru câteva momente în care Episcopul a lansat cinci întrebări la care fiecare urma să găsească răspunsuri personale şi să mediteze, dar având şi posibilitatea de a le discuta în grupuri mai mici, urcând până sus, înfruntând picurii de ploaie şi vântul puternic: Ce este tinereţea? Ce este bucuria? Care sunt bucuriile zilnice? Valoarea şi sensul vieţii precum şi poruncile şi rolul lor în viaţa fiecăruia.

Drumeţia s-a încheiat cu o rugăciune, după ce tot grupul s-a reunit la poalele dealului, urmând ca în autocar, pe drum spre Cluj, încă plini de energie, tinerii să răspândească bucuria acestei zile prin cântece acompaniate de instrumente muzicale, dar şi prin impresiile fiecăruia. Mulţumim lui Dumnezeu pentru BUCURIILE acestei zile, pentru această frumoasă perioadă a vieţii noastre care este TINEREŢEA.

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

“Celebrarea a început aşa cum ar trebui să începem fiecare dimineaţă, prin rugăciune. După o predică ce mi-a întinerit spiritul, mi-am încercat tinereţea fizică urcând muntele. Dar printre discuţii, zâmbete şi poze m-am gândit şi la bucurie. E un sentiment greu de descris în cuvinte, dar se vede pe chipul persoanei printr-un surâs sau prin lumina din ochi. Drumeţia pe munte a fost un moment de bucurie pentru mine. Tinereţea e o etapă când credeam că orice e posibil. Isus ne spune că orice e posibil dacă crezi, deci să rămânem tineri mereu. Cu drag, Alexandra”

“A fost o zi binecuvântată, în comuniune de rugăciune cu Domnul şi cu respect şi mulţumire pentru natură şi pentru cei prezenţi. Mulţumesc tuturor participanţilor la această zi care aş dori să se repete mai des în cursul anului.”

“A fost o zi deosebită, care mi-a prins bine, mi-a dat energie şi mi-a dat bucurie. Tinereţea îţi dă curaj, încredere, multă speranţă, entuziasm şi elan. Te face să crezi că poţi atinge culmi înalte, ca să priveşti frumosul peisaj. Îţi dă BUCURIE.”

“A fost o zi frumoasă în care mi-am regăsit clipele frumoase petrecute în copilărie alături de tinerii catolici din Aiud, m-am încărcat cu entuziasm, cu bunătate, credinţă. În plus am cunoscut un copil mai mare, Preasfinţitul, alături de care am cunoscut o nouă faţă a Bisericii noastre. Vă mulţumesc pentru invitaţie! Ştefan”

“Zi de împărtăşire, de comuniune şi prietenie. O zi în care să fim împreună, în care să ieşim din singurătate, probleme şi necazuri.”

“Mulţumesc mult. Pentru locul ales, pentru bucuria voastră, pentru mărturia de credinţă. Şi sper să ne mai vedem. In Cristos, Marta” (Argentina)

“Dacă eşti atent zilnic, ai motive de bucurie. Azi pentru că împreună cu voi ne-am rugat, am respirat aer curat şi ne-am lăsat iubiţi de Dumnezeu! A fi tânăr înseamnă a fi viu şi cu sufletul luminos! Cristian”

“Speranţa pentru multe astfel de zile, toleranţă, acceptare, bucurie în lucruri mărunte , dar şi dorinţa unor lucruri măreţe… sunt doar puţine dintre cele pe care le-am trăit azi. Însă importante sunt persoanele alături de care le-am trăit. Asta pentru că, oriunde aş merge, clipele plăcute, memorabile, sunt cele pe care le trăiesc alături de persoanele dragi şi apropiate sufletului.”

“Bucuria de a fi împreună ne-a făcut să nu simţim frigul şi vântul de afară. Ne-am simţit grozav, cu toate pantele abrupte. Maria”

via Cluj.ASTRU.ro

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *