Prima Sfântă Împărtăşanie solemnă la Sărbătoarea Învierii Domnului în parohia Păuşa

publicat la 26 aprilie 2012 în Ştiri

„Hristos a înviat! Ce vorbă sfântă!
Îţi simţi de lacrimi calde ochii uzi
Şi-n suflet parcă serafimii-ţi cântă
De câte ori, creştine, o auzi!”

Sfintele Paşti reprezintă cea mai importantă sărbătoare din viaţa creştinilor, prin miracolul şi minunea cea mare a Învierii lui Isus Hristos, cu atât mai mult cu cât ea aparţine primăverii, anotimpul renaşterii naturii, al înnoirii, al purificării sufleteşti şi al înseninării spirituale. Paştele cuprinde taina Crucii şi a Învierii, taina morţii şi a vieţii veşnice, taina vieţii pământeşti şi taina vieţii cereşti. Toată umanitatea şi toată creaţia este văzută în lumina Învierii şi a Iubirii lui Hristos, pentru că toţi oamenii sunt chemaţi la bucuria Învierii celui de obşte, fiecare după tăria credinţei şi a pocăinţei sale, după faptele bune pe care le-a săvârşit. Sfânta Spovedanie şi Sfânta Împărtăşanie ne aduc în suflet putere din puterea Crucii şi a Învierii lui Hristos.

Duminică, 15 aprilie 2012, în cadrul Sfintei Liturghii din ziua de Paşte, 10 copii din parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din localitatea Păuşa, jud. Sălaj, au primit puterea Crucii şi a Învierii lui Hristos în Prima Sfântă Împărtăşanie solemnă. La Sfânta Liturghie celebrată de pr. paroh Mirel Cristea, în prezenţa a numeroşi credincioşi, copiii şi-au întărit adeziunea de credinţă mărturisită de naşii lor la Sfântul Botez şi au fost îndemnaţi să meargă pe drumul vieţii alături de Isus, Prietenul de care avem mare nevoie. Pentru aceasta minunată întâlnire cu Isus Euharisticul, pregătirea spirituală şi catehetică s-a făcut în cadrul parohiei, sub îndrumarea părintelui paroh.

În Joia Mare, copiii au participat la Sacramentul Spovezii, iar bucuria tinerelor suflete a fost întregită atunci când pe cer a apărut ca un semn divin curcubeul, care şi-a fluturat culorile de mătase minute bune deasupra bisericii, copiii afirmând: „Este dragostea şi zâmbetul Fecioarei Maria pentru că acum suntem curaţi în suflet”. În popor se spune că curcubeul este brâul Maicii Domnului, este semnul său că ne protejează. Curcubeul nu poate fi decât un semn de împăcare şi bucurie, sau chiar de speranţă şi salvare.

Toate acestea le-am simţit în acest moment solemn a Primei Sfinte Împărtăşanii la Sărbătoarea Învierii Domnului în parohia Păuşa, moment care s-a încheiat cu un program de cântece şi poezii religioase dedicate Învierii Domnului, activitate pregătită de d-na preoteasă prof. Claudia Cristea. Copiii au primit diplome şi mici cadouri care să le aducă aminte peste ani de acest moment deosebit din viaţa lor, de la Prima Sfântă Împărtăşanie. Într-o atmosferă de sărbătoare şi emoţie, părintele paroh, credincioşii împreună cu copiii şi părinţii s-au întreţinut în curtea bisericii ciocnind ouă roşii şi gustând delicatese dulci, mulţumind Bunului Dumnezeu pentru această zi înălţătoare şi l-au rugat pe Isus, veşnicul Arhiereu, să reverse din belşug darurile Sale asupra copiilor, asupra comunităţii parohiale.

„Să crească-n inimile voastre
Un om născut din nou armonios,
Pe sufletele voastre să se-mplânte
Pecetea Domnului Isus Hristos.”

Hristos a înviat!

Prof. Claudia Cristea

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *