Zile Mariane la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca

publicat la 24 mai 2012 în Ştiri

imagineCongregaţia Surorilor Maicii Domnului (CMD) a organizat, în perioada 17-19 mai 2012, la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, Zilele de Spiritualitate Mariană închinate cinstirii Maicii Domnului prin conferinţe, rugăciune şi momente muzicale. La invitaţia Maicii Maria Paula, Superioara Generală a CMD, mai mulţi preoţi profesori şi teologi au oferit surorilor şi credincioşilor un itinerariu spiritual, invitând la meditaţie asupra credinţei Preasfintei Fecioare Maria.

Invitatul primei zile, joi, 17 mai, pr. Călin Bot, rector al Seminarului Teologic „Sf. Ioan Evanghelistul”, a pornit în expunerea sa, de la salutul Sfintei Elisabeta: „Fericită este aceea care a crezut” (Lc 1,25), părintele a definit credinţa, ca pe „o garanţie a realităţilor sperate, care are ca şi obiect cele ce nu se văd”. S-a oprit apoi asupra relaţiei între cunoaştere şi credinţă: „şi noi avem de parcurs un drum prin care credinţa noastră caută să se întâlnească cu credinţa Mariei”, un drum pe care suntem invitaţi să-l parcurgem, „privind credinţa fecioarei, a mamei şi a discipolei lui Isus, aflată mereu în căutarea descifrării de sensuri”.

Totodată, părintele a meditat asupra relaţiei dintre experienţă şi credinţă, punând întrebarea: „ce se întâmplă atunci când ne putem baza exclusiv pe Dumnezeu?” Căutând răspunsul în viaţa Sfintei Fecioare, aflăm că „drumul de urmat pentru a trăi misterul este unul mai presus de logica umană” – şi atunci când logica dispare, doar iubirea este cea care crede, după cum afirmă şi Sf. Apostol Ioan: „noi am cunoscut şi am crezut în iubirea pe care Dumnezeu o are faţă de noi” (I In,4,16). Încheierea a fost o invitaţie la credinţă, la acea credinţă „care a biruit lumea” – aşa cum a îndemnat Hristos: „Îndrăzniţi, Eu am biruit lumea” (In 16, 33)

După conferinţă, surorile împreună cu preoţii şi credincioşii prezenţi s-au rugat Sfântul Rozariu, seara fiind încheiată prin cântări mariane intonate de corul surorilor CMD.

În ziua următoare, vineri, 18 mai, Preasfinţia Sa Florentin Crihălmeanu a vorbit despre „Maria, Mamă şi Maestră, Povăţuitoare a Noii Evanghelizări”. Tema aleasă a dorit să vină în pregătirea noului An dedicat Credinţei, precum şi a Sinodului pentru Noua Evanghelizare care se va desfăşura la Roma, în luna octombrie a acestui an. „Putem spune că încă din momentul participării la Nunta din Cana Galileii, Preasfânta Fecioară Maria, cea plină de har, se găseşte mereu pe calea evanghelizării, ca şi mijlocitoare şi povăţuitoare… Preasfânta Fecioară Maria este Mama lui Dumnezeu, mijlocitoarea harurilor necesare drumului Noii Evanghelizări, dar este şi povăţuitoarea care pregăteşte drumurile spirituale pe care, urmându-le, Îl putem descoperi pe Hristos, Calea adevărată spre Viaţă. De aceea, Fericitul Ioan-Paul al II-lea, a numit-o pe Preasfânta Fecioară Maria, «Steaua Noii Evanghelizări»”.

PS Florentin a invitat credincioşii să o descopere pe Preasfânta Fecioară Maria aşa cum apare în textul biblic al Nunţii din Cana Galileii, arătând, între altele, că „rolul Mariei este de a-L arăta pe Isus. Maria porunceşte: „faceţi ceea ce El vă va spune El”, pentru că este convinsă că ascultarea Cuvântului lui Isus conduce spre viaţă. Ei trebuie să asculte cuvântul lui Isus, să-L pună în practică şi astfel să devină „mâinile” lui Isus” (…). În continuare, cu ajutorul expunerii unor imagini, s-a pătruns în descifrarea tainelor icoanei numită „Povăţuitoarea”.

Seara a continuat prin rugăciunea Paraclisului Maicii Domnului şi s-a încheiat printr-un mini-concert de chitară clasică în interpretarea artistelor Ana Sărăţean şi Ani Gaidarova, studente la Academia de Muzică, în clasa prof. Constantin Andrei, care le-a însoţit la momentele de spiritualitate mariană.

În dimineaţa celei de-a treia zile, pr. Cristian Langa, profesor şi formator spiritual la Seminarul Teologic clujean, a invitat la un nou drum de credinţă, asemănând-o pe Preasfânta Fecioară Maria, după cuvântul scriitorului Antoine de Saint-Exupéry, cu acel „nod de aur Dumnezeiesc” care ţine împreună toate lucrurile, cea care dă un sens, o temelie şi o speranţă vieţii omeneşti. Părintele a invitat la descifrarea semnificaţiei credinţei creştine după modelul Sfintei Fecioare, căreia Dumnezeu îi cere colaborarea, chemând-o pe un drum cu totul nou, pe care nu a mai trecut nimeni. Prin faptul că a acceptat să pornească pe acest drum, credinţa Mariei a depăşit orice logică, ea a avut de înfruntat cele mai mari pericole şi dificultăţi. Prin urmare, şi pentru noi credinţa presupune un risc: suntem expuşi consecinţelor datorate celor care nu pot înţelege ceea ce Dumnezeu ne cere să facem. Mai mult, „credinţa Preasfintei Fecioare a fost o continuă căutare, de la Bunavestire până la Calvar”; „credinţa este greu de definit, de explicat, este o căutare a lui Hristos, a lui Dumnezeu, este o căutare împreună cu El”. Mons. Ghika spunea: „pe Dumnezeu trebuie să-L căutăm mereu, mai ales după ce L-am cunoscut”.

Pr. Cristian a explicat şi fragmentul despre pierderea şi căutarea lui Isus în Ierusalim, încheiată prin întrebarea lui Isus: „de ce era să Mă căutaţi?” – concluzionând că există moduri greşite ale lui Dumnezeu: „găsirea lui Isus nu poate avea loc evitând Drumul Crucii. Căutarea care ocoleşte Drumul Crucii este o căutare greşită a lui Isus”. Dar, exemplul cel mai impresionant al credinţei Sfintei Fecioare, este pe Calvar: „Isus moare pe Cruce şi credinţa Mariei ar fi putut să se prăvălească. Dar Maria stătea şi a rămas, în tăcere, lângă Crucea lui Isus… Dumnezeu i-a cerut Sfintei Fecioare să creadă şi să spere dincolo de moartea Fiului – astfel Maria a devenit Maică a Speranţei, Izvor viu de speranţă pentru muritori” – este una dintre concluzii, o puternică încurajare şi întărire pentru toţi cei care aleg să o urmeze, pe drumul credinţei, pe Preasfânta Fecioară Maria. În continuare surorile au făcut Rugăciunea Orelor Canonice.

În după-masa aceleiaşi zile, pr. capelan Cristian David, consilier eparhial, a prezentat ultima temă: „Maica Domnului şi minunea Învierii”. Meditaţia a completat cele expuse mai înainte, accentuând dimensiunea Învierii: „Preacurata Fecioară Maria este nu numai cea dintâi care a crezut în Hristos Cel întrupat, pe temeiul cuvântului lui Dumnezeu, ci este şi cea dintâi care a crezut cu adevărat în Hristos Cel înviat (…). «N-a venit încă ceasul Meu», îi spusese Isus Maicii Sale la Nunta din Cana Galileii (Ioan 2,4). Acum, la Înviere, ceasul a venit. Mirele intră în cămara Sa de nuntă. Şi Fecioara înţeleaptă este gata să-L întâmpine, priveghind şi având candela credinţei aprinsă”. Preasfânta Fecioară Maria este cea care, prin credinţă, a rămas alături de noi împreună cu Isus Înviat, ne însoţeşte în fiecare zi a vieţii noastre, mijlocind pentru noi la Fiul ei şi călăuzindu-ne spre întâlnirea cu El.

„Chiar dacă urmarea lui Hristos a condus-o pe Maria la Cruce să împărtăşească suferinţa Patimilor, ea ne împărtăşeşte astăzi şi bucuria Învierii, oferindu-ne acea bucurie a «căii celei bune» pe care şi-a ales-o, calea ce duce spre fericirea bucuriei veşnice, calea pe care ne-o arată şi ne povăţuieşte să o urmăm. Să o rugăm pe Preasfânta Fecioară Maria să ne mijlocească fiecăruia dintre noi harul să putem face întotdeauna ceea ce ne apune El!” – a subliniat PS Florentin prezenţa şi rolul Preasfintei Fecioare Maria în viaţa noastră.

Astfel, programul celor trei zile la Mănăstirea Surorilor din Congregaţia Maicii Domnului, constând în contemplarea chipului Preasfintei Fecioare Maria, Izvor de tămăduire, de credinţă şi speranţă, mergând pe urmele paşilor Maicii lui Dumnezeu aşa cum se întrevăd tainic în textele Sfintelor Evanghelii, a oferit o apropiere şi chiar o întâlnire reală, în spirit, cu cea care ne este Mamă, Regină şi Povăţuitoare pe drumul vieţii de credinţă.

V.S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *