Întâlnirea Familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla în Anul Familiei – Leagăn al Vieţii

Publicat pe: 26 iunie 2012|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

La Mănăstirea Sf. Anton de la marginea oraşului Gherla a avut loc sâmbătă, 23 iunie 2012, Întâlnirea Eparhială a Familiilor, în acest an dedicat în Eparhia Greco-Catolică de Cluj Gherla Familiei – leagăn al vieţii. A fost o frumoasă zi de vară, în care „familia Bisericii”, formată din părinţi, copii, bunici, precum şi preoţi, persoane consacrate, s-a reunit pentru a petrece un timp de pace, de reflecţie şi împărtăşire, punând în centru pe Dumnezeu, izvorul vieţii şi al iubirii. Peste 400 de persoane şi în jur de 40 de preoţi din Eparhia de Cluj-Gherla au participat la programul pregătit de pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii şi reprezentant al Biroului Pastoral; pr. Călin Sechelea; reprezentanţii Birourilor pentru Pastoraţia Familiei din cadrul Departamentului pentru Familie şi Viaţă; şi membrii Centrului „Iubire şi Adevăr” din cadrul Fundaţiei „Familia Sfântă”.

Un rol important în organizarea acţiunii a avut pr. paroh Alexandru Hruban şi membrii parohiei greco-catolice din Gherla, precum şi tinerii gherleni din ASTRU, care, pe tot parcursul zilei, s-au ocupat de zecile de copii, animând jocuri şi concursuri, asigurându-le şi o discretă supraveghere. Momentul de început a fost primirea Arhiereului la Capela Sf. Iosif din Gherla, după care preoţii şi credincioşii, într-o mare procesiune, purtând Icoana Sfintei Familii, au ieşit din oraş, urcând pe colina împădurită, până la „colţul de rai” din jurul bisericuţei în stil maramureşean dedicată Sfântului Anton.

După un cuvânt de bun-venit al pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, a fost celebrată Sfânta Liturghie arhierească, pentru a se aduce laudă şi preamărire lui Dumnezeu, pentru a-L primi pe Isus, prin Sfintele Taine, în suflete şi în inimi. A fost un timp de har, în care preoţii cu greu au putut răspunde şi numeroaselor cereri pentru Spovadă, un timp al împăcării şi reînnoirii spirituale. În cuvântul de învăţătură, PS Florentin Crihălmeanu, Episcopul eparhial, a menţionat: „Ne aflăm aici pentru a ne cunoaşte unii pe ceilalţi, a ne împărtăşi din darul vieţii şi al iubirii. Aţi înţeles că atât viaţa cât şi iubirea sunt daruri care vin de la Dumnezeu. La Gherla este o împărtăşire a acestui dar şi să nu ne opunem lui, să îl lăsăm să rodească în noi şi în familiile noastre şi prin familii în Biserică şi în societate, o societate care a uitat parcă de valorile esenţiale ale trăirii umane, iubirea şi viaţa”.

Pornind de la lectura Evangheliei, Preasfinţia Sa s-a referit la importanţa familiei: „‘Familia, prin excelenţă, este o comunitate de viaţă şi iubire chemată să dăruiască iubirea şi să transmită viaţa’ – spunea Fericitul Ioan Paul al II-lea în memorabilul document adresat familiilor, Familiaris consortio… Temelia vieţii de familie trebuie să fie stânca credinţei, a speranţei şi a iubirii. Astfel, instituţia familiei va putea rezista furtunilor lumii acesteia păstrându-şi caracteristicile esenţiale, unitatea şi indisolubilitatea ei. Familia este şi parte a unui organism, o celulă vie, numită, în repetate rânduri, de Pontifii Bisericii, drept ‘celula fundamentală a societăţii şi a Bisericii’. Pentru că Biserica trebuie să fie o mare familie, o familie alcătuită din familii. Biserica este familia noastră, alcătuită din familiile noastre. De aceea, să lăsăm izvorul vieţii şi al iubirii să lucreze în familiile noastre şi astfel societatea în care trăim va deveni, aşa cum o visa Fericitul Ioan Paul al II-lea, o societate în care să predomine civilizaţia iubirii şi cultura păcii”.

La încheierea celebrării, pr. Ioan Mătieş a anunţat următorul moment, decernarea de diplome pentru cei care au încheiat un curs de pregătire pentru căsătorie în cadrul Centrului „Iubire şi Adevăr”, precum şi un omagiu pentru peste 20 de familii care au aniversat un număr rotund de ani de la căsătorie – între 5 şi 55 de ani. Cuplurile au venit cu emoţie la Episcopul eparhial pentru a primi binecuvântare şi un semn de amintire a acestui moment. După un prânz în parte oferit şi de credincioşii gherleni, a urmat programul artistic al formaţiei folk din Gherla, formată din tinerii adunaţi în jurul pr. Edmund Dujardi.

Partea a doua a programului a debutat printr-un cuvânt al pr. Cristian Langa, care a pus un punct de plecare şi de reper pentru reflecţiile ce au urmat, aducând în atenţie citatul evanghelic al Nunţii din Cana (Ioan 2,1-11). Redăm un fragment din cele spuse: „Prima minune, primul semn pe care l-a săvârşit Isus în viaţa publică şi acest prim semn deloc lipsit de tâlc şi de semnificaţie are loc la o nuntă. Semnificativ este că la acest prim semn săvârşit la o nuntă, este prezentă şi Maria – mama lui Isus. La o primă lectură, minunea din Cana Galileii ar putea părea ca o risipă, comparativ cu celelalte minuni. O lectură la un al doilea nivel, ne ajută să scoatem la iveală sensul profund al gestului lui Isus – vinul a fost întotdeauna un semn de sărbătoare şi de veselie şi când lipseşte vinul, este pusă în pericol sărbătoarea. Împlinind acest semn, Isus vine să spună că nu trebuie să lipsească vinul bun la sărbătoarea mirilor”.

„În orice căsnicie se întâmplă ca în această Evanghelie. Soţii încep în entuziasm şi veselie şi vinul este semnul iubirii reciproce. Dar această bucurie, la fel ca şi vinul din Cana, ajunge în timp să lipsească – pentru unii în zile, pentru alţii în luni sau ani în care vinul iubirii se împuţinează şi se consumă şi aceasta este soarta fiecărui sentiment omenesc – tinde să se ardă şi să se epuizeze şi atunci în familie coboară un nor de plictis, de lipsă de motivaţie, lucrurile nu se mai fac din iubire ci din rutină. Soluţia pentru a ieşi din această situaţie este ca soţii să aibă un moment în care să îşi amintească faptul că printre invitaţii la nunta lor era şi Isus. Şi dacă toţi invitaţii au plecat, singurul care a rămas, chiar neobservat, este Isus. Şi acestui Isus i se poate cere să repete minunea din Cana – să transforme apa în vin. Atunci când simţim că începe să dispară iubirea cu care s-a pornit la drum, din apa obişnuinţei, a rutinei, a răcelii, El, Isus, poate să facă să se nască un vin nou, mai bun decât cel dintâi – un nou tip de iubire conjugală mai profundă, mai durabilă, mai stabilă”.

De la ora 15.30, în jur de 20 de grupuri s-au răspândit în zonă pentru a dezbate câteva teme propuse. Moderatorii grupurilor au prezentat mai târziu o sinteză a discuţiilor purtate: s-a vorbit despre bucuria în familie, despre iertare, credinţă, relaţia între soţi şi între părinţi şi copii. S-a pus accent pe rugăciunea în familie şi pe educaţia religioasă a copiilor. Au fost dezvoltate aspecte ale vieţii în familie. Ca lipsuri, s-a considerat că uneori lipseşte unitatea, că este nevoie de a se întări relaţia copiilor cu Dumnezeu. S-a constatat că sfinţenia unui soţ depinde de celălalt şi că este importantă rugăciunea împreună a soţilor. Ca teme de făcut: „să învăţăm să împăcăm munca cu viaţa de familie; să învăţăm să comunicăm – soţii să îşi aloce şi un timp doar pentru ei, să împărtăşească şi ceea ce îi nemulţumeşte unii la alţii şi totodată există nevoia ca părinţii să petreacă mai mult timp împreună cu copiii”.

Programul a continuat cu mărturii ale unor familii: primul cuplu a fost fam. Hodoş, responsabili ai Biroului Pastoral de la Bistriţa. Ei s-au referit la Întâlnirea Mondială a Familiilor de la Milano (30 mai – 3 iunie 2012), la care au participat împreună cu grupul numeros de pelerini din Eparhia de Cluj-Gherla. A fost un prilej cu care s-a trăit frăţietatea familiilor în Biserica Catolică şi s-au creat frumoase relaţii între familiile din România şi familiile din Italia. Pentru a se putea trăi sfinţenia în familie, ei au îndemnat la grija faţă de problemele altora şi curajul faţă de problemele personale”.

A urmat familia pr. Juraj şi Katherine Terek din Austria, care, la invitaţia PS Florentin au venit împreună cu cei 7 copii ai lor pentru a da mărturie despre ceea ce înseamnă pentru ei lupta vieţii şi cum s-au pus sub semnul lui Dumnezeu. Pr. Jurai este de origine din Slovacia, fiind preot de rit bizantin căsătorit cu o americancă. PS Florentin i-a cunoscut pe când erau încă studenţi la Institutul Teologic Internaţional din Gaming, Austria, şi a dorit să îi prezinte familiilor reunite la Gherla, ca pe o familie-model. Ei şi-au exprimat bucuria de a fi prezenţi, au mulţumit pentru sfinţenia din jur, spunând: „văd aici un popor al lui Dumnezeu care doreşte să îl urmeze pe Hristos într-un mod mai profund”. Pr. Jurai a spus între altele: „Părinţii mei au suferit, au traversat persecuţii fiind în Biserică, dar ceea ce a rămas a fost credinţa în familie – este ceea ce dorim să le dăruim şi copiilor noştri, să le dăruim credinţa”. Ei şi-au spus povestea căsniciei lor, exprimând secretul unei vieţi sfinte prin îndemnul: „fă binele şi evită răul”. Între îndemnurile adresate în mod special preoţilor, a fost cel de a celebra în fiecare zi Sfintei Liturghii împreună cu familia.

A urmat fam. pr. Dujardi din Gherla – pr. Edmund şi Felicia împreună cu fiul lor, Edi. O altă mărturie plină de emoţie a dat fam. Fărcaş – de asemenea un exemplu impresionant de solidaritate şi iubire din care au primit puterea de a depăşi cu bine încercările vieţii: deşi el este nevăzător, au adus pe lume şi îi cresc împreună pe cei 4 copii pe care i-a dăruit Dumnezeu. A urmat decernarea diplomelor de participare pentru parohiile care au fost reprezentate la această întâlnire, după care PS Florentin a dat binecuvântarea finală, cu un cuvânt de mulţumire adresat tuturor celor care au răspuns chemării de a arăta lumii că familia este importantă.

În aceeaşi seară, Episcopul de Cluj-Gherla a făcut şi o vizită pastorală, răspunzând invitaţiei pr. Ioan Monoşes de a celebra slujba Vecerniei în biserica nouă a parohiei Buneşti de lângă Gherla, moment la care a participat şi pr. Patriciu Sălăjean, cel ce a ridicat lăcaşul de cult, acum aproape finalizat. Preasfinţia Sa a fost primit cu multă căldură de comunitatea greco-catolică din Buneşti, de copiii parohiei, care, îndrumaţi de d-na preoteasă, au prezentat şi un frumos program artistic. Cuvântul rostit de Preasfinţia Sa la Buneşti a fost şi o concluzie a zilei dedicată familiei în Eparhia de Cluj-Gherla: „Familia este prima şcoală în care copiii trebuie să înveţe mai întâi ce înseamnă iubirea de la părinţii lor, apoi să înveţe rugăciunea, credinţa şi apoi trebuie să înveţe şcoala muncii, să înveţe să muncească”.

PS Florentin a făcut invitaţia la a se continua să se cultive adevăratele valori în familie: „Avem o datorie onorantă, dar greu de îndeplinit, să menţinem linia înaintaşilor noştri, a martirilor şi a mărturisitorilor noştri, aceia care au rămas tari în credinţă, aceia care au putut spune cu suflet curat în faţa autorităţilor care îi invitau să treacă la o altă confesiune: nu pot, pentru că credinţa noastră este viaţa noastră. Cardinalul nostru de binecuvântată memorie Iuliu Hossu, întâiul purpurat al neamului românesc, ne obligă şi pe noi, astăzi, să îi urmăm exemplul şi să putem spune: credinţa noastră a devenit viaţă prin comportamentul nostru şi prin familiile noastre. Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu”.

V.S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine