ASTRU Junior a pornit la drum într-o parohie clujeană

Publicat pe: 12 decembrie 2012|Secțiunea: Ştiri|Etichete: , |

ASTRU Cluj (Asociaţia Tineretului Român Unit din Eparhia de Cluj-Gherla) a luat decizia ca în anul asociativ 2012-2013 să aibă şi o „ramură” dedicată copiilor, numită ASTRU Junior. Astfel, duminică, 9 decembrie 2012, în şase parohii din teritoriul Eparhiei s-au depus pentru prima oară adeziunile la ASTRU Junior: una dintre acestea a fost parohia clujeană „Coborârea Spiritului Sfânt” (cunoscută şi ca Mănăştur 1 Vest). Aici ASTRU parohial este compus, de duminică încoace, din 21 de copii şi 8 adolescenţi.

Copiii s-au pregătit de vineri pentru sărbătoarea de duminică, la întâlnirea tradiţională de cateheză discutând despre ASTRU, despre laturile de activitate şi despre tema acestui an asociativ: „Fii apostol în lume trimis”. Pe această temă au şi lucrat la un afiş, pe care duminică l-au expus în faţa credincioşilor din parohie. Cei 21 de copii au vârstele cuprinse între 6 şi 12 ani, şi de ei se vor ocupa doi educatori, Oana şi Radu Capan, care de fapt de mai mulţi ani asigură şi catehizarea lor. Deşi mici, faţă de tinerii care sunt în mod tradiţional membri ASTRU, juniorii au descoperit că în activităţile lor acoperă laturile de activitate ale asociaţiei: duminica se implică la Liturghie cântând, citind Apostolul, ţinând lumânările (latura liturgică); vin regulat la cateheză (latura formativă); în Posturi se implică în campanii de strângere de jucării, haine, cărţi şi alimente pentru cei săraci (latura caritativă); se roagă în luna ianuarie pentru unitatea creştinilor (latura ecumenică); şi împreună vizionează filme şi participă la carnavaluri, ieşiri şi tabere organizate de parohie (latura cultural-recreativă). Desigur, activităţile lor sunt mai multe decât cele tocmai enumerate.

La momentul celebrativ de duminică, din partea Consiliului Director al ASTRU Cluj au fost prezente preşedinta realeasă cu o zi înainte pentru un nou mandat şi una dintre cei patru vicepreşedinţi. La finalul Liturghiei de la 11.30, preşedinta Raluca Fernea le-a spus credincioşilor câteva cuvinte despre Asociaţie, după care pr. Mihai Kiss, vicar parohial, a condus momentul de depunere (pentru 21 de copii şi 1 adolescentă) sau de reînnoire (pentru 7 adolescenţi) a adeziunilor la ASTRU. După ce au fost binecuvântate, copiii au îmbrăcat cu mândrie tricourile roşii de astrişti, pe care este inscripţionat atât logoul asociaţiei cât şi numele parohiei, care le-au fost înmânate de cele două responsabile parohiale ASTRU. Copiii şi tinerii din ASTRU au promis să se preocupe de formarea lor creştină şi să ducă o viaţă bine-plăcută Domnului, să îşi mărturisească credinţa catolică şi să o răspândească în contextele lor de viaţă. La final s-au făcut tradiţionalele fotografii de grup, iar la ieşire au servit câteva prăjituri.

imagine

imagine

imagine