Tabără de cateheză la Blaj despre credinţă

Publicat pe: 10 august 2013|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

Între 5 şi 9 august, 22 de copii şi adolescenţi, alături de patru adulţi, cu toţii din parohia clujeană „Coborârea Spiritului Sfânt”, au ales Blajul pentru anuala tabără de cateheză. Este al cincilea an în care parohia organizează o astfel de tabără pentru cei care peste an participă la orele de cateheză. În acest an, tema taberei a fost „Credinţa: bucurie şi eroism”, fiind legată desigur de tema Anului Credinţei, în care ne aflăm până în luna noiembrie.

Cazarea a fost la Institutul Teologic Greco-Catolic din Blaj, deci în imediata vecinătate a Catedralei Sf. Treime. În prima zi, după prânz, a fost prezentată tema, participanţii au fost împărţiţi în trei grupe şi şi-au ales câte un super-erou din cinematografie ca nume de grup. De asemenea, profitând de locaţia aleasă pentru tabără, s-a discutat despre Unirea de la 1700. După o vizită prin Blaj, pe la Catedrală şi apoi prin frumosul parc central, participanţii au revenit în aulă unde fiecare s-a desenat ca un erou, prezentându-se apoi în faţa celorlalţi, explicându-şi puterile speciale la care visează. Seara s-a încheiat cu prima parte dintr-un film desigur tot despre un erou, în viziune hollywoodiană.

imagine

A doua zi, dis-de-dimineaţă, s-a pornit spre Alba Iulia, unde prima oprire a fost la parohia „Adormirea Maicii Domnului”, unde s-a participat la Liturghie, în sărbătoarea Schimbării la Faţă. La final, pr. Adrian Dobrin i-a salutat pe oaspeţi şi i-a miruit. A urmat vizitarea Cetăţii Albei Iulii, urmărindu-se de la ora 12.00 schimbarea gărzilor, în ţinuta militară austriacă de la început de secol XVIII. Desigur, în program a fost inclusă şi vizitarea Catedralei romano-catolice, care în 2009 şi-a sărbătorit 1000 de ani de existenţă, precum şi Muzeul de Istorie din teritoriul Cetăţii. Seara, copiii s-au întors la Blaj, urmărind a doua parte din filmul început luni.

De miercuri a început programul catehetic al taberei, făcându-se trecerea de la eroul de cinema la eroul creştin. Dar mai întâi, după Liturghia de dimineaţă, cu toţii au fost primiţi în audienţă de Cardinalul Lucian Mureşan. Copiii şi adolescenţii au purtat tricourile roşii specifice Asociaţiei Tineretului Român Unit din Eparhia de Cluj-Gherla – majoritatea dintre ei făcând parte din grupul ASTRU parohial. I-au dăruit Cardinalului un rozariu făcut de ei în acele zile: luni şi marţi s-au rugat pentru Cardinal întreg Rozariul, înşirând pe sfoară bobiţele de lemn după fiecare rugăciune făcută, Tatăl nostru, respectiv Născătoare de Dumnezeu. „Papa Francisc poate fi gelos pe acest cadou”, a spus PF Lucian, care le-a dat la final tuturor câte o iconiţă. De la Palatul Mitropolitan, copiii au mers la Palatul Curiei, unde au fost primiţi de PS Claudiu Pop, alături de care au rostit rugăciunea de dimineaţă. A urmat vizita la Capela şi Cripta Arhiereilor, unde copiilor li s-a vorbit despre unii dintre Ierarhii Blajului.

imagine

În cadrul momentelor de cateheză, miercuri s-a vorbit, pornind de la pasajul evanghelic al umblării pe apă, despre frică, tristeţe şi respectiv bucurie; joi, de la lepădarea lui Petru, despre laşitate, pasivitate şi eroism; în fine, vineri, de la spălarea picioarelor, despre slujirea propriei persoane, a celorlalţi şi a lui Cristos. În fiecare seară au fost citite şi discutate pasaje din cartea „Eroism” a PS Ioan Suciu, ideile legându-se şi de filmele vizionate: nu te naşti erou, şi nici nu devii instantaneu erou atunci când o cere împrejurarea, ci îţi construieşti eroismul prin micile eforturi de zi cu zi; pentru a fi erou nu sunt importanţi muşchii puternici, ci ceea ce se află în lăuntrul omului; Dumnezeu ne cheamă pe toţi să fim eroi, colaboratori ai Săi la un plan măreţ, ambasadori ai Săi în lumea aceasta… Pe lângă Liturghia zilnică au fost momente de rugăciune, precum şi momente de lucru în echipă la diverse proiecte, printre care transpunerea unor povestioare în foto-naraţiuni.

imagine

În ziua de joi, însoţiţi de sora Cristina Benedic CMD, participanţii la tabără au parcurs pe jos drumul până la bisericuţa închinată Fecioarei săracilor, de la Cărbunari. De-a lungul Căii Crucii amenajate pe traseu, s-a oprit la fiecare staţiune pentru o scurtă rugăciune, între staţiuni cântând cântece religioase. În foişorul de lângă bisericuţă, sora Cristina le-a relatat istoria apariţiilor Fecioarei la Banneux, Belgia, înaintea unei fete de 12 ani. În mica bisericuţă copie după cea de la Banneux, copiii s-au rugat din Acatistul Maicii Domnului. Desigur, din cadrul taberei nu au lipsit vizitele prin oraş, inclusiv seara, până sus, la Crucea lui Avram Iancu, momentele de joacă şi de distracţie, bansurile şi cântecele. Cateheţii speră ca această tabără să fi fost un nou imbold pentru copii să ducă o viaţă nu mediocră ci eroică, cu o credinţă nu lâncedă ci fierbinte.

imagine

imagine