Curs pentru responsabili, educatori și asistenți spirituali ai grupurilor parohiale ASTRU Cluj
În perioada 28-30 noiembrie 2013, la Centrul Spiritual Manresa s-a desfăşurat cursul de formare a responsabililor, educatorilor şi asistenţilor spirituali ai grupurilor parohiale ASTRU Cluj. Au luat parte responsabili ai grupurilor parohiale existente, din cele trei grupuri specializate de la Cluj şi din cele patru parohii care intenţionează să devină membre în viitorul apropiat.
În seara de joi, cursul a început cu un cuvânt de bun venit adresat participanţilor din partea preşedintei ASTRU Cluj, Raluca Fernea, urmat de cuvântul părintelui Olivo Bosa SJ conturat pe marginea rugăciunii ASTRU. Activitatea de cunoaştere a încântat participanţii prin flexibilitatea oferită pentru a-şi argumenta fiecare participarea la curs şi aşteptările cu care a venit. După această activitate introductivă a urmat activitatea principală, care i-a provocat de-o potrivă şi pe cei mai tineri şi pe cei maturi să descopere ASTRU şi caracteristici ale Acţiunii Catolice prin jocul intitulat (re)descoperă ASTRU. Seara s-a încheiat cu rugăciune şi cântece intonate împreună.
Ziua de vineri a început cu Sfânta Liturghie celebrată de pr. Radu Tălpălariu, asistent spiritual general al ASTRU Cluj, împreună cu asistenţii spirituali ai grupurilor parohiale. A urmat Raluca Fernea, care a prezentat participanţilor "Dicţionarul ASTRU", o introducere a ceea ce înseamnă ASTRU ca formă de Acţiune Catolică şi modalitatea în care asociaţia funcţionează în Eparhia de Cluj-Gherla. Următoarea sesiune a fost susţinută de Codruţa Fernea, care a provocat tinerii şi formatorii să descopere noi metode creative în lucrul cu tinerii şi copiii, metode care se pot aplica diferit de la un grup la altul şi care provoacă imaginaţia şi cultivă creativitatea.
Înainte şi după prânz, sora Cristina Coşa MPV a prezentat două sesiuni de formare, una dintre ele despre evanghelizarea prin fantezie, explicând parabolele din Scripturi prin mijloace captivante şi surprinzătoare. Cea de-a doua sesiune a înlăturat suspansul participanţilor, prin dezvăluirea anumitor trucuri folosite şi prin explicarea de noi metode care se pot utiliza în animarea copiilor şi surprinderea publicului. După o scurtă pauză a urmat o sesiune de formare intitulată "Cum să vorbim despre iubire şi sexualitate tinerilor" susţinută de Iulia şi Dan Călinescu. Aceştia au vorbit tinerilor despre ce înseamnă castitatea: un mare DA spus lui Dumnezeu, prezentând metode prin care vorbesc ei tinerilor, dar şi materiale care pot fi folosite pentru astfel de întâlniri sau pentru documentare.
La ora 18:00 a început Adunarea Generală ASTRU Cluj, prezidată de Mihai Moruţan, Codruţa Fernea şi Mihai Şona. În cadrul Adunării Generale s-a prezentat raportul de activitate al Asociaţiei pentru ultimul an asociativ, s-au stabilit chestiuni organizatorice, s-a adoptat regulamentul de ordine internă al Asociaţiei şi s-a stabilit cuantumul cotizaţiei de membru. Ziua s-a încheiat cu o sesiune de împărtăşire pe două grupuri: responsabilii parohiali respectiv educatorii şi asistenţii spirituali ai grupurilor parohiale. În cele două grupuri s-a discutat despre comunicarea înspre şi dinspre parohii, aşteptări de la nivelul eparhial, precum şi modalităţi de implementare în parohii a celor învăţate la acest curs.
Ziua de sâmbătă a început cu Sfânta Liturghie, urmată de sesiunea cu tema "Comunicare în era Social Media", unde participanţii au avut ocazia să experimenteze diferite forme de comunicare prin diferite mijloace precum radio, TV, ziar şi în diferite locaţii precum o piaţă publică sau cafenea. În partea a doua a sesiunii au fost prezentate aspecte concrete legate de instrumente online şi de modalităţi de utilizare a acestora pentru facilitarea comunicării şi transferului de informaţii între grupuri parohiale, dar şi între membrii ASTRU. Cursul s-a încheiat cu decernarea diplomelor de participare pentru fiecare participant in parte.
Au fost zile în care responsabilii ASTRU din întreaga Eparhie, educatorii şi preoţii asistenţi au avut ocazia să se roage împreună, să se cunoască mai bine, să interacţioneze, să muncească împreună şi să experimenteze apartenenţa la familia Acţiunii Catolice. Ne-am bucurat să îl avem în mijlocul nostru şi pe păstorul Eparhiei noastre, PS Florentin Crihălmeanu, care ne-a încurajat să continuăm să ne implicăm în viaţa Bisericii si să nu ne fie frică să îl mărturisim pe Cristos în toate ambientele vieţii de zi cu zi – la şcoală/facultate/la locul de muncă, în familie, în cercurile de prieteni, în viaţa socială. Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har, tuturor celor care au făcut posibil acest curs şi tuturor celor care au participat. (Mihaela Maria Sopon pentru Cluj.ASTRU.ro)