Lectură continuă a Evangheliei lui Marcu… cu copiii
Duminică, 1 iunie 2014, grupa de cateheză cu copiii din clasele IV-VII din parohia "Coborârea Spiritului Sfânt" din Cluj-Napoca a fost invitată de pr. paroh Ovidiu Lăpuşte în faţa comunităţii, pentru ca fiecare copil să primească drept cadou o carte: "Biblia pentru adolescenţi", de la Editura Pauline. Fiecare exemplar dat copiilor a fost semnat personal de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, care, citând din Psalmul 118, i-a invitat pe aceştia să îşi facă din Cuvântul Domnului făclie pentru paşii lor. Oana Capan, catehetă în parohia din cartierul Mănăştur al Clujului, a răspuns la câteva întrebări.
– Care a fost motivul micii sărbători de duminica aceasta?
– Motivul l-a reprezentat încheierea lecturii continue a Evangheliei lui Marcu. Începând din ianuarie 2013, în peste un an de întâlniri de cateheză vineri de vineri, am lecturat cu copiii toate cele 16 capitole ale Evangheliei. Într-unul din anii anteriori am urmărit de exemplu vineri de vineri pericopele evanghelice din duminica următoare. Apoi la începutul anului trecut ne-am hotărât să luăm o Evanghelie şi să o parcurgem, cum se spune, "din scoarţă în scoarţă".
– De ce o lectură continuă a Evangheliei şi de ce Evanghelia lui Marcu?
– În timp ce citirea de dinainte a lecturilor duminicale i-a ajutat pe copii să fie mai atenţi la ele duminica şi să le înţeleagă mai bine, şi de asemenea le-a permis să intre în contact cu o mare parte din cele cuprinse în Evanghelie, au rămas totuşi "episoade" descoperite. Nici citind doar una dintre cele patru Evanghelii nu am rezolvat această problemă, dar, să spunem aşa, am progresat. Citind Evanghelia dintr-un capăt în altul am putut să ne însuşim o viziune mai amplă asupra vieţii şi activităţii Domnului nostru Isus Cristos, plimbându-ne pe firul geografic adoptat de Marcu, din Galileea şi până în Ierusalim, locul pătimirii, morţii şi învierii Fiului lui Dumnezeu. De ce am luat Evanghelia lui Marcu şi nu alta? Un motiv ar fi caracterul ei catehetic, dar şi pentru că este textul cel mai scurt, cu doar 16 capitole.
– Cum s-au desfăşurat momentele de lectură?
– Întâlnirile noastre cu grupa Betania, a celor care au trecut de Prima Împărtăşanie, au loc vinerea. La fiecare dintre aceste întâlniri am citit câte un pasaj – fiecare copil câte un verset -, după care copiii au pus întrebări dacă ceva, de exemplu un cuvânt sau un gest, nu le era clar. Am discutat apoi cele citite, căutând să aprofundăm mesajul, studiind uneori şi textele paralele din celelalte Evanghelii sinoptice. Adesea am avut activităţi pornind de la pasajul citit: o fişă de lucru, un joc, o activitate manuală sau vizionarea de secvenţe din diverse filme. Trebuie să precizăm că întâlnirile noastre sunt de două ore, iar lectura continuă din Marcu a reprezentat doar o parte din fiecare întâlnire: uneori 20-30 de minute, alteori o oră. Sperăm ca această experienţă de lectură şi comentare împreună să fi ajutat, să fi edificat.
– De ce cărţile date copiilor la finalul acestei lecturi continue au fost semnate de PS Florentin?
– Am dorit să marcăm într-un mod mai special acest moment. De aceea l-am rugat pe părintele paroh să îi prezinte pe copii comunităţii, să le ofere aceste cărţi în mod public. Înainte l-am rugat pe Preasfinţitul Florentin să semneze cărţile, ştiindu-l interesat de activitatea catehetică din parohia noastră. A acceptat imediat şi îi mulţumim. Acum mai mulţi ani le-a ţinut o cateheză acestor copii, iar anul trecut a avut două cateheze cu grupa de adulţi din parohie. Ne-am gândit că "Biblia pentru adolescenţi" le va fi copiilor un stimulent să se apropie mai mult de Cuvântul lui Dumnezeu, iar o semnătură a Episcopului va fi o amintire deosebită, frumoasă.
– Veţi continua lectura continuă cu o altă carte din Scriptură?
– Foarte probabil că da. De exemplu cu grupa de adolescenţi, grupa Emaus cum îi spunem în parohie, citim tot de mai bine de un an din YouCat. Citim câte 4-5 numere pe întâlnire, le comentăm, acest moment fiind tot doar o parte din întâlnirea noastră cu ei. Acesta e un parcurs mai lung, care va lua câţiva ani să îl terminăm. Cu cei din grupa Betania ne gândim însă ca de la toamnă să luăm, cel mai probabil, Faptele Apostolilor, sau poate o epistolă. Nu ne-am hotărât încă.
– La final v-am ruga să prezentaţi grupele de cateheză din parohie.
– În ordinea vârstei grupele sunt următoarele: Betleem, grupa preşcolarilor şi a celor din clasele 0, I şi II (12-13 copii; întâlniri săptămânale, de o oră şi jumătate); Nazaret, grupa copiilor ce se pregătesc pentru Prima Împărtăşanie, clasele III-V (9 copii în acest an; întâlniri săptămânale, de două ore); Betania, grupa celor ce au făcut Prima Împărtăşanie, de la clasa a IV-a până la a VII-a (15 copii; întâlniri săptămânale, de două ore); Emaus, grupa adolescenţilor, de la clasa a VIII-a până la a XII-a (12 adolescenţi; întâlniri săptămânale, de două ore); Antiohia, grupa adulţilor – părinţi ai copiilor şi adolescenţilor de la cateheză (15-20 de persoane, numărul variind mai puternic, la fel şi frecvenţa întâlnirilor, dar în principiu este lunară).