Întrunirea anuală a Reuniunilor Mariane eparhiale

Publicat pe: 4 decembrie 2014|Secțiunea: Ştiri|

În 29 noiembrie 2014 a avut loc, la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, întrunirea Reuniunilor Mariane eparhiale în vederea alegerii comitetului eparhial. Întrunirea a început cu Sfânta Liturghie, oferită pentru sufletele din Purgator şi marianiştii decedaţi, celebrată de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla. La masa Sfântului Altar au concelebrat pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii, şi alţi 9 preoţi, asistenţi spirituali ai Reuniunilor Mariane parohiale, în prezenţa a 23 reprezentanţi ai Reuniunilor Mariane.

În cuvântul de învăţătură, PS Florentin a subliniat importanţa Reuniunii Mariane, o adevărată oaste a Maicii Domnului în slujba Bisericii. A amintit că tocmai la Cluj s-a înfiinţat în 1902 prima Reuniune Mariana din ţară şi că acest lucru obligă membrii Reuniunilor Mariane la o şi mai mare implicare în viaţa Bisericii din care fac parte. A urmat şedinţa de alegeri, cu darea de seamă a preşedintei eparhiale a Reuniunii Mariane, prof. univ. dr. Monica Culea. Preşedinta a mulţumit participanţilor pentru prezenţă, mai ales celor care s-au deplasat din protopopiate mai îndepărtate ale Eparhiei, în pofida condiţiilor vitrege de început de iarnă. Reuniunea Mariană (RM) a Eparhiei de Cluj-Gherla întruneşte 616 marianişti din 17 parohii, majoritatea femei, 28 bărbaţi, din care 9 preoţi şi 6 tineri (peste 12 ani). În ultimii 3 ani s-au înfiinţat patru Reuniuni Mariane, cu 117 membri: Someşeni (24), Ţentea (23), Andrei Mureşanu, Cluj-Napoca şi Floreşti (47).

Au fost prezentate activităţile RM din domeniile: rugăciune, caritate, cultural, ecumenic, apostolat şi s-au făcut propuneri pentru dezvoltarea viitoare a RM. Monica Culea a mulţumit pentru sprijin Preasfinţiei Sale Florentin, pr. Ioan Mătieş, vicar cu laicii, reprezentanţilor RM. În urma propunerii pentru un comitet lărgit au fost aleşi: Monica Culea, preşedintă eparhială, pr. Florin Pop, asistent spiritual eparhial, vicepreşedinţi: Romulus Borbeli, Liliana Chelcan, Sânziana Cristea, Maria Mucea, Elisabeta Mureşan, Sanda Poenaru, Victoria Toniuc, iar secretar Maria Crişan şi Ana Rus, casier.

La discuţii s-a remarcat pr. Iosif Popa, asistent spiritual în parohia Grigorescu, marianist de dinainte de 1948, care a punctat aspecte esenţiale ale activităţii RM: trei zile de exerciţii spirituale, adoraţia, eşarfe identice pentru marianişti, prezenţa Episcopului la primiri în RM pentru o mai mare solemnitate. La final, PS Florentin a mulţumit fostului comitet eparhial pentru activitate şi a felicitat noul comitet, urându-i o activitate cât mai rodnică. Întrunirea s-a încheiat cu masa de prânz, prilej de apropiere între marianişti. (Comitetul eparhial al Reuniunii Mariane)

imagine