Rugăciune şi vizite la bolnavi în Bistriţa şi întâlnire cu bătrânii la Cluj

Publicat pe: 13 februarie 2015|Secțiunea: Ştiri|

Celebrarea, în data de 11 februarie 2015, a Zilei Mondiale a Bolnavului, la data apariţiilor Preasfintei Fecioare Maria la Lourdes, a fost prilejul unei colaborări deosebite între personalul sanitar, preoţi şi persoane consacrate şi la nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla. Aşa cum rugăciunea rostită cu credinţă şi apa izvorâtă miraculos la Lourdes vindecă mulţi bolnavi, la fel rugăciunea şi Sacramentele Bisericii precum Spovedania, Preasfânta Împărtăşanie, Maslul, împreună cu tratamentul oferit de medici, aduc vindecare şi alinare celor aflaţi în suferinţă şi neputinţă.

Un semn al acestei colaborări a fost duminică, 8 februarie 2015, la biserica protopopială Buna Vestire din Bistriţa. Celebrând Sfânta Liturghie, Mons. Mihai Todea, Vicar general eparhial, pr. Ioan Frişan, protopop de Bistriţa şi preoţii bistriţeni s-au rugat pentru bolnavi. În cuvântul de învăţătură rostit, Mons. Todea a pus accent pe bunătatea şi iubirea lui Dumnezeu faţă de om. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul parohiei Buna Vestire, condus de d-na prof. Floarea Sfechiş. În încheiere s-au făcut şi alte rugăciuni pentru bolnavi, iar pr. Ioan Vasile Frişan a dat citire mesajului Papei Francisc cu ocazia Zilei Mondiale a Bolnavului din acest an.

imagine

Din partea cadrelor medicale a vorbit dl. doctor Morariu Ioan Emil, care a îndemnat bolnavii să se adreseze unităţilor sanitare şi nu persoanelor neautorizate. În acest sens, s-a arătat nevoia unei educaţii sanitare solide, care să fie începută în familie şi continuată în şcoli şi societate. În ceea ce priveşte personalul sanitar, dr. Morariu a mărturisit că, alături de o temeinică pregătire teoretică şi practică, "o zestre proprie este harul", în tratarea oricărei boli. A recomandat, de asemenea, o bună relaţionare personal sanitar – pacient, "bazată pe răbdare, tact, diplomaţie, afecţiune, seriozitate", dar şi apropierea de Biserică: "această simbioză mistică este cheia succesului în ceea ce dorim să realizăm".

După Sfânta Liturghie, pr. Mihai Todea şi pr. Ioan Vasile Frişan s-au deplasat la Spitalul Judeţean Bistriţa, unde s-au rugat în biserica din spital pentru bolnavii internaţi, iar apoi au binecuvântat cu untdelemn bolnavii din secţia de Interne a Spitalului. A fost o duminică plină de har pentru toţi cei ce au luat parte la aceste momente, preoţi, credincioşi şi în mod special pentru bolnavii care au primit o nouă putere în lupta lor cu boala.

De asemenea, în după-amiaza zilei de miercuri, 11 februarie, PS Florentin Crihălmeanu şi surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, cu Maica Bernardeta, superioară locală, şi membri ai Asociaţiei Medicilor Catolici, au vizitat Căminul de Bătrâni din cartierul Mărăşti, Cluj-Napoca, unde s-au întâlnit cu cei peste 100 de vârstnici internaţi. Între însoţitorii Ierarhului de Cluj-Gherla au fost pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii, pr. Sorin Popa, preot care face pastoraţie în spitale, şi pr. Grigore Ciupe, paroh al comunităţii greco-catolice din Mărăşti.

imagine

După un timp de rugăciune cu aceşti oameni şi cu personalul care le poartă de grijă, a urmat vizita prin camere; au fost căutaţi cei care nu s-au putut deplasa din paturile lor, ca toţi să fie alinaţi şi binecuvântaţi. Fiecare vârstnic are o poveste de spus, uneori o poveste tristă; ei au fost ascultaţi, încurajaţi, li s-au oferit mici daruri. Pentru surorile baziliene, caritatea este o parte a activităţii lor de zi cu zi. Ele asistă bolnavi şi bătrâni la domiciliu, vizitează şi ajută de câte ori au posibilitatea pe cei aflaţi în nevoie, la poarta mănăstirilor lor vin zilnic oameni cărora surorile le oferă masa de prânz, mulţi primesc îmbrăcăminte sau alte lucruri după nevoia lor.

Despre gesturile de caritate făcute din suflet, pentru Cristos, este însă greu de vorbit, fiindcă ele se petrec în mod tainic, în tăcere, sunt făcute de preoţi, persoane consacrate sau de laici, într-un dialog purtat doar cu Dumnezeu. Ziua Bolnavului este o ocazie pentru a aduce în centrul atenţiei nevoia unor astfel de gesturi. Lumina de pe faţa unui bătrân care era părăsit, singur şi acum se simte iubit, ocrotit, mulţumirea din ochii celui înfometat şi alungat care este primit şi aşezat la masă sunt semne ale prezenţei lui Dumnezeu în dramele şi încercările vieţii, ale lucrării Sale mântuitoare, atât cu cei ce oferă, cât şi cu cei care primesc ajutorul.

imagine