Săptămâna Mare la Cluj – prin Cruce spre Învierea Domnului

publicat la 11 aprilie 2015 în Ştiri

Săptămâna Mare – 6-11 aprilie 2015 – a fost un timp de veghe, rugăciune şi pocăinţă şi în Catedrala "Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca, în aşteptarea bucuriei Învierii Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos.

Pe urmele lui Hristos pe Drumul Crucii, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, părinţii vicari eparhiali, numeroşi preoţi şi credincioşi, au păşit prin zilele pline de lină lumină sufletească ale Săptămânii Mari. Ei au fost acompaniaţi de cântările studenţilor Seminarului Teologic eparhial "Sf. Ioan Evanghelistul" coordonaţi de pr. rector Călin Bot, în şirul oficiilor ce încununează anul liturgic bizantin, alături de celebrările Sărbătorii Învierii.

Dar lumina Învierii se revarsă prin Crucea devenită altar de jertfă pentru Omul-Dumnezeu. Astfel, la fel ca în timpul Postului Mare, rugăciunea Căii Crucii a fost propusă credincioşilor în Catedrală, de către pr. rector Anton Crişan, şi în Săptămâna Mare – denumită şi Paştile Crucii sau a suferinţei Domnului.

În primele trei zile – Lunea, Marţia şi Miercurea Mare -, s-a celebrat în continuare şi Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite, la care au prezentat cuvinte de învăţătură pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, Mons. Mihai Todea, Vicar general şi părinţii din Ordinul Fraţilor Minori Capucini, Custodia "Sf. Ieremia", pr. Mihail Văcaru OFM Conv – superior provincial şi pr. Leonard Ghiurca OFM Conv, din Târgu Lăpuş.

8 aprilie 2015 - Miercurea Mare - Calea Crucii prin Cluj-Napoca

Programul de miercuri a cuprins şi Calea Crucii prin oraş ce s-a încheiat prin rugăciune în Catedrală, cu meditarea puterii vindecătoare a Crucii, moment cu largă participare din partea persoanelor consacrate din ordinele şi congregaţiile Eparhiei, care au adus astfel o mărturie de credinţă în acest An al Vieţii Consacrate pentru Biserica Catolică.

În Joia cea Mare şi Sfântă – aducere aminte a Spălării picioarelor Apostolilor de către Isus, a Cinei celei de Taină, apoi a Agoniei din Grădina Ghetsemani şi a trădării şi arestării Mântuitorului -, s-a celebrat Vecernia şi Liturghia Sf. Vasile cel Mare cu ceremonia Spălării picioarelor. Cu acest prilej trei studenţi ai Institutului Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul" au primit treapta subdiaconatului: Tiberiu, Cătălin şi fr. Dominic OSBM. Cuvântul de învăţătură a fost susţinut de pr. Marius Cerghizan, consilier pastoral.

imagine

De la ora 18.00 s-a celebrat Denia celor 12 Evanghelii, cu lectura continuă a Patimilor Domnului după cei patru evanghelişti. Cuvântul de învăţătură a fost susţinut de pr. Cristian Langa, profesor la Institutul Teologic "Sf. Ioan Evanghelistul".

Vinerea Mare, 10 aprilie, zi aliturgică, de post şi ajun, programul Orelor Împărăteşti a fost încheiat de cuvântul Preasfinţiei Sale Florentin, care a îndemnat la pocăinţa de păcate şi la o bună mărturisire a păcatelor, pentru a dobândi darul oferit nouă de Dumnezeu prin Crucea Fiului Său, mântuirea sufletului.

Prohodul Domnului a fost celebrat după-amiază, cu rememorarea morţii şi a punerii în mormânt a Mântuitorului – reprezentată de epitaful ce a fost scos din Sf. Altar şi purtat în procesiune prin biserică, pentru a fi apoi depus în locul special amenajat reprezentând mormântul – invitaţie la linişte şi rugăciune meditativă în veghe şi aşteptare. Cuvântul de învăţătură a fost susţinut de pr. Florin Bozântan, profesor la Facultatea de Teologie Greco-Catolică (UBB).

imagine

Ziua de 11 aprilie, Sâmbăta Mare, a început prin Vecernia şi Liturghia Sf. Vasile cel Mare, în încheiere, PS Florentin a binecuvântat pâinea şi vinul pentru Paşti. Pr. Călin Bot, rector al Seminarului Teologic a vorbit despre planul de mântuire al lui Dumnezeu care se împlineşte şi nu poate fi oprit, aşa cum nu poate fi oprită primăvara cu îmbobocirea şi înflorirea florilor şi reînvierea naturii.

Răsturnare a cursului timpului ce se îndrepta de la viaţă spre moarte, Utrenia Învierii va reorienta existenţa de la moarte spre viaţă, în noaptea de sâmbătă spre duminică, 11/12 aprilie 2015 (de la ora 23.00), prin celebrarea biruinţei vieţii, prin intonarea cântării de învingere: "Hristos a Înviat din morţi cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţă dăruindu-le!"

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *