Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic în Capitala Europeană a Tineretului

publicat la 21 iulie 2015 în Ştiri

"Fericiţi cei cu inima curată, că ei Îl vor vedea pe Dumnezeu." (Mt 5,8)

Clujul, Capitala Europeană a Tineretului, va deveni între 22-26 iulie 2015 Capitala tinerilor catolici, prin organizarea, de către Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, a celei de-a XIII-a ediţii a Întâlnirii Naţionale a Tineretului Catolic, la care vor participa peste 2100 de tineri din cele 12 Dieceze şi Eparhii ale Bisericii Romano-Catolice şi Greco-Catolice din România, tineri de alte confesiuni şi tineri invitaţi din alte ţări. Pentru acest important moment din viaţa Bisericii a fost adoptată tema propusă de Sfântul Părinte Francisc pentru Ziua Mondială a Tineretului 2015, una dintre Fericirile rostite de Domnul nostru Isus Cristos în Predica de pe Munte: "Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Matei 5,8).

În lumina acestei teme, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, gazda evenimentului, îşi întâmpină tinerii oaspeţi prin cuvintele: "Fiţi bineveniţi în Capitala ‚căutătorilor de fericire’! Zilele INTC 2015 de la Cluj-Napoca ne invită să trăim cu inima curată pentru a dobândi fericirea vederii lui Dumnezeu. Binecuvântarea Domnului să reverse plinătate de haruri şi bucurie asupra tinerilor participanţi la INTC 2015!" Episcopii catolici şi peste o sută de preoţi, de rit bizantin şi latin, vor însoţi tinerii la Cluj-Napoca, pentru o experienţă de prietenie şi de viaţă în lumina credinţei, avându-l în centru pe Cristos în cadrul Sfintelor Liturghii zilnice, ce vor fi celebrate pe scena principală a INTC 2015, la sediul Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, str. Moţilor nr. 26.

Un element central al programului este cateheza la care sunt invitaţi toţi participanţii INTC, între 23-25 iulie, de la ora 9, în curtea Episcopiei. Cateheza va fi susţinută de un invitat special, pr. Daniel Ange din Franţa, fondatorul comunităţii Jeunesse Lumière, preot care şi-a dedicat întregul apostolat tinerilor, fiind şi autor a peste 50 de lucrări şi cărţi prin care sensibilizează cititorii faţă de frumuseţea lui Dumnezeu, splendoarea vieţii şi bucuria creştină. Sfânta Liturghie de deschidere a INTC 2015 va fi celebrată în rit bizantin de Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, joi 23 iulie, de la ora 11.30. Duminică, 26 iulie, de la ora 10.30, Episcopul de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, va celebra Sfânta Liturghie de încheiere. În 24 şi 25 iulie, Sfintele Liturghii vor fi celebrate în rit latin, de la ora 11.30, de către Episcopii romano-catolici.

imagine

Sfânta Liturghie este locul întâlnirii depline a tinerilor cu Dumnezeu prin Sfânta Euharistie, aici vor fi cu toţii împreună, de aici vor porni apoi în explorare, fiecare spre ceea ce alege din programul variat al fiecărei zile. Parcul Mare va deveni în acest timp un loc al întâlnirii, în care tinerii vor putea să se cunoască şi să discute. Aulele Universităţii Babeş-Bolyai vor găzdui după-amiaza programe alternative. "Prin aceste programe", a explicat Codruţa Fernea din partea organizatorilor, "dorim ca şi timpul după-amiezilor INTC să fie un timp de calitate, în care tinerii să poată aprofunda subiecte conectate la viaţa de zi cu zi, să găsească răspunsuri la întrebările existenţiale". Tot în cadrul UBB vor fi amenajate şi câteva spaţii expoziţionale.

La începutul şi spre finalul INTC-ului, tinerii îşi vor putea manifesta bucuria, participând la câte un festival cu muzică, scenete, programe recreative. Un moment de mare interes va fi Concertul extraordinar Voltaj (în deschidere Boemis şi 3 O’Clock), programat joi, 23 iulie, de la ora 20.30, în Piaţa Unirii, unde tinereţea, armonia, bucuria îşi vor da mâna pe ritmul pieselor muzicale. La nivel spiritual, vineri, 24 iulie, de la ora 20.30, este programată o mare procesiune prin oraş, pornind din Piaţa Unirii spre Mănăstirea Surorilor Congregaţiei Maicii Domnului (str. Romul Ladea, cartierul Gheorgheni), invitaţie la reculegere şi rugăciune în faţa Mântuitorului Isus Cristos prezent în Euharistie. Rugăciunea de Adoraţie Euharistică va fi ocazia de a rămâne în tăcere în faţa lui Dumnezeu, sub cupola cerului, în atmosfera de spiritualitate specifică aşezământului mănăstiresc.

Semnificativă este şi componenta turistică – Clujul este un oraş care are ce oferi vizitatorilor – organizatorii INTC-ului invitând şi la un tur ghidat prin Cluj, la contemplarea "Clujului panoramic" din turnul bisericii Sf. Mihail sau la vizite la Muzeele din Cluj-Napoca. Aşadar, programul celor 4 zile ale Întâlnirii Tinerilor Catolici este unul intens şi variat, structurat pe nivelele formativ, spiritual şi de comuniune, astfel încât să răspundă nevoilor şi exigenţelor vârstei marilor vise şi speranţe, să deschidă tinerilor o cale spre fericirea pe care cu toţii şi-o doresc, nu o fericire în accepţiunea lumii contemporane, ci fericirea trăirii credinţei creştine, o fericire care, odată primită în suflet, rămâne, nimeni şi nimic nu o mai poate distruge.

Încarceraţi şi torturaţi, martirii Bisericii creştine trăiau această fericire; ei spuneau, cu lumină în privire, călăilor lor: "Voi sunteţi robi, noi suntem liberi! Voi slujiţi unor stăpâni tirani, noi îl slujim pe Dumnezeu, Creatorul şi Răscumpărătorul nostru, voi slujiţi o putere lumească, trecătoare, noi îl slujim pe Cel Atotputernic!" Mesajul martirilor este mesajul Bisericii, este chemarea la fericire adresată fiecărui om prin slujirea lui Dumnezeu. Această fericire sunt chemaţi tinerii să o cunoască şi să o trăiască la INTC, Cluj-Napoca, 2015.

Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic are loc o dată la trei ani, se inspiră din Zilele Mondiale ale Tineretului (ZMT) şi este organizată alternativ de o Dieceză romano-catolică şi de o Eparhie greco-catolică. Clujul a mai găzduit, în organizarea Bisericii Greco-Catolice, cea de-a VII-a ediţie a INTC, cu tema "Sfinţenie pentru zilele noastre", în anul 1998. Între ZMT Rio 2013 şi ZMT Cracovia 2016, INTC Cluj-Napoca 2015 doreşte să ofere tinerilor catolici din România posibilitatea să se întâlnească într-un climat de rugăciune, bucurie şi cultură, avându-l în centrul atenţiei pe Cristos, care adresează o chemare şi încredinţează o misiune fiecărui tânăr.

Biroul de Presă al Episcopiei de Cluj-Gherla
Viorica Sabo, redactor media
pr. Daniel Avram, purtător de cuvânt, tel. 0729-884889

Detalii despre INTC 2015 pe: www.intc.ro; www.facebook.com/intc.ro;
www.bru.ro; www.eparhiadeclujgherla.ro; www.catholica.ro.

Momentele principale ale INTC 2015 vor fi transmise în direct
pe canalul YouYube: https://www.youtube.com/user/intc2015.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *