Anunț: Pelerinajul tradițional greco-catolic la Nicula în sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

Publicat pe: 11 august 2016|Secțiunea: Anunţuri|

Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, însoțit de preoți, persoane consacrate și credincioși din întreaga Eparhie pe care o păstorește, vor face – la fel ca în fiecare an de după 1990 -, uniți în rugăciune, pelerinajul tradițional la Nicula închinat sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

În invitația la acest pelerinaj adresată credincioșilor pe care îi păstorește, Preasfinția Sa Florentin a subliniat: "Nu avem voie să uităm istoria, de aceea să păstrăm în sufletul nostru Mănăstirea Nicula, locul nostru de pelerinaj eparhial și național. Toate parohiile, îndeosebi cele care au hramul Adormirii Maicii Domnului, sunt chemate să participe la acest pelerinaj, pentru a fi cu toții împreună la pelerinajul anual la Nicula. Prin prezența noastră acolo, urmăm chemarea Cardinalului nostru Iuliu Hossu!"

Programul Pelerinajului greco-catolic la Nicula

Pelerinajul începe prin procesiunea pe jos de la Gherla la Nicula, din după-amiaza zilei de duminică, 14 august 2016, procesiune condusă de Ierarhul greco-catolic de Cluj-Gherla. Pr. Alexandru Hruban, protopop de Gherla, a anunțat că în 14 august 2016, "plecarea pelerinilor va fi la ora 16, de la capela greco-catolică de pe strada 1 Decembrie 1918 din Gherla, pe următorul traseu: Piața Libertății, str. Bobâlna, str. Liviu Rebreanu și ieșirea din mun. Gherla spre Nicula până la biserica parohială greco-catolică din Nicula. Pe parcursul procesiunii se vor cânta cântece religioase și se vor recita rugăciuni".

În după amiaza zilei de duminică, de la ora 18, la biserica parohială din Nicula va fi celebrată slujba Vecerniei, cu un cuvânt de învățătură al Episcopului eparhial de Cluj-Gherla. Va urma, de la ora 19.30, una dintre cele mai frumoase și îndrăgite rugăciuni din ritul răsăritean, Paraclisul Maicii Domnului, rostit de Surorile Congregației Surorilor Maicii Domnului.

Noaptea de veghe va continua prin devoțiuni susținute, pe rând, de ordine de viața consacrată și asociații eparhiale, îndeosebi cele formate în jurul cultului Preasfintei Fecioare Maria: Reuniunea Mariană și Echipele Maicii Sfinte. O participare semnificativă va fi cea a tinerilor, prin Departamentul Eparhial de Tineret: ASTRU și Grupul de rugăciune "Triumful Inimii Neprihănite". Între orele 3-6 din noapte, rugăciunea va fi condusă de Ordinul Sfântului Vasile cel Mare – părinți bazilieni și surori baziliene.

În ziua Praznicului Adormirii Maicii Domnului, luni, 15 august 2016, va fi celebrată Sfânta Liturghie arhierească la altarul amenajat în curtea bisericii parohiale din localitatea Nicula.

Indulgență plenară și jubiliară la Nicula

La Nicula s-a dezvoltat, timp de peste 300 de ani, unul dintre cele mai impresionante centre de pelerinaj din Europa, fiind alăturată marilor Sanctuare mariane europene, cum ar fi Lourdes, Fatima, Montserrat, Mária-Pocs, Loretto sau Czestochowa.

Doi Suverani Pontifi au emis documente pontificale cu acordarea de indulgențe plenare (iertarea pedepsei vremelnice a păcatelor spovedite) la Nicula: în anul 1767, Sf. Papă Clemente al XIII-lea a emis un Decret prin care acorda indulgență celor care vor merge în pelerinaj la Nicula, iar la 19 octombrie 1928, Papa Pius al XI-lea a emis un document pontifical prin care acorda indulgență plenară tuturor acelora care "cu adevărată părere de rău pentru păcatele lor, mărturisindu-se și cuminecându-se, vor cerceta cu evlavie biserica sfintei Mănăstiri de la Nicula, din Dieceza românească a Gherlei…".

În plus, fiind Anul Milostivirii pentru Biserica Catolică, cu ocazia pelerinajului din acest an la Nicula, toți pelerinii vor fi invitați de către Episcopul eparhial să treacă prin Poarta Milostivirii, pentru a dobândi indulgența jubiliară.

Scurt istoric al Mănăstirii Nicula

De momentul unirii religioase cu Biserica Romei, înfăptuită între anii 1697-1700, se leagă lacrimile izvorâte din Icoana Maicii Domnului de la Nicula. Lăcrimarea minunată petrecută în anul 1694, în biserica parohială din Nicula, a fost urmată de hotărârea Curții Imperiale din Viena, ca Icoana făcătoare de minuni să fie așezată "într-o biserică osebită care să se ridice pe hotarul Niculei, unde orice credincios, de orice lege, să aibă drept să meargă să se închine Sfintei Icoane." Este cunoscut faptul că Mănăstirea Nicula a fost ctitorită între 1875-1879, de Episcopii greco-catolici Ioan Vancea și Mihail Pavel, pentru a adăposti icoana făcătoare de minuni care a generat acest pelerinaj.

Cea mai mare amploare a pelerinajelor la Nicula a fost în timpul Episcopului Iuliu Hossu, între 1917 și până în 1948, anul trecerii de către comuniști a Bisericii Române Unite în afara legii. Până la data arestării sale, Episcopul Iuliu Hossu, în fiecare an, de Sfântă Marie Mare, a predicat la Nicula mulțimilor de zeci de mii de credincioși veniți din toată Transilvania și nu numai.

Sfântul locaș mănăstiresc, care a fost loc de primire a pelerinilor și refugiu de reculegere și rugăciune pentru Episcopii Eparhiei de Cluj-Gherla, a fost încredințat unui ordin călugăresc de către Arhiereul Iuliu Hossu, în 1936 (prin Decretul nr.140/1936), și acest ordin a fost Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, pe care Arhiereul de binecuvântată memorie Iuliu Hossu îl considera un sprijin de bază.

Mănăstirea greco-catolică Nicula se află în prezent în folosința Bisericii Ortodoxe, căreia i-a fost abuziv dată în folosință de către statul comunist în 1948. Și cu prilejul pelerinajului din acest an, 2016, la Nicula, Episcopul de Cluj-Gherla, Florentin Crihălmeanu, va lansa un apel pentru salvarea bisericii de zid a mănăstirii, unicul lăcaș de cult ce amintește de tradiția pelerinajelor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice, la Sfânta Mănăstire Nicula.

Răsună și astăzi, peste timp, glasul Cardinalului Iuliu Hossu: "Chiem la sufletească îmbrățișare pe bunii credincioși la sfânta Mănăstire a Niculei. Îndemnați-i, iubiți frați, să alerge cât mai mulți!" (Curierul Creștin, nr. 14/07.1931)

"Spre acest praznic luminat trece gândul meu și se îndreaptă chemarea mea. Cel ce poate să vină și să-și îndrepte pașii frumoși spre Nicula pentru a lua har și pentru a lua binecuvântarea Domnului. Pentru a cerși belșugul cereștilor haruri și pentru împărtășirea binecuvântării, voi urca și în anul acesta dealul Sfintei Mănăstiri a Niculii. Acolo vă aștept la sfântă rugăciune pentru pacea a toată lumea, pentru așezarea Împărăției lui Dumnezeu în suflete și în lume, întemeiată pe sufletul Mântuitorului Isus, pe dragostea Lui, cu ocrotirea Maicii Preacurate, Împărăteasă și Doamnă!" (Curierul Creștin, nr. 14-15/07-08.1942).

Biroul de Presă
al Episcopiei de Cluj-Gherla

imagine