Întâlnirea la Roma a Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa

publicat la 12 septembrie 2019 în Ştiri

S-a deschis joi, 12 septembrie 2019, la Roma, Întâlnirea Episcopilor Catolici Răsăriteni din Europa. Actuala ediție, cea de-a XXII-a, este organizată de Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE) și are tema: "Misiunea ecumenică a Bisericilor Răsăritene din Europa de astăzi".

Programul constă atât în conferințe și dezbateri, cât și în momente de rugăciune comună a Episcopilor. Locul de desfășurare este Colegiul Pontifical "San Giosafat", unde o parte dintre cei peste 40 de Ierarhi participanți sunt și cazați, o altă parte locuind în aceste zile la Colegiul Pontifical "Pio Romeno", al studenților greco-catolici români din Roma. Episcopii Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, prezenți la întâlnire sunt: PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare, PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, PS Claudiu Lucian Pop, Episcop al Curiei Arhiepiscopale Majore și PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla.

Prima zi, joi, 12 septembrie 2019, a început cu rugăciune, după care Episcopii catolici orientali au participat la sesiunea de deschidere. Au luat cuvântul: Cardinalul Angelo Bagnasco, Arhiepiscop de Genova și președinte al CCEE și PF Sviatoslav Șevciuc, Arhiepiscop Major de Kyiv-Halič și Întâistătător al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene. Au urmat două sesiuni de conferințe urmate de discuții în plen. Mai întâi, Cardinalul Kurt Koch, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unității Creștinilor, a prezentat tema: "Modele pentru reînnoirea unității Bisericii". În continuare, Cardinalul Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile Răsăritene, a vorbit despre "Misiunea ecumenică a Bisericilor Răsăritene din Europa de astăzi", subliniind că Bisericile sunt chemate să parcurgă calea iubirii și a carității.

Sesiunea a II-a a cuprins intervenția Cardinalului Pietro Parolin, secretar de stat al Sfântului Scaun, apoi Mons. Ivan Dacko, președintele Institutului ecumenic al Universității Catolice din Leopoli, s-a referit la lucrările Comisiei Teologice Mixte Catolico-Ortodoxe și a prezentat o analiză a stadiului actual al dialogului dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe. După un nou moment de dezbateri în plen, Ierarhii au plecat la biserica "Sfânta Sofia" a Bisericii Greco-Catolice Ucrainene, pentru rugăciunea Vecerniei și vizitarea acestei biserici. Lucrările vor continua vineri, 13 septembrie, prin alte sesiuni de lucru urmate de dezbateri și concluzii. Întâlnirea Episcopilor Catolici Răsăriteni europeni se va încheia sâmbătă, 14 septembrie, cu audiența la Sfântul Părinte Francisc.

Prima ediție a acestei întâlniri a avut loc în 1997, în Dieceza de Hajdúdorog, Ungaria, și a fost inițiată de Cardinalul Achille Silvestrini, prefectul Congregației pentru Bisericile Răsăritene, care dorea să creeze un spațiu în care Episcopii acelor Biserici afectate în mod particular de regimurile ateiste "să poată să își clarifice tot mai mult rolul în Europa de astăzi și să fie iubite și respectate pentru istoria lor de loialitate față de Biserică și față de Papa, plătită cu preț scump" (din Introducerea Cardinalului Achille Silvestrini la Acta primei întâlniri). Începând din 2009, aceste întâlniri au fost facilitate de CCEE. (foto: diacon Marius Cîmpean)

imagine

imagine

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *