Sărbătoarea Bunei Vestiri la Cluj – încredințare ajutorului puternic al Preasfintei Fecioare

Publicat pe: 26 martie 2020|Secțiunea: Ştiri|

Condițiile de viață în general și ale desfășurării programului liturgic în parohii s-au înăsprit datorită pandemiei cu Coronavirus. În România s-a instituit starea de carantină prin Ordonanța Militară din 24 martie 2020. Ca urmare, începând cu data de 25 martie, de la prânz, circulația persoanelor a fost total îngrădită. Străzile au devenit pustii, numărul îmbolnăvirilor a crescut, au fost semnalate cazuri grave și primele decese. Prin mijloacele de comunicare în biserici rugăciunea a continuat, zilnic, credincioșii fiind acum, unii pentru alții, doar mici puncte pe un ecran care dădeau semne ale prezenței lor și ale bucuriei de a se ruga totuși împreună în fața lui Dumnezeu, în ciuda izolării.

Celebrarea Sfintei Liturghii a Sărbătorii Bunei Vestiri, preoții au săvârșit-o în bisericile goale și închise, dar totuși pline de mulțimea celor ce urmăreau rugăciunea online, de acasă, sau se aflau în comuniune spirituală. Sfânta Liturghie arhierească a sărbătorii (de asemenea transmisă online), a fost celebrată în catedrala episcopală din Cluj-Napoca de către PS Florentin, Episcopul eparhial, de pr. Călin Bot, Vicar general și pr. cons. Daniel Avram. În cuvântul de învățătură, PS Florentin a spus: "Celebrăm astăzi marea sărbătoare a Bunei Vestiri a Arhanghelului Gabriel în condițiile impuse acum de flagelul care se răspândește în lumea întreagă. Ne ridicăm sufletele, dincolo de ceea ce este în jurul nostru, spre acest mare mister pe care Biserica îl celebrează. Cuvine-se cu adevărat, la această mărită sărbătoare, să o lăudăm și să o preamărim pe cea care primind vestirea Arhanghelului Gabriel cu teamă reverențială, a cerut doar să își poată păstra angajamentele în fața lui Dumnezeu.

«Cum se va întâmpla aceasta?» – întreabă Fecioara nu pentru a pune în dubiu cuvântul lui Dumnezeu transmis de Arhanghel, ci pentru a-și putea păstra angajamentul fecioriei. Și arhanghelul răspunde: «Spiritul Sfânt se va coborî și puterea Celui Preaînalt va fi asupra ta». Este momentul în care Preasfânta Fecioară Maria primește acest cuvânt și rămâne o clipă în liniște, o liniște care nu poate fi cuprinsă în text. Și comentează foarte frumos Părinții Bisericii: «Toată creațiunea este în așteptare, creațiunea așteaptă răscumpărarea». Toți cei care erau trecuți în umbra morții așteptau cuvântul Mariei și tânără fecioară din Nazaret răspunde cu două fraze semnificative: «iată roaba Domnului!» Adică: «sunt la dispoziția lui Dumnezeu, doresc să îi slujesc lui Dumnezeu, doresc să îi împlinesc voința» și apoi: «fie mie după cuvântul tău!», adică: «Să îmi fie mie așa cum cuvântul tău spune, Cuvântul tău să se împlinească în mine, cuvântul să devină Trup prin mine; planul lui Dumnezeu transmis prin cuvintele tale rostite pe înțelesul meu, să devină fapte prin viața mea.»

Preasfinția Sa a oferit un exemplu al puterii salvatoare dobândită prin "Da"-ul Preasfintei Fecioare Maria: "În anul 1854, în zona orașului Torino, în Italia, se spune că a coborât flagelul ciumei care secera zeci de vieți. În Torino se afla celebrul Oratoriu al Sfântului Ioan Bosco, plin de copii, și care era un luminos punct de răspândire a credinței creștine și de educare a tinerilor. Prima măsură pe care parohul Ioan Bosco a luat-o, a fost de a pune la dispoziția bolnavilor întregul Oratoriu. S-a preocupat să aducă paturi, așternuturi, pentru a avea un loc în care să aceștia să fie primiți. Și apoi, văzând criza personalului sanitar a chemat credincioșii, a chemat și copiii, tinerii, pe toți aceia care doreau să ajute. S-au înscris și 14 tineri dintre cei care se aflau inițial în Oratoriu și au ajutat bolnavii. Văzând creșterea numărului de morți, Sfântul Ioan Bosco a hotărât să dedice locul Preasfintei Fecioare Maria Ajutătoarea – Maria Ausiliatrice. După câțiva ani flagelul a dispărut și nici unul dintre cei 14 tineri ai lui Don Bosco nu s-a contaminat. Drept mulțumire, în 1868, a fost binecuvântat marele Sanctuar de la Torino ce poartă statuia Preasfintei Fecioare Maria Ajutătoare, ca mulțumire a intervenției și a mijlocirii Preasfintei Maici a lui Dumnezeu asupra orașului Torino aflat sub flagelul ciumei.

Iubiți credincioși – a îndemnat Ierarhul – să ne încredințăm și noi în aceste zile ajutorului Preasfintei Fecioare Maria. Să o rugăm să rămână alături de noi și să ne ferească de orice rău, să fie alături de toți cei bolnavi și suferinzi, să fie alături de familiile celor decedați, de personalul sanitar, de toți voluntarii care-i ajută pe cei în suferință, să fie alături de autoritățile de stat, să-i lumineze pe toți în aceste clipe grele, când se iau decizii importante, să fie alături de «Oastea țării» – cum spunem la ectenie – Poliția, Jandarmeria, forțele de ordine, ISU, Pompieri, Armată, de toți cei care aceste zile sunt mobilizați pentru împiedicarea flagelului pandemiei. Să spunem și noi împreună cu îngerul: «Bucură-te, cea plină de har, Domnul este cu tine!». Preasfântă Fecioară Maria ocrotește România!"

imagine

Video: aici