Pr. Lucian Dîncă: Tatăl nostru. Comentarii patristice

publicat la 20 aprilie 2021 în Ştiri

Editura Galaxia Gutenberg din Târgu Lăpuș anunță apariția cărții “Tatăl nostru. Comentarii patristice”, semnat de pr. Lucian Dîncă. Autorul este augustinian asumpționist, profesor la Facultatea de Teologie romano-catolică, Universitatea București, directorul Școlii Doctorale de Teologie și Științe Religioase, specializat în studii patristice, istoria dogmelor și creștinismul primului mileniu la Universitatea Laval din Quebec, Canada. Volumul, format 10.5×20, are 136 de pagini și poate fi comanda la prețul de 14 lei de pe GalaxiaGutenberg.ro dar și din alte librării online (Libris.ro, Elefant.ro ș.a.).

“Rugăciunea Tatăl nostru nu este doar o formulă de repetat și de învățat pe de rost”, scrie autorul în Introducere. “Este o rugăciune de drum, un cod de viață, un rezumat al Evangheliei. Sobrietatea ei ne interzice să inventăm noi alte cuvinte pentru a ne ruga lui Dumnezeu. Ea merge drept la țintă și nu ne permite să trișăm. De aceea, nu cred că o broșură în plus în casele noastre despre această rugăciune este un lux ci, aș spune, o necesitate pentru a ne ruga mai bine, mai profund Tatălui din ceruri, revelat de Isus Cristos drept ‘Dumnezeul meu și Dumnezeul vostru, Tatăl meu și Tatăl vostru’. A reveni mereu la frumusețea acestei rugăciuni înseamnă a ne ruga ‘în spirit și în adevăr’: ‘Inima voastră trebuie să trăiască ceea ce spun buzele voastre’, altfel ne rugăm fals.”

Cartea are trei părți mari: în prima se tratează rugăciunea “Tatăl nostru” la modul general; în a doua rugăciunea este împărțită în fragmente mici, oferindu-se comentarii ale Părinților Bisericii, din diverse secole, din Apus și din Răsărit, pentru fiecare fragment; iar în a treia se oferă două comentarii “specializate” pe această rugăciune: unul semnat de Sf. Grigore de Nyssa, din spațiul răsăritean; și Sf. Augustin de Hipona, din spațiul apusean.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *