Video-cateheză despre păcatul împotriva Spiritului Sfânt

publicat la 15 iulie 2021 în Ştiri

Departamentul pentru Cateheză și Învățământ Religios al Eparhiei de Cluj-Gherla a lansat miercuri, 14 iulie 2021, un nou proiect video catehetic, intitulat “Spiritul Sfânt… sensibilul?”. Este vorba despre un material privitor la păcatul împotriva Spiritului Sfânt, despre care citim în trei dintre cele patru Evanghelii. De exemplu la Matei citim: “Dacă cineva ar spune un cuvânt împotriva Fiului Omului va fi iertat, dar dacă ar vorbi împotriva Spiritului Sfânt nu va fi iertat nici în lumea aceasta, nici în cea care va veni”.

Materialul video are 30 de minute și într-o primă parte introduce problema, de fapt o dublă problemă: există o limită a iertării a lui Dumnezeu? se poate comite accidental un astfel de păcat? Pentru a aduce anumite lumini subiectului, video-cateheza are două mari părți: prima vizează prezentarea explicației oferită de Biserică afirmației lui Isus, iar a doua prezentării modului cum s-a ajuns la această explicație. În prima parte accentul cade mai mult pe Catehismul Bisericii Catolice, pe modul cum este prezentat păcatul împotriva Spiritului Sfânt, iar apoi pe tradiționala listă a celor șase păcate din această categorie. În a doua parte este studiat textul biblic, cu ajutorul Sf. Ioan Gură de Aur, după care este refăcută o parte din lunga reflecție teologică, cu ajutorul Sf. Toma de Aquino, respectiv a Sf. Papă Ioan Paul al II-lea. La final sunt oferite două concluzii și trei sfaturi practice.

Cei interesați, găsesc materialul video pe YouTube, pe canalul Cristofori.ro, și desigur pe site-ul Cristofori.ro, unde a fost inclus și un material text (fișier PDF), asociat acestui mini-studiu biblic. Realizatorii video-catehezei sunt Radu și Oana Capan, care au mai oferit și studiul biblic “Schimbarea la Față” (disponibil gratuit în aceleași locații), precum și programul “Geneză 1-2-3”.

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *