„O zi cu Episcopul meu” – prima întâlnire cu Ierarhul, a primului grup de preoți ai Eparhiei de Cluj-Gherla

Publicat pe: 7 februarie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Luni, 7 februarie 2021, Preasfinția Sa Claudiu s-a întâlnit cu un grup de 12 preoți ai Eparhiei de Cluj-Gherla pe care o păstorește. Ierarhul și preoții au petrecut împreună un timp de rugăciune, împărtășire și comuniune la sediul Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul” din Cluj-Napoca. Programul a inclus un moment de rugăciune, discuții cu Episcopul purtate în grup, prânzul și discuții individuale.

A fost cea dintâi dintr-o serie de întâlniri care se vor desfășura lunar – la care vor participa, pe rând, toți preoții Eparhiei de Cluj-Gherla – programate să aibă loc sub denumirea: „O zi cu Episcopul meu”.  Se concretizează în acest fel invitația pe care Preasfinția Sa Claudiu a adresat-o, în cadrul Adunării Generale a preoților din ajunul Sărbătorii Nașterii Domnului din 2021, când și-a exprimat dorința de a-l cunoaște personal pe fiecare dintre preoții Eparhiei de Cluj-Gherla. În acea zi, de 20 dec. 2021, Preasfinția Sa Claudiu a reamintit preoților tema anului pastoral 2022, an în care „Biserica ne este prezentată ca o familie și mottoul Episcopiei pentru anul pastoral este «Familia Bisericii, o casă pentru toți». Aș vrea ca acest motto să nu fie doar o lozincă, ci să se concretizeze într-o formă de trăire comună, de împărtășire.”

Un aspect al acestei concretizări a motto-ului anului pastoral sunt întâlnirile lunare dintre Episcop și preoți, la care, în grupuri mici, preoții se pot regăsi ca o familie, și, ca într-o familie au ocazia să își împărtășească preocupările în plan pastoral sau personal, proiectele, problemele, precum și vise și speranțe. „O zi cu Episcopul meu” le oferă oportunitatea de a-și reînnoi prin comuniune elanul în trăirea credinței și în exercitarea propriei misiuni preoțești. Seria întâlnirilor, al căror început a fost pus, cu binecuvântarea Ierarhului, luni 7 februarie 2022, se înscrie, totodată, în tematica parcursului sinodal: „Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare, misiune” la care Sfântul Părinte Francisc a invitat întreaga Biserică Catolică.

Fiecare întâlnire va marca un nou pas pe drumul făcut împreună în Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, în Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, pe firul timpului nu lipsit de provocări majore, un drum parcurs de fiecare în propriul ritm al vieții de credință, și de toți împreună în căutarea razei călăuzitoare care să îi conducă la Isus, la împlinirea idealului mântuirii.