Lumina din Lumină. În memoria Episcopului Florentin Crihălmeanu

Publicat pe: 9 februarie 2022|Secțiunea: Apariții editoriale|

La începutul acestui an, la Editura Mega a fost publicată lucrarea „Lumina din Lumină. În memoria Episcopului Florentin Crihălmeanu”, un proiect colectiv, avându-i ca editori pe Episcopul Claudiu de Cluj-Gherla, Ioan-Aurel Pop, Ovidiu Ghitta, Lucian Turcu și Marius Cîmpean. Apariția volumului, de aproape 600 de pagini, format 16×23, a fost posibilă cu sprijinul Fundației Transilvania Leaders.

Amintim că trecerea la Domnul a PS Florentin a avut loc la 12 ianuarie 2021, la puține zile după ce aniversase 24 de ani de la consacrarea episcopală. Încă dinainte de acest moment, gândul unor colaboratori apropiați ai Preasfinției Sale a fost ca la începutul anului 2022, când Preasfinția Sa ar fi împlinit 25 de ani de arhierie și 20 de ani la cârma Eparhiei de Cluj-Gherla, să onoreze bogata păstorire a Preasfinției Sale printr-un volum omagial, ca semn de prețuire și caldă afecțiune față de blândul și harnicul ierarh. Planul lui Dumnezeu a fost însă altul, dar intenția de a cinsti memoria vrednicului arhiereu la un an de la trecerea sa la cele veșnice a rămas. Volumul a fost lansat duminică, 30 ianuarie 2022, la finalul Liturghiei pe care PS Claudiu Pop a celebrat-o în Catedrala „Schimbarea la Față”, ocazie cu care l-a hirotonit pe unul dintre editorii volumului – acum pr. Marius Cîmpean.

„Preasfințitul Florentin a inspirat proiectul acestui volum prin însăși viața și activitatea sa, care s-au evidențiat prin credința catolică mărturisită cu curaj și credibilitate, prin erudiția dobândită cu truda studiului și însuflețită de pasiunea pentru Adevăr și, nu în ultimul rând, prin dăruirea plină de dragoste preoților și credincioșilor Eparhiei de Cluj-Gherla, pe care i-a păstorit în numele lui Isus Cristos, Marele Arhiereu”, citim în cuvântul înainte semnat de PF Lucian Mureșan, PS Claudiu Pop și PS Cristian Crișan. „Dovedind un rafinat simț al autenticelor valori creștine și umane, Episcopul Florentin a zidit punți de comuniune și suflete, prin cuvânt și prin dăruirea propriei persoane. El a știut să trezească în cei pe care i-a păstorit dorul de cer, setea de Cel care este izvorul oricărui bine.”

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, explică la rândul său despre acest volum: „Azi, învățăceii, colaboratorii, colegii, ierarhii, cercetătorii și alții care l-au apreciat, îi aduc acest modest prinos, printr-un volum de studii. Nu sunt texte de laudă a personalității sale, fiindcă nu i-ar fi plăcut asemenea elogii. Sunt articole despre credință și despre Biserică, despre interferențele dintre cei «doi plămâni ai Europei» (după expresia Sfântului Ioan Paul al II-lea), despre mișcarea națională românească din Transilvania în context confesional, despre suferințele Bisericii Române Unite, despre figuri marcante de preoți, protopopi și înalți prelații, despre principii ecleziastice și despre rivalități omenești, despre ordine călugărești și școli teologice, despre concilii și alte adunări ale episcopilor, despre dialog și înțelegere într-o lume tot mai frământată și dezbinată.”

Și explicațiile continuă: „Autorii sunt români și străini, seniori și tineri, consacrați ori în curs de afirmare, clerici și laici, pătrunși cu toții de rolul cercetării, de nevoia iluminării unor aspecte importante ale credinței, ale istoriei Bisericii, ale funcționării instituțiilor ecleziastice și ale dialogului dintre ierarhie și credincioși.” Articolele sunt grupate în trei categorii: Istorie, Teologie, respectiv Cultură-Spiritualitate. Volumul poate fi găsit de cei interesați la Librăria Viața Creștină, care funcționează în Catedrala în construcție din Piața Cipariu.