Un convoi cu donații din Cluj a ajuns în protopopiatul greco-catolic din Slatina, Ucraina

Publicat pe: 3 martie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Un convoi cu donații trimise de clujeni a ajuns joi, 3 martie 2022, la protopopiatul greco-catolic din Slatina, Ucraina. Materiale sanitare, pături, alimente și jucării au fost oferite centrului pentru refugiați amenajat în Slatina, la inițiativa pr. Dan Nuțu, protopopul care reprezintă comunitatea românilor greco-catolici din Maramureșul de dincolo de Tisa, regiune care face parte din Ucraina. În acest centru sunt persoane care nu doresc deocamdată să treacă în România. Multe dintre ele încearcă să își regăsească rudele de care au fost despărțite din cauza războiului.

Transportul a fost asigurat de cluburile Lions din Cluj și de Crucea Roșie Română, însă nu este singura inițiativă de acest fel. Încă din primele ore ale războiului, credincioșii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla au creat un grup de sprijin pentru refugiați. De îndată, lor li s-au alăturat credincioși romano-catolici, ortodocși și protestanți. Aceștia au trimis până acum 10 transporturi de donații pentru refugiații care au venit din Ucraina prin Sighetu Marmației, Satu Mare și Siret.

Activitatea voluntarilor de la fața locului este coordonată de Serviciul de Ajutor Maltez din România, o organizație catolică cu sediul central în Cluj, care concretizează misiunea caritabilă asumată de Ordinul Suveran de Malta acum aproape un mileniu. Cele mai multe dintre aceste donații au ajuns la Sighetu Marmației, acolo unde activitatea filialei locale a Serviciului de Ajutor Maltez este coordonată de Luminița Colopelnic, soția pr. Vasile Colopelnic, vicarul pentru ucrainenii din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș.

La Cluj-Napoca s-a continuat organizarea a numeroase campanii de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Și în incinta Catedralei greco-catolice în construcție din Piața Cipariu, de la începutul lunii martie funcționează un Centru de colectare a ajutoarelor (detalii: aici). Prin gesturi simple de solidaritate, noi convoaie cu produse se îndreaptă periodic spre granițe, asigurând cetățenilor ucraineni, care se adăpostesc din calea războiului, cele necesare vieții.