Colindători la PS Claudiu – ziua I și a II-a

Publicat pe: 22 decembrie 2022|Secțiunea: Ştiri|

Colindători la Preasfințitul Claudiu – ziua I și a II-a: elevi, tineri și Fanfara ISU

Drumul spre Crăciun e presărat cu colinde, „flori dalbe” ale iernii ce conduc la Isus, Dumnezeul Prunc. E timpul colindelor și în Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, un timp, dincolo de pandemie și mai presus de teribilul război de la granițe. E timp de întâlnire a sufletelor în bucurie, speranță și har, în fericită, smerită închinare.

Din cele dintâi secole creștine, din generație în generație, s-a transmis până azi un obicei ce pune împreună vestitorii și trăitorii bucuriei Sărbătorii Nașterii Domnului, bucurie, în fața căreia răul slăbește și dispare. Episcopul Iuliu Hossu, în Memoriilor sale, amintește colindătorii pe care îi primea an de an de pe întreg cuprinsul Eparhiei de Cluj-Gherla, care îi cântau mai ales un colind ce îl mișca până la lacrimi: „Când fost-a prunc micuț Isus”, colind căruia, pe drumul detenției pentru credință, Fericitul Arhiereu i-a adăugat o strofă compusă de el.

Această strofă a fost reluată în prezent și transmisă credincioșilor aceleiași Eparhii, la încheierea mesajului pastoral la Sărbătoarea Nașterii Domnului a anului 2022, de către Preasfinția Sa Claudiu. Este, de fapt, invitație reînnoită la ieșire din timp, la înălțare, la pogorâre a genunchilor în acel loc și în acel timp al vestirii îngerești: locul și timpul unicei Nașteri a Domnului Isus. Chemând credincioșii, împreună cu Fericitul Episcop Iuliu Hossu, la preamărirea lui Dumnezeu, la invocarea în rugăciune a darului păcii, Episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, Preasfinția Sa Claudiu, primește totodată vestirea bucuriei de la colindători.

Cei dintâi au fost copiii, în ziua de marți, 20 decembrie 2022, un grup de elevi clujeni împreună cu profesoara lor, Dana Morar, de la Colegiul Național „Emil Racoviță”, care au fost primiți de Ierarh la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca. În aceeași zi, spre seară, au urmat colindătorii din Asociațiile de tineret ale Eparhiei de Cluj-Gherla reunite, cu pr. Dodo – Edmund Dujardi și Misiunea pentru studenți „Lux Mundi”, pr. Sebastian Peșteșan și Asociația Tineretului Român Unit (ASTRU), pr. Călin Sechelea și Asociația „Cercetașii Munților”, Asociația Zileos, Asociația Tineri în Credință, Asociația Puncte Inimă, pr. Bogdan Doboș;

Au primit colindul tinerilor, împreună cu Preasfinția Sa Claudiu, pr. Vasile Tofană SJ, vicar general, pr. Cristian David, rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major al Mănăstirii Maicii Domnului și surori ale Congregației Maicii Domnului. La final, Preasfințitul Claudiu a mulțumit tinerilor și părintelui Dodo pentru frumoasele colinde, pentru felul în care s-au armonizat și i-a invitat să transfere experiența de la cânta împreună, la a cânta împreună ca și Biserică, pentru că „vocile voastre toate sunt parte a armoniei care trebuie să fie creată în Biserică”. Ierarhul i-a invitat pe tineri la comuniune, la a fi împreună cu adevărat în aceeași Biserică, la a simți împreună bucuria și harul Crăciunului.

Cea de-a II-a zi de colindat a fost miercuri, 21 decembrie. Această zi a sosit cu momente emoționante, încărcate de noblețea și importanța vitală a misiunilor asumate de oaspeții primiți de Preasfinția Sa Claudiu și care au făcut mai frumoasă și mai vizibilă ochilor sufletelor lumina Pruncului Isus izvorând din Ieslea Sfântă. În Aula „Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Piața Cipariu, Cluj-Napoca, Fanfara Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Fanfara Jandarmeriei au adus, prin colinde tradiționale, onor Pruncului Isus, și l-au colindat pe Preasfințitul Claudiu.

Înainte de perioada pandemiei, cele două coruri erau primite, an de an, la Sediul Episcopiei unde le răsuna colindul, acum, Preasfinția Sa Claudiu i-a invitat în Catedrala în construcție, din două motive: pentru a colinda în aula ce poartă numele Fericitului Episcop martir Iuliu Hossu și, pentru a colinda, totodată, în apropierea locului în care odihnește Preasfințitul Florentin, Episcopul de Cluj-Gherla chemat de Domnul din această viață la începutul anului 2021. A colindat mai întâi Fanfara Inspectoratului pentru Situații de Urgență. După colind, Preasfinția Sa Claudiu le-a adresat câteva cuvinte, a spus: „sunt onorat că ați venit în această Catedrală în construcție – și aceasta ne aduce aminte că și bisericile din sufletele noastre și viețile noastre sunt încontinuu în construcție. Vă mulțumesc că ați venit aici și fiindcă este Aula Cardinal Iuliu Hossu, beatificat de câțiva ani de Papa Francisc și că, lângă noi își doarme somnul de veci Preasfințitul Florentin și că, în felul acesta, colindele și bucuria pe care ne-ați adus-o, ajunge dincolo de viața aceasta și la cei dintre noi care sunt deja în Împărăția Cerurilor.”

Ierarhul și-a exprimat aprecierea mare pentru ceea ce ei fac, a mărturisit că, de câte ori se află în oraș și aude o sirenă are un gând de rugăciune, fiindcă, „faceți un lucru extrem de important pentru oameni și, din punctul acesta de vedere, cântările voastre merg împreună cu misiunea voastră. Acum ați adus vestea bună a Nașterii Domnului, o aduceți chiar necântând, ori de câte ori sunteți în misiune și ajutați oamenii. Cred că esențial de știut este că sărbătoarea aceasta minunată a Crăciunului și felul în care ați cântat ne aduc aminte de o lume normală, în care nu contează ce haină sau grad avem, ci ne descoperim oameni simpli în jurul unui mister pe care nu îl putem cuprinde, al unui Prunc născut în Iesle, Pruncul Dumnezeu, și redescoperim o simplitate la care trebuie să ne întoarcem încontinuu. În lumea în care trăim, de cele mai multe ori contează etichete, grade, poziții sociale. În lumea lui Dumnezeu acestea sunt importante doar dacă rămânem oameni. Prin felul în care ați cântat se simte acea omenie pe care o purtați zi de zi în misiunea voastră”.

A continuat colindul Fanfara Jandarmeriei Jud. Cluj. Și pentru reprezentanții Jandarmeriei Preasfinția Sa Claudiu a avut cuvinte de mulțumire, de comuniune, de împărtășire a relației frățești între toți oamenii, de orice confesiune sau fără confesiune creștină, pentru că, a arătat, „partea frumoasă este că adevărul e același, și, oricum am fi suntem toți în jurul Pruncului Isus”. Le-a spus: „Dacă știți să cântați și să aduceți aminte de bucurie atât de frumos, cu siguranță știți să faceți să se respecte legea, tocmai pentru ca bucuria să răzbată în toate sufletele.” Ierarhul le-a mulțumit reprezentanților Jandarmeriei pentru prezența lor, pentru colindă, și, și-a exprimat credința că, „în lumea marcată de războaie (în apropiere), de crize, de pandemii, de lucruri tensionate – de frică, nesiguranță, e important ca și misiunea dvs. și a confraților dvs., și a noastră ca Biserică, și a confraților ortodocși ca Biserică, și a lumii politice, și a instituțiilor, toate, trebuie să meargă mână în mână, fiindcă, ori suntem o mare familie, ori nu o să rezistăm”.

A continuat: „Aveți o misiune specială în a ocroti, în a proteja, în a face cu fermitate ca legea să fie respectată, dar este o lege pe care am primit-o de la Dumnezeu. Lucrurile merg bine doar atunci când există o ordine, nu când haosul domnește. Și acest Prunc din Iesle, pentru care ne-am adunat și pentru care suntem împreună, și pe care l-am lăudat și i-am mulțumit că a venit între noi, ne aduce aminte aceste lucruri simple: că este important să facem lucruri mari și să împlinim misiunea pe care o avem, dar totdeauna aducându-ne aminte că suntem frați și surori. De aceasta mă bucur și vă mulțumesc că ați venit!”, a spus Preasfinția Sa Claudiu și a urat oaspeților Sărbători fericite.

Și, pentru a vesti la unison bucuria, cu toții: Fanfara ISU, Fanfara Jandarmeriei, Episcopul de Cluj-Gherla și însoțitorii săi: pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, diaconul Ovidiu Lucian Marișca, cancelar eparhial, pr. Florin Isac, vicar parohial în Catedrala din Piața Cipariu, diaconul Mihai Roman și ipodiaconul Mihai Radu Andrei, secretar episcopal, au colindat împreună cinstind Nașterea pe pământ a Mântuitorului.