Pr. Donald H. Calloway MIC: Nestematele Maicii Domnului. Înțelepciune zilnică despre Sfânta Fecioară Maria

Publicat pe: 7 martie 2023|Secțiunea: Ştiri|

A apărut la Editura Viața Creștină din Cluj-Napoca lucrarea „Nestematele Maicii Domnului. Înțelepciune zilnică despre Sfânta Fecioară Maria”, lucrarea preotului american Donald H. Calloway MIC, în traducerea și adaptarea lui Andrei Goția. Pr. Donald H. Calloway MIC, cel care a cules aceste „Nestemate ale Maici Domnului” din bogăția tezaurului Bisericii, mărturisește în introducerea la carte că, de când s-a convertit la catolicism, a fost mereu uimit „cum Papii și Sfinții au puterea tainică de a exprima adevăruri creștine adânci și profunde în doar câteva propoziții”. Amintind o afirmație a Papei Francisc, din 8 septembrie 2013: „Isus este Soarele, Maria este aurora care îi anunță răsăritul”, pr. Calloway spune: „Cât de mult ne plac astfel de afirmații simple precum aceasta! Mie sigur îmi plac. Este scurtă și cu miez, dar profund teologică. Astfel de mici nestemate de înțelepciune pline de miez ne invită să medităm și să reflectăm asupra implicațiilor lor mai adânci pentru viața și drumul nostru spiritual.”

Pe când era seminarist, ne mai spune părintele, „am început să adun câte nestemate despre Sfânta Fecioară puteam găsi. Îmi plăcea să le folosesc în meditația și rugăciunea mea zilnică în fața Preasfântului Sacrament”. Incluzând dintre aceste nestemate într-o carte a sa din 2013, cu titlul „Under the Mantle: Marian Thoughts from a 21st Century Priest” („Sub mantie: gânduri mariane din partea unui preot din secolul al XXI-lea”), a fost încurajat să le adune și separat într-o carte căreia să îi pună titlul „Nestematele Maicii Domnului”. Numărând toate nestematele adunate, a fost surprins de totalul lor de 365, de unde i-a venit ideea de a structura cartea sub forma unui citat pentru fiecare zi a anului.

„După cum veți vedea, colecția de nestemate mariane din această carte provine doar de la Sfinți, Fericiți, Venerabili, Slujitori ai lui Dumnezeu și Papi. Motivul pentru aceasta este că ei sunt surse garantate de înțelepciune catolică cu privire la Sfânta Fecioară… Când parcurgeți această carte, e important să rețineți că, deși nu există neapărat vreun motiv anume pentru ordinea în care apar nestematele mariane, m-am străduit cât am putut mai bine să existe o potrivire între ceva ce a spus despre Sfânta Fecioară un sfânt și sărbătoarea lui liturgică… De asemenea, am încercat să am o anumită nestemată mariană care să se potrivească cu sărbătorile mariane mai răspândite din Biserică. În plus, veți vedea că sub fiecare nestemată este un titlu al Sfintei Fecioare, invocând-o cu acel titlu și cerându-i să se roage pentru noi”.

Pr. Calloway ne mai îndeamnă: „Pe măsură ce citiți «Nestematele Maicii Domnului», ați putea fi ispitiți să citiți pe sărite sau să citiți o mulțime dintr-o dată, dar vă sugerez cu tărie să citiți o singură nestemată pe zi, meditând-o și cântărind dimensiunile profunde a ceea ce înseamnă ea pentru Dumneavoastră și pentru relația Dumneavoastră cu Isus, Maria și Biserica. Urmând această metodă, veți petrece într-adevăr un an întreg cu Sfânta Fecioară și vă veți îndrăgosti mai mult de Isus și de Biserica Sa, toate prin Maria… Mă rog ca această cărticică să fie o mare binecuvântare pentru Dumneavoastră și să vă ajute să petreceți o mică parte din ziua Dumneavoastră cu Maria!”

Pr. Donald Calloway MIC este membru al Congregației Părinților Mariani ai Neprihănitei Zămisliri. Înaintea convertirii la catolicism, nu și-a terminat liceul și a fost expulzat dintr-o țară străină, a fost internat de două ori în centre de reabilitare și aruncat în închisoare de mai multe ori. După convertirea sa radicală, a obținut o primă diplomă în filozofie și teologie de la Universitatea Franciscană din Steubenville, un masterat și un bacalaureat canonic în teologie de la Casa Dominicană de Studii în Washington, D.C., și o licență canonică în mariologie de la International Marian Research Institute din Dayton, Ohio. Pe lângă „Under the Mantle: Marian Thoughts from a 21st Century Priest (Marian Press, 2013) a scris și „No Turning Back: A Witness to Mercy” (Marian Press, 2010), o carte de mare succes care prezintă povestea convertirii sale zguduitoare. Este de asemenea autorul cărții „Purest of All Lilies: The Virgin Mary in the Spirituality of St. Faustina” (Marian Press, 2008). În plus, a scris multe articole academice și este editorul a două cărți: „The Immaculate Conception in the Life of the Church” (Marian Press, 2004) și „The Virgin Mary and the Theology of the Body” (Marian Press, 2005). Pr. Calloway este Vicarul provincial și directorul de vocații pentru Provincia Maica Milei.

Traducătorul cărții, Andrei Goția, ne explică într-o notă că față de original, „pentru omagierea noilor Fericiți români, au fost introduse citate din Fericiții Episcopi Iuliu Hossu, Ioan Suciu, Anton Durcovici, cât și din Fericitul Vladimir Ghika. A fost adăugată Litania lauretană îmbogățită cu cele trei noi invocații introduse de Papa Francisc la 20 iunie 2020. După Litanie, a fost introdusă ultima parte a Acatistului Preacuratei Fecioare Maria scris de pr. Tertulian Langa. În sfârșit, ilustrația de pe copertă și de la pagina 46 sunt icoane pictate de pr. Ioan Goția DCJM.” Traducătorul le mulțumește doamnei Maria Goția, „care a făcut o primă corectură a traducerii”, și pr. Cristian Langa, „care a îndreptat textul a doua oară și mi-a oferit surse pentru citatele din Fericiții români”. La Editura Viața Creștină a mai apărut cu un an înainte, de același autor, lucrarea „Nestematele Sfântului Iosif. Înțelepciune zilnică despre Părintele nostru spiritual”.