Copiii Școlii gimnaziale „Cardinal Iuliu Hossu” în pelerinaj de la Milaș la Cluj, pe urmele Fericitului lor protector

Publicat pe: 1 aprilie 2023|Secțiunea: Ştiri|

În ziua de vineri, 31 martie 2023, un grup de 50 de elevi ai Școlii gimnaziale „Cardinal Iuliu Hossu” din Milaș, jud. Bistrița-Năsăud, localitatea de origine a Fericitului Iuliu Hossu, Episcop greco-catolic martir, au vizitat Cluj-Napoca, orașul în care a fost stabilit, în 1930, cel de-al doilea sediu episcopal al Eparhiei de Cluj-Gherla.

Din inițiativa și sponsorizarea Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” – care își propune să ducă mai departe memoria Fericitului episcop martir, și să facă cunoscută, mai ales tinerilor, strălucita sa personalitate – s-a realizat un parteneriat între Școala gimnazială „Cardinal Iuliu Hossu” din Milaș, unde a învățat viitorul Episcop Iuliu, și Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca, liceu întemeiat în 1945 de același arhiereu. Acest parteneriat a făcut posibilă excursia la Cluj a elevilor și profesorilor din satul natal al Cardinalului Iuliu Hossu. Din partea Școlii gimnaziale din Milaș, parteneriatul a fost asigurat cu sprijinul lui Alexandru Otvos, directorul școlii, al profesoarei Sonia Coroș și cu sprijinul profesorilor însoțitori Lenuța Ureche, Nelia Gălățan, Adriana Creța și Mădălina Oltean.

Elevii din Milaș și profesorii lor însoțitori au fost întâmpinați la Școala „Bob”, unde învață copiii din clasele primare, de profesor Simona Gruian, director al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, și de pr. Marius Cîmpean, membru al Asociației „Iuliu Hossu”. Micii pelerini s-au întâlnit aici cu „omologii” lor clujeni și cu învățătorii acestora. Musafirii și gazdele au socializat apoi în cadrul unor activități în sălile de clasă și în curtea școlii. După un călduros bun-rămas adresat noilor prieteni clujeni, excursioniștii din Milaș au pornit într-un tur al zonei centrale a orașului. Ruxandra Cesereanu, scriitoare și membră a Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, și dr. Andrei Zamfirescu, absolvent al Facultății de Litere, i-au călăuzit pe oaspeții din Milaș pe străzile orașului și prin istoria acestuia.

Primul obiectiv vizitat a fost biserica monument istoric „Învierea Domnului” – „Episcop Ioan Bob”, prima biserică greco-catolică din Cluj, construită în urmă cu 220 de ani de nobilul Episcop al Blajului, Ioan Bob. S-au oprit apoi în Piața Libertății, în fața impunătoarei statui a regelui Matei (Matia) Corvin (statuie dezvelită în 1902) și au intrat în monumentala biserică romano-catolică „Sfântul Mihail”, reprezentativă pentru arhitectura gotică a Transilvaniei, impresionantă prin vechimea și măreția ei. Copiii au fost încântați să afle că se află pe urmele pașilor Episcopului Iuliu Hossu, care deseori străbătea pe jos drumul de la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla până la Catedrala „Schimbarea la Față”, unde celebra Sfânta Liturghie și vestea poporului credincios cuvântul lui Dumnezeu.

Înainte de a intra în Catedrala în care a slujit Fericitul Ierarh, copiii din Milaș i-au înconjurat statuia care îl reprezintă ca Vestitor al Unirii (plasată pe Bulevardul Eroilor, operă a sculptorului Ilarion Voinea, inaugurată în 2018, la Centenarul Marii Uniri). L-au recunoscut în această ipostază pe prelatul cu statura impunătoare sculptat în piatră, pe „consăteanul” lor Milaș, al cărui nume îl poartă școala la care învață și despre care au auzit cuvinte de laudă de la dascălii, bunicii, rudele și consătenii lor.

A urmat vizitarea Catedralei „Schimbarea la Față”, despre care au aflat că este monument istoric, în stil baroc, ridicat între 1775-1779, și care, după ce a fost biserică minorită, a devenit prin „donația pontificală” din 1924 proprietate a Bisericii Române Unite, iar din 1930, Catedrală a Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Aici se află moaștele Fericitului Iuliu Hossu, care a fost beatificat, împreună cu ceilalți Episcopi greco-catolici martiri, de Sfântul Părinte Francisc, la Blaj, în 2 iunie 2019. Oaspeții au fost întâmpinați de pr. rector Anton Crișan și sr. Andreea, din rândul Surorilor Baziliene. Pr. Anton le-a vorbit despre înaintașul lor, le-a dăruit iconițe cu chipul acestuia, le-a vorbit despre Cel pe care l-a iubit și slujit Arhiereul Iuliu Hossu întreaga sa viață: Domnul Isus Cristos prezent în altarul Catedralei.

De la Catedrala unită, copiii au fost conduși de-a lungul Bulevardului Eroilor până la Catedrala ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului”, de asemenea un edificiu reprezentativ al urbei clujene, ridicat în perioada 1920-1930. Au aflat că „în anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de Arhiepiscopie, lăcașul de cult a devenit Catedrală arhiepiscopală, iar din anul 2006, pe lângă Catedrală a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a devenit și lăcaș al Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului”. Un alt punct de interes pentru excursioniști a fost Teatrul Național din Cluj, care a fost pentru mai bine de un secol spațiul artistic și cultural esențial al orașului, un loc de încântare pentru publicul clujean, o scenă pe care s-au desfășurat nenumărate spectacole de teatru și operă și pe care au evoluat mari artiști. Episcopul Iuliu Hossu a luat parte, alături de alte personalități ale vremii, la numeroase evenimente importante organizate aici în perioada interbelică.

Pășind mai departe pe străzile orașului, micii vizitatori au sosit în Piața Cipariu, la Catedrala greco-catolică (încă în construcție), care a fost dedicată Martirilor și Mărturisitorilor secolului al XX-lea. Construcția, începută în 1993, a luat amploare mai ales în timpul păstoririi Episcopului de vie amintire Florentin Crihălmeanu, care, împreună cu Arhiepiscopul mărturisitor și ctitor George Guțiu, predecesor al său pe tronul Eparhiei de Cluj-Gherla, odihnesc la temelia acestei Catedrale. La sosire i-a întâmpinat, cu entuziasmul care îl caracterizează, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj, paroh și preot slujitor al capelei din noua catedrală. Prin grija pr. Mircea Marțian și prin susținerea Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” elevii, profesorii și gazdele au beneficiat de câteva momente de socializare în cadrul unui prânz comun, pentru a-și recupera puterile după periplul prin centrul orașului. În continuare, copiii au vizitat spațiul expozițional dedicat Martirilor și Mărturisitorilor Bisericii amenajat în incintă și s-au oprit în capela „Sfântul Iosif”, unde au vizionat un scurt film de prezentare a comunității parohiale – o mare familie, cu mulți copii și tineri -, care umple de viață clădirea Catedralei.

În capela „Sfântul Iosif” a avut loc un moment festiv. În amintirea participării la pelerinajul intitulat „Alături de Fericitul Iuliu Hossu, de la Milaș la Cluj”, fiecare copil și profesor a primit o diplomă de excelență, o iconiță și cartea biografică Episcopul Iuliu – Spirit al Adevărului. Iconița a fost oferită de pr. Mircea Marțian, parohul locului, iar cartea biografică de autorul acesteia, Gelu Hossu, președinte al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”. Diploma, oferită din partea Preasfinției Sale Claudiu și din partea Asociației „Cardinal Iuliu Hossu”, a fost înmânată de Iuliu Hossu, strănepot al Cardinalului și membru fondator al asociației. Împrejurările nu i-au permis Preasfinției Sale Claudiu să fie de față la eveniment, dar Episcopul de Cluj-Gherla i-a însoțit pe copii și profesori cu binecuvântări și rugăciuni.

În partea a doua a zilei, conduși acum de Gelu Hossu, oaspeții s-au bucurat de vizitarea Muzeului Zoologic și de un popas în colțul de rai al Grădinii Botanice, fondată în 1920 de un apropiat al Episcopului Iuliu Hossu, botanistul, profesorul și preotul greco-catolic Alexandru Borza. Copiii și însoțitorii lor au coborât apoi în Parcul Mare, situat în proximitatea Episcopiei Greco-Catolice, locuința și sediul din care Episcopul Iuliu Hossu și-a păstorit turma încredințată. Au pornit spre casă la orele serii, cu bucurie pentru pelerinajul împlinit, „Alături de Fericitul Iuliu Hossu, de la Milaș la Cluj”, o călătorie atât în spațiu, cât și în timp, pe urmele și în spiritul Părintelui lor protector, Fericitul Arhiereu Iuliu.