Calea Crucii cu copiii la Mănăstirea „Sfânta Macrina” din Cluj-Napoca

Publicat pe: 8 aprilie 2024|Secțiunea: Ştiri|

Duminică, 7 aprilie 2024, mai multe zeci de copii ai Eparhiei de Cluj-Gherla s-au rugat Calea Crucii pentru copii, la Mănăstirea Sfânta Macrina din Cluj-Napoca, a Ordinului Surorilor Baziliene (OSBM). Organizatori ai evenimentului au fost surorile baziliene împreună cu Biroul pentru Pastorația Tinerilor și a Copiilor al Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. În mijlocul copiilor s-a aflat Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, precum și pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Ioan Pop, capelan OSBM, și, din partea al Biroului eparhial pentru Pastorația Tinerilor și a Copiilor, pr. Radu Tălpălariu, director și pr. Marius Cîmpean, pr. Sebastian Peșteșan și alți membri ai acestui birou din structurile Episcopiei de Cluj-Gherla care se preocupă de îndrumarea spirituală a tinerilor și a copiilor.

Rugăciunea a fost coordonată de sr. Maximiliana OSBM, directoare a Grădiniței Confesionale cu PP „Sfânta Ana” a surorilor baziliene, mulți dintre copiii care s-au rugat în fața Crucii și a Sf. Altar fiind de la Grădinița „Sfânta Ana” și din grupurile de copii care frecventează mănăstirea, fiind însoțiți de surori pe un drum de cateheză și rugăciune. Împreună cu ei s-au rugat și mulți copii din parohia „Sf. Iosif” din cart. Andrei Mureșanu – de la Catedrala în construcție din Piața Cipariu, dar și copii din alte parohii, precum parohia „Sf. Nicolae” – Florești, parohia Cluj-Zorilor I, parohia Cojocna, și un grup mare de copii din parohiile Molișet și Agrieș, care au venit însoțiți de pr. Dominic OSBM.

Copiii au intrat în procesiune în biserica mănăstirii, cu lumânări aprinse în mâini pe care le-au depus la Altar, unde, special pentru acest moment de rugăciune se afla așezată o cruce. Pr. Ioan Pop, capelanul Mănăstirii „Sfânta Macrina” a OSBM, a urat tuturor bun venit la seara de rugăciune și și-a mărturisit bucuria pentru acest program care a mai fost organizat la mănăstire în Postul Mare. A invitat: „Să ne deschidem în fața lui Dumnezeu și să primim bucuria și pacea pe care El mereu e dispus să o pună în inimile noastre”. A pus apoi întrebarea: „Ce înseamnă să ne rugăm Calea Crucii – cele 14 stațiuni cu imagini, cu text, cu cântec?” Și a continuat: „Vă mărturisesc că, joi, la Sfânta Liturghie de la grădiniță, am discutat în cadrul predicii cu copiii, și am stat să ne gândim ce și-au spus cei ce erau pe margine, însoțindu-l pe Isus la locul de răstignire; ce și-au spus atunci când și-au întâlnit privirile cu El, ce a spus Sfânta Fecioară Maria atunci când l-a întâlnit? Și au fost diferite răspunsuri, dar unul dintre ele m-a impresionat. Este răspunsul dat de un băiețel care se află aici. El a spus: atunci când Maria s-a uitat înspre Isus, i-a spus: «Curaj, Eu sunt alături de tine!» Și cred că spre această însoțire ne cheamă astăzi Domnul pe fiecare, lăsându-ne conduși de acești minunați copii.” I-a invitat pe toți cei de față la comuniune în rugăciune, pentru ca „să îl lăsăm pe Domnul să ne învețe, însoțindu-l noi, cum ne însoțește El”.

Calea Crucii a copiilor a început, copiii au dus fiecare câte o cruce mai mică de lemn, purtând câte o imagine a fiecărei stațiuni a Căii Crucii, în fața crucii de la Altar, unde s-au rugat. Rugăciunile au fost urmate de cântările unui grup de tineri din Parohia Beclean, alături și de tineri din Cluj-Napoca și Bistrița. În biserică au fost proiectate imagini cu animație, frumos redate așa încât să facă inteligibile copiilor stațiunile Căii Crucii, să redea suferința lui Isus, dar o suferință ce inspiră speranță și pace, o suferință mântuitoare. Membri din Asociația Tinerilor Români Uniți (ASTRU Cluj), din Asociația Zileos și din alte asociații ale Eparhiei de Cluj-Gherla au ajutat la organizare și au participat, fiind de asemenea prezenți credincioși din parohii ale Eparhiei, din instituții școlare: prof. Simona Gruian – director, cadre didactice și elevi de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”, cu toții s-au unit în rugăciune cu copiii.

La final s-a adresat copiilor, dar și însoțitorilor lor, Preasfinția Sa Claudiu, care le-a spus: „Trebuie să recunoaștem că rugăciunea împreună cu copiii are o savoare cu totul aparte”, iar melodia simplă și profundă care a însoțit rugăciunea copiilor la fiecare stațiune, a continuat, „exprimă în versuri simple misterul mântuirii noastre, ne arată ce este cu adevărat dragostea, privind la Cruce”. A explicat: „Pe Cruce se săvârșește cea mai mare taină, aceea a iubirii lui Dumnezeu, care ne iubește atât de mult încât este dispus să moară pentru noi, să moară în locul nostru”. A invitat: „Să ne aducem aminte că crucea are și această componentă importantă a iubirii. Așa să fie și viața noastră, să cuprindă ambele aspecte: fără să analizăm suferința și durerea, să ne aducem aminte că ea este întotdeauna legată de iubire și de mântuire.”

Sr. Maximiliana a exprimat apoi câteva gânduri mulțumind Domnului „pentru această seară minunată” în care copilașii au demonstrat că sunt cu adevărat „speranța lumii”. Împreună cu copiii, un mesaj de speranță a transmis și sora care s-a ocupat de pregătirea lor pentru acest moment de rugăciune. I-a îndemnat să aducă speranță acolo unde locuiesc, în familiile lor, la școală și oriunde vor merge. A mai spus: „Această Cale a Crucii vorbește despre ce înseamnă a iubi, despre dragostea lui Cristos și dragostea dintre noi, despre ceea ce ne-a făcut să fim în seara aceasta împreună”. A mulțumit PS Claudiu și tuturor celor prezenți, în mod special părinților de la Grădinița „Sfânta Ana” care au venit împreună cu copiii, tinerilor din Beclean, o mulțumire a adresat Maicii Veridiana, Superioara provincială a Surorilor Baziliene din România, tuturor le-a mulțumit, pentru că „împreună am făcut această rugăciune mai frumoasă”.

Totodată, din partea Biroului pentru Pastorația Tinerilor și a Copiilor a cărui membră este, sr. Maximiliana a anunțat că se apropie un eveniment special dedicat tuturor copiilor: noua ediție a Întâlnirii copiilor din Eparhia de Cluj-Gherla, care va avea loc la Beclean, sâmbătă 25 mai 2024. Seara rugăciunii copiilor adunați la picioarele Crucii lui Cristos s-a încheiat cu o veselă agapă fraternă, pregătită de surorile OSBM în curtea mănăstirii.