„Cu Cristos pe drumul Crucii” – eveniment cultural organizat de Fundația Transilvania Leaders

Publicat pe: 26 aprilie 2024|Secțiunea: Ştiri|

Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu Preasfinția Sa Cristian Crișan, Episcop auxiliar al Arhiepiscopiei de Alba Iulia și Făgăraș, au răspuns invitației de a participa joi, 25 aprilie 2024 la evenimentul cultural „Cu Cristos pe drumul Crucii”, desfășurat la Centrul de Cultură Urbană din Parcul Central „Simion Bărnuțiu”, Cluj-Napoca. La orele serii, s-au reunit aici personalități clujene din mediul de afaceri, din lumea universitară, culturală, din Bisericile Ortodoxă și Greco-Catolică, în jurul cântului bisericesc – acum, în apropierea sărbătorilor pascale.

Două coruri, unul ortodox, celălalt greco-catolic, au fost protagonistele programului care l-a avut ca prezentator pe prof. univ. dr. Marius Bojiță, președintele Fundației Transilvania Leaders, care a și organizat evenimentul. Au interpretat cântări din patrimoniul spiritual al Bisericii, Corul „Oremus” al Facultății de Teologie Ortodoxă dirijat de arhid. lect. dr. Daniel Mocanu și Corala Surorilor Congregației Maicii Domnului din Biserica Greco-Catolică dirijată de sr. Dominica CMD, la pian fiind prof. Cristina Mureșan. Într-o atmosferă de pace, seninătate, de întâlnire și dialog, a fost contemplat, prin cântul corurilor, Domnul Isus pe drumul Crucii.

Ierarhii clujeni, Înaltpreasfinția Sa Andrei, Mitropolitul și Arhiepiscopul ortodox și Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul greco-catolic, precum și viceprimarul mun. Cluj-Napoca, Dan Ștefan Tarcea, au adresat celor de față, fiecare, câte un cuvânt – o scurtă meditație, exprimând valori precum: comuniunea, înțelegerea, colaborarea în realizarea binelui, de care lumea are atât de multă nevoie.

În cuvântul său, Preasfinția Sa Claudiu a pornit de la faptul că în acest an se împlinesc cinci ani de la vizita Sfântului Părinte Papa Francisc în România și a reamintit sloganul care a însoțit vizita: „Să mergem împreună”. A continuat: „În sensul acesta aș vrea să mulțumesc sincer și nu formal Fundației Transilvania Leaders, fiindcă ne-a adus împreună”, iar faptul de a fi împreună l-a numit „valoarea, poate cea mai importantă în zilele noastre, acum când vorbim de războaie la granița țării noastre sau în alte părți ale lumii”.

A mai amintit cum, înainte de patimile și moartea Sa pe Cruce, Mântuitorul se roagă: „Ca toți să fie una”, pentru că – a explicat -, poate cea mai subtilă luptă pe care cel rău o duce cu noi, constă în faptul că avem cu toții argumente, avem cu toții «dreptatea noastră», dar când dreptatea noastră se opune milostivirii și comuniunii dintre noi, este o dreptate spusă cu jumătate de gură. Și, poate este momentul acum, până nu e prea târziu, având atâtea războaie în jurul nostru, să cerem Bunului Dumnezeu să exorcizeze din sufletul nostru sămânța de război și mai ales acea logică perfidă în care eu «am dreptate» și rup sau neg o comuniune cu cel de lângă mine.”

„Suntem frați și surori”, a subliniat. A invitat ca, trăind sărbătorile Învierii Domnului, „să cerem de la Dumnezeu cel mai mare dar: cel al comuniunii”.