Tim Gray: Cum să citim Scriptura astfel încât să ne schimbe

Publicat pe: 27 iunie 2024|Secțiunea: Apariții editoriale|

Papa Benedict al XVI-lea spunea despre lectura în rugăciune a Scripturii (adică despre lectio divina) că, dacă este promovată eficient, „această practică va aduce Bisericii – sunt convins – o nouă primăvară spirituală”. Practic lectio divina se numără între comorile catolice încă insuficient exploatate, ceea ce întărește importanța recentei apariții la Editura Viața Creștină a cărții biblistului american Tim Gray, cu titlul „Cum să citim Scriptura astfel încât să ne schimbe. O introducere în lectio divina”. Cartea are 156 de pagini, format 14,5 x 20,5, a fost tradusă de Narcisa Lontoș și Cristina Rădulescu și poate fi comandată de pe Viata-Crestina.ro la prețul de 30 de lei.

Pe coperta IV citim: „Așa cum sublinia Sf. Augustin, «când ne rugăm, noi vorbim cu Dumnezeu; când citim din Scriptură, Dumnezeu ne vorbește nouă». Cheia pentru îmbogățirea rugăciunii noastre este învățarea limbajului creștinismului, iar cel mai eficient mod de a învăța limbajul creștinismului este o străveche tehnică cunoscută ca lectio divina (lecturare divină). În aceste pagini veți învăța: cum vorbește Dumnezeu direct fiecăruia dintre noi prin cuvântul Său; cum să depășiți obstacolele pentru o viață de rugăciune consecventă și rodnică; de ce metoda în patru pași a lectio divina ne conduce direct în inima rugăciunii contemplative; strategii pentru citirea cu folos a Bibliei – și pentru a ne ruga cu ea; ce este meditația creștină și cum diferă ea de abordările necreștine; cum fiecare – nu doar sfinții și misticii – poate cu adevărat atinge uniunea mistică cu Dumnezeu. În această carte, teologul și biblistul Tim Gray vă conduce prin Biblie și înțelepciunea sfinților pentru a vă dezvălui pașii practici ai acestei mari comori a Tradiției noastre. Învățarea pașilor simpli ai lectio divina vă va oferi un mod practic și eficient de a vă îmbogăți viața de rugăciune prin puterea cuvântului lui Dumnezeu.”

Cartea lui Tim Gray, președintele Institutului Augustin din SUA, este structurată pe pașii tradiționali ai lectio divina, așa cum au fost expuși de călugărul cartuzian Guigo, care s-a rugat și a muncit într-una dintre văile pitorești din Alpii francezi, în faimoasa casă-mamă a cartuzienilor, Grande Chartreuse, la sfârșitul secolului al XII-lea. Autorul mai adaugă un pas suplimentar, astfel că pe lângă lectio, meditatio, oratio și contemplatio mai găsim și operatio. De ce? Tim Gray explică: „Putem, de exemplu, să ascultăm cuvântul și să emitem tot felul de ipoteze despre el, dar să nu îl împlinim. Putem să ascultăm cuvântul și să ne încânte, dar să nu îl împlinim. Putem să ascultăm cuvântul și să facem o analiză completă a acestuia, dar să nu îl împlinim. Putem să ascultăm cuvântul și să le vorbim și altora despre el, dar să nu îl împlinim. Putem să ascultăm cuvântul și să ne spunem că vom începe să îl punem în practică, dar să nu o facem. Putem să facem multe lucruri, distrăgându-ne atenția, și să nu împlinim cuvântul lui Dumnezeu. Nici unul dintre aceste lucruri nu va construi obiceiuri virtuoase. A asculta cuvântul lui Dumnezeu și a-l împlini este ceea ce construiește obiceiuri virtuoase, lucru care ne permite să iubim în acțiunile noastre, nu doar în cuvinte.”

Mai adaugă: „În propria mea viață, am descoperit că adăugarea celei de-a cincea trepte pe scară – operatio – a fost uimitor de utilă pentru a face lectio divina mai rodnică. Am descoperit acest principiu cu ajutorul îndrumătorului meu spiritual, care m-a încurajat să iau, la sfârșitul timpului de rugăciune, o hotărâre concretă pe care să mă străduiesc să o pun în aplicare în cursul acelei zile, pentru a-mi concentra energiile pe trăirea cuvântului Domnului.” Cartea este scrisă într-un stil accesibil, cu multe imagini clarificatoare și cu propuneri concrete, potrivite celor ce își duc viața în lume, nu în mănăstiri. Încheiem cu cuvintele autorului: „A practica cu fidelitate lectio divina este o muncă grea. Dar dacă perseverați, veți descoperi că Dumnezeu lucrează în viețile voastre și veți fi martorii propriei voastre transformări, chiar dacă lente, într-o icoană a lui Isus Cristos. Atunci când depunem efortul de a citi, de a medita, de a ne ruga, de a ne deschide față de darul contemplației și, mai presus de toate, de a asculta cuvântul lui Dumnezeu și de a-l pune în practică, Dumnezeu ne răspunde cu daruri care depășesc tot ceea ce ne-am putea imagina sau realiza singuri.”