Trei rulări ale programului "Euharistia" s-au încheiat în Cluj

publicat la 18 februarie 2019 în Ştiri

În ultimele zile în Cluj s-au încheiat trei rulări ale programului "Euharistia", organizate la Catedrala "Schimbarea la Față", în parohia "Sf. Maria" din cartierul Grigorescu, respectiv în parohia "Sf. Familie" din cartierul Zorilor. În toate cele trei locații, primele 5 sesiuni ale programului – în care Brant Pitre, oferă o fascinantă călătorie prin Scriptură, pentru a descoperi prezența Euharistiei din Cartea Genezei până în Cartea Apocalipsei – au avut loc în toamna anului 2018, celelalte 5 sesiuni desfășurându-se în lunile ianuarie și februarie a.c. Preoții care au făcut posibile rulările în cele trei parohii sunt pr. Anton Crișan, pr. Marius Popa, respectiv pr. Ioan Copândean.

Daniela Parlapan, participantă la rularea programului "Euharistia" în parohia "Sf. Maria", a spus despre sesiuni că "ne-au ajutat să ne îndrăgostim într-un chip mai profund de Sfânta Euharistie, de Liturghie și de Adorație". Sesiunile "ne-au oferit noi chei de aprofundare a mesajului mereu viu al Cuvântului lui Dumnezeu, ne-au făcut sa ne îndrăgostim deci de Sfânta Scriptura și de prefigurările lui Isus aflate în paginile ei; să fim mereu uimiți de felul minunat în care Dumnezeu a pregătit lumea pentru venirea lui Isus pe pământ și pentru ca, prin patima, moartea și Învierea Sa, să rămână prezent în noi pana la sfârșitul veacurilor în Taina – caci mare Taină este aceasta și o pătrundem puțin câte puțin, cu inima smerită – a Sfintei Euharistii; să se nască în noi sentimente de iubire și fraternitate față de poporul evreu și față de felul extraordinar în care a fost cizelat de Dumnezeu poporul lui Isus; să ne rugăm pentru convertirea poporului evreu la vremea potrivită și să constatăm marea influență a civilizației poporului evreu asupra cultului creștin și asupra civilizației umane în ansamblu."

Cristina Cenan, participantă la rularea programului "Euharistia" în parohia "Sf. Familie", a spus la rândul ei: "Pe parcursul a câtorva săptămâni am avut ocazia să particip la prezentarea unor cateheze video, de excepție, despre Euharistie. Autorul acestui curs, biblistul Brant Pitre, a reușit să mă surprindă prin ingeniozitatea cu care a reușit să urmărească, firul roșu al Euharistiei, de la prefigurarea Ei in Vechiul Testament până în momentul instituirii ei de către Isus. Interesant este că acest curs s-a născut dintr-o provocare, căreia Brant Pitre a reușit să îi răspundă, în cele din urmă, cu argumente clare care nu mai lasă loc de îndoială asupra prezentei lui Cristos în Euharistie. Cred că acest curs este destinat atât celor care privesc cu scepticism existența reală a lui Isus în Euharistie, cât și celor care cunosc într-o anumita măsură valoarea Euharistiei sau care o primesc ‘din obișnuință’. Euharistia este un Dar divin a cărei măreție nu poate fi cuprinsă de mintea omenească. Acest Dar este pus la dispoziția noastră și este un prilej de meditare ori de câte ori ne apropiem de această hrană cerească."

În luna ianuarie s-au încheiat și cele două rulări paralele ale programului "Descifrarea misterului Bibliei" în parohia "Coborârea Spiritului Sfânt", din cartierul Mănăștur. Cinci sesiuni au rulat la sfârșit de 2018, restul de trei în ianuarie a.c. Prezentatorul Jeff Cavins reușește, cu erudiția și umorul său, să ofere în 8 sesiuni o imagine de ansamblu asupra istoriei mântuirii, astfel încât lectura Bibliei să fie mai ușoară. La finalul programului, participanții au împărtășit concluziile lor, o constantă fiind descoperirea Vechiului Testament ca o lectură necesară, căci Isus Cristos nu doar a împlinit cele promise acolo, ci a și recapitulat în propria Sa viață evenimentele majore din istoria poporului israelit.

imagine

imagine

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *