Centrul spiritual Manresa la 10 ani de activitate

Publicat pe: 25 mai 2012|Secțiunea: Ştiri|Etichete: |

Centrul Spiritual Manresa, întemeiat şi coordonat de membrii Ordinului Societatea lui Isus, a împlinit în acest an, 10 ani de activitate. Situat pe o colină în cartierul Zorilor, la o altitudine care îl plasează deasupra municipiului Cluj-Napoca, amplasamentul centrului oferă o perspectivă vastă asupra împrejurimilor, a zonei locuite, a celei de şes şi a celei împădurite, simplul popas aici fiind o invitaţie la meditaţie asupra frumuseţii creaţiei şi a măreţiei Creatorului. Momentul aniversar a fost marcat duminică, 20 mai 2012, printr-o Sfântă Liturghie arhierească festivă, în rit latin, care i-a avut ca celebranţi principali pe IPS Gyorgy Jakubinyi, Arhiepiscop romano-catolic de Alba-Iulia şi Administrator Apostolic al Armenilor catolici din România, şi PS Florentin Crihălmeanu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

La masa altarului, amplasată în curtea Centrului, au concelebrat: pr. Adolfo Nicolas SJ, Superior General al iezuiţilor, aflat în vizită în Provincia română a Societăţii lui Isus; pr. Pablo Guerrero SJ, Superiorul Provincial pentru România şi peste 40 de preoţi de ambele rituri. Răspunsurile liturgice au fost date de corul romano-catolic coordonat de pr. Marcelin Rotaru. Au participat peste 400 de prieteni şi colaboratori apropiaţi ai iezuiţilor, persoane consacrate din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, Congregaţia Surorilor Maicii Domnului, alte ordine şi congregaţii religioase, copii, tineri şi vârstnici din asociaţii ale Bisericii sau din diverse parohii, care în cursul celor zece ani au participat la multe activităţi organizate în acest centru.

Pr. Adolfo Nicolas SJ şi-a început cuvântul de învăţătură asemănând frumuseţea peisajului zilei însorite cu frumuseţea lucrării lui Dumnezeu în inimi. Menţionând apropierea sărbătorii Înălţării Domnului, părintele s-a oprit asupra întrebării: „Pe de o parte celebrăm faptul că Domnul Isus se înalţă, pe de altă parte, rămânem cu întrebarea: cine suntem noi? Isus era în lume, acum nu se mai află în lume, dar continuă să rămână cu noi. Aşa ne spune Evanghelia: ‘Eu nu voi mai fi cu voi, dar voi veţi rămâne în lume, fără a fi din această lume’. Este primul aspect important referitor la identitatea noastră. Noi continuăm ceea ce Isus a săvârşit, continuăm să fim mărturisitori ai iubirii lui Dumnezeu în această lume. Acest aspect nu are nimic de a face cu numerele, de a fi majoritate sau minoritate într-un loc. Dumnezeu este Cel care se face prezent în noi. Identitatea noastră nu vine dintr-o recunoaştere oficială, ci din chemarea la iubirea lui Dumnezeu”.

„Întrebarea continuă însă: cine suntem cu adevărat? Ne răspunde Scrisoarea Sf. Ap. Ioan: noi suntem fiii unui Dumnezeu care se defineşte ca dragoste. Prima lectură ascultată se referă la alegerea unui înlocuitor dintre ucenicii lui Isus. Faptele Apostolilor menţionează că au ales pe cineva care le-a fost alături ‘încă de la început’. Aşadar, cei mai buni ucenici sunt aceia care îl cunosc cu adevărat pe Isus, cei care trăiesc alături de Isus. Putem să rezumăm mesajul lecturilor ca pe un mesaj referitor la identitatea noastră: cine suntem noi cu adevărat? Discipolii lui Isus pe care Îl cunosc şi Îl iubesc, cu alte cuvinte, fii ai iubirii lui Dumnezeu. Şi în ultimă instanţă, persoane care pot continua, în ciuda dificultăţilor acestei lumi, misiunea şi identitatea lui Isus. Ne rugăm ca toate aceste lucruri să devină realitate în noi”.

Un alt moment al sărbătorii a fost cel de aducere-aminte a preoţilor şi fraţilor iezuiţi care şi-au dedicat vieţile slujirii Bisericii şi oamenilor de pe aceste meleaguri şi se află acum în cereştile lăcaşuri. A fost celebrat un parastas de pomenire pentru odihna sufletelor lor de către PS Florentin împreună cu cei prezenţi, răspunsurile fiind date de corul surorilor baziliene. Programul s-a încheiat cu agapa fraternă la care au fost invitaţi toţi participanţii, prilej pentru un nou moment de comuniune şi împărtăşire. La plecare, tuturor celor prezenţi li s-a oferit, din partea organizatorilor, un volum editat în limbile română şi maghiară, cuprinzând o prezentare a Societăţii lui Isus, care se găseşte astăzi în toată lumea, a spiritualităţii Sf. Ignaţiu de Loyola, întemeietorul Ordinului Iezuit (în 1540), precum şi un istoric al Centrului Spiritual Manresa din Cluj.

Societatea lui Isus este prezentă în Transilvania încă din 1579. Prin inaugurarea Centrului Manresa s-a concretizat un vis de ani şi ani, atât pentru membrii Societăţii lui Isus cât şi pentru membrii Bisericii Greco-Catolice, vis care a luat naştere încă din timpul prigoanei comuniste, pentru a lumina şi a călăuzi pe drumul credinţei pe toţi credincioşii dornici de Dumnezeu. A fost un nou început, un nou elan spiritual al cărui rod s-a văzut apoi pe parcursul celor 10 ani, în care toţi cei însetaţi de Dumnezeu au găsit aici hrană sufletească şi luminare spirituală, atât persoanele consacrate şi credincioşii din Eparhia de Cluj-Gherla cât şi cei din Dieceza de Alba-Iulia, alte Dieceze sau Eparhii, precum şi credincioşi ortodocşi sau de alte confesiuni.

Menţionăm, din volumul amintit, doar câteva cifre semnificative, notate de pr. Jurek SJ: „Centrul a continuat să propună în fiecare an un evantai de programe şi să găzduiască altele. În anul 2012 am primit 1875 de persoane cu o medie de 16 persoane pe zi. Au participat 984 (52%) la exerciţii spirituale, reculegeri şi întâlniri de rugăciune, 407 (22%) la cursuri de formare şi conferinţe, 303 (16%) la diferite întâlniri de lucru, iar 181 (10%) au fost doar găzduite”. Volumul cuprinde şi pagini de mărturii ale celor care au petrecut aici un timp de har cu prilejul diferitelor activităţi: cursuri, seminarii, reculegeri, conferinţe, exerciţii spirituale. Mărturiile cuprind şi calde mulţumiri adresate celor care au făcut posibilă această minunată lucrare a lui Dumnezeu în suflete, părinţilor şi fraţilor iezuiţi.

V.S. – DIRMM

imagine

imagine

imagine