Sfinţirea capelei mănăstirii OSBM din Cluj-Napoca, noul sediu al Seminarului eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”

Publicat pe: 12 decembrie 2012|Secțiunea: Ştiri|Etichete: , |

Mănăstirea din Cluj-Napoca a Ordinului „Sfântului Vasile cel Mare” (OSBM), Provincia „Sf. Apostoli Petru şi Pavel”, noul sediu al Seminarului Teologic Eparhial „Sf. Ioan Evanghelistul”, are o nouă şi spaţioasă capelă binecuvântată – încă un loc în care Dumnezeu coboară zilnic pe pământ, pe masa Sf. Altar pentru a „rămâne cu noi„, aşa cum a promis, „în toate zilele, până la sfârşitul lumii” (Mt 28,20). Sfinţirea sfântului lăcaş din incinta Mănăstirii OSBM de pe B-dul C-tin Brâncuşi, Nr. 37, Cluj-Napoca, s-a împlinit, de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, joi, 6 decembrie 2012, la Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, capela primind hramul „Sf. Ioan Evanghelistul”. Ceremonia sfinţirii Sf. Altar – în care s-au depus Moaştele Sf. Vasile cel Mare – şi a interiorului capelei, a fost urmată de Sfânta Liturghie, răspunsurile liturgice fiind date de Corul Studenţilor seminarişti dirijat de Sora Dominica din Congregaţia Surorilor Maicii Domnului. Alături de Episcopul eparhial, au concelebrat pr. Laurian Daboc, Protoegumen OSBM, pr. Călin Bot, Rector al Seminarului, preoţii formatori din Seminar, alţi preoţi invitaţi, în prezenţa a numeroşi credincioşi, persoane consacrate, profesori şi colaboratori ai Seminarului Teologic şi apropiaţi ai Ordinului Bazilian.

În cadrul celebrării liturgice, doi dintre seminariştii din anul IV de formare şi respectiv anul III la Facultatea de Teologie Greco-Catolică, Radu Vlad Pupăză şi Rareş Urian, au fost ridicaţi la treapta lectoratului, punând astfel început drumului de slujitori la masa Sfântului Altar. La momentul rânduit, pr. Ioan Laurian Daboc, Protoegumen OSBM, a dat citire hrisovului în care se menţiona: „S-a început această Mănăstire Baziliană în anul domnului 1995, cu binecuvântarea IPS George Guţiu Arhiepiscop şi Eparh al Episcopiei Române Unită cu Roma, Greco-Catolică şi s-a edificat această capelă prin grija şi truda Călugărilor Bazilieni ai ‘Ordinului nostru’ şi cu contribuţia multor binefăcători din ţară şi străinătate, dar mai ales prin substanţialele donaţii ale Provinciei Preasfânta Inimă a lui Isus, Canada, din Ordinul Bazilian a Sfântului Jozafat. La momentul sfinţirii acestei capele în clădirea Curiei Provinciale OSBM este găzduit Seminarul Teologic eparhial Sfântul Ioan Evanghelistul”.

În cuvântul de învăţătură la Sfânta Liturghie, PS Florentin a prezentat viaţa Sf. Nicolae, care a trăit la graniţa sec. III-IV, într-un timp în care Biserica era puternic persecutată, în Mira Liciei, oraşul astăzi Derbe, în Peninsula Anatolică, Turcia. Pornind de la exemplul Sf. Nicolae, a fost evidenţiată importanţa vieţii de rugăciune: „Sf. Nicolae şi-a întemeiat întreaga viaţă pe rugăciune, rugăciunea a fost aceea care i-a adus şi harul episcopatului, pe viaţa de rugăciune şi-a clădit şi caritatea pe care o făcea tuturor celor nevoiaşi, celor care îi solicitau ajutorul, de aceea, consider că Sf. Nicolae poate fi un model pentru orice creştin şi în mod particular pentru persoanele consacrate”. Exemplul Sf. Nicolae a fost dat şi „pentru misiunea tinerilor viitori preoţi care se pregătesc în Seminar, a celor care au simţit în sufletele lor chemarea lui Dumnezeu şi au dorit să vină aici, în grădina în care se seamănă sămânţa sfântă. Invit pe distinşii profesori şi binefăcători, persoanele terţiare, să oferim lui Dumnezeu, în rugăciune, pe aceşti tineri şi pe formatorii lor”. PS Florentin a încheiat, subliniind: „Rămâne pentru noi, toţi, idealul sfinţeniei, la care ne invită şi Sfântul Părinte, mai cu seamă în acest An dedicat credinţei. Nu putem deveni sfinţi fără să ne cunoaştem credinţa. Trebuie mai întâi să-L cunoaştem pe Cel în care credem, să-I ascultăm cuvântul, să-L primim şi să-L lăsăm să lucreze în sufletele noastre zidirea cea bună, zidirea spre mântuire. Primindu-L, să-L mărturisim, mărturisindu-L, să-L şi trăim, să nu fim doar cuvântători, să fim şi trăitori ai cuvântului lui Dumnezeu”.

După celebrarea liturgică, Pr. Călin Bot a mulţumit lui Dumnezeu pentru toate darurile primite, „mai ales pentru darul vocaţiei acestor tineri”. Mulţumiri au fost adresate tuturor binefăcătorilor şi reprezentanţilor Episcopiei de Cluj-Gherla, „pentru toată înţelegerea şi eforturile pe care le-au făcut, ca să dăruiască Seminarului un cadru confortabil, propice şi optim formării”. O mulţumire specială a fost adresată Părinţilor Bazilieni, pr. Protoegumen Laurian, „pentru că găzduirea aici, în spaţiul dânşilor şi pentru buna colaborare pe care am avut-o”. Pr. rector a încheiat privind spre viitor cu speranţă, cu dorinţa de a continua lucrarea care „să îmbunătăţească, să înfrumuseţeze şi să optimizeze mai mult formarea acestor tineri”. Pr. Laurian Daboc, care, prin oferirea casei în care-şi avea sediul Curia OSBM (care de acum s-a mutat la Mănăstirea din Mintiu Gherlii), a făcut posibil aceste momente ale unui nou început, a rostit, de asemenea, un cuvânt de mulţumire: „Mulţumim lui Dumnezeu pentru că am reuşit să ducem la desăvârşire această Casă a Domnului unde Domnul să coboare pe Sf. Altar între noi”. Totodată, părintele a încredinţat tuturor o intenţie de rugăciune, spunând: „iată, am oferit această casă Seminarului Teologic şi Dumnezeu ne-a trimis un semn şi ne-a deschis o cale spre un nou apostolat, prin speranţa că vom putea redobândi Mănăstirea Bixadului, care a aparţinut Bisericii noastre. Sperăm să putem redobândi pentru Biserica noastră această mănăstire istorică”. „Mulţumim în primul rând Preasfinţitului Florentin pentru toată colaborarea, pentru acea grijă de mamă pe care o împlineşte pentru Seminar, pentru toţi credincioşii. Vreau să mulţumesc şi eu preoţilor şi tuturor celor care au contribuit, pentru ca acest eveniment să se desfăşoare cu bine şi cu bucurie şi sub protecţia Sfinţilor Vasile cel Mare ale cărui Moaşte s-au pus în altar şi a Sfântului Ioan Evanghelistul, patronul acestei capele. Încredinţăm lui Dumnezeu pe toţi seminariştii, pe formatori, pe toţi cei care îi vor îndruma, pentru ca, sub ocrotirea acestor sfinţi şi având modelul lor, să slujească Biserica lui Hristos”.

Înainte de a da binecuvântarea de încheiere a evenimentului, Episcopul de Cluj-Gherla şi-a exprimat şi în acest cadru dorinţa de a se pune accentul pe şcoală, pe formarea umană, pe formarea tineretului. „Neavând un spaţiu pentru liceul seminarial, clădirea Seminarului Teologic transformându-se acum în liceul greco-catolic, am solicitat pr. Protoegumen Ioan Laurian şi prin Sfinţia Sa, pr. Arhimandrit Genesio de la Roma, Superiorul General OSBM, această clădire, cu titlul de utilizare. Am dorit această mutare, şi era printre puţinele soluţii ale marii probleme pe care am avut-o spre decizie în anul trecut. În acest an, iată că Bunul Dumnezeu a deschis sufletele fraţilor călugări, Superiorilor OSBM, pentru ca Seminarul nostru să-şi poată desfăşura aici activitatea cu bine, în continuare. Din momentul deciziei, o altă persoană consacrată s-a implicat foarte mult în prezenţa Seminarului aici. Din nefericire, de multe ori singur – permiteţi-mi să-l numesc pe pr. Rector Călin Bot – trupul şi sufletul acestui Seminar, aşa cum se cade de fapt unui superior al Seminarului să fie exemplu şi prin ceea ce spune, dar şi prin ceea ce face. Sfinţia Sa a fost cel care s-a străduit să facă, nu uşoara mutare din locaţia de pe Str. Moţilor, aici, pe str. Brâncuşi.”

„Acest edificiu nu este finalizat. Deasupra încăperii capelei există o foarte frumoasă şi largă cameră unde se va amenaja o bibliotecă, sunt şi alte amenajări importante în continuare. Ceea ce aş dori să constituie un mesaj pentru dvs., iubiţii credincioşi şi pentru membrii familiilor dvs.: îndrumaţi-vă copiii, tinerii, spre Institutele de formare teologică. Poate că Teologia nu este o ştiinţă care să aducă un câştig material astăzi, dar cu siguranţă aduce foarte mult la nivel spiritual. Există posibilităţi pentru un viitor bun şi de la Facultăţile de Teologie şi chiar din formarea seminarială, există posibilităţi de la Liceul greco-catolic – cu un procent de promovabilitate remarcabil la bacalaureat. Vă invit pe toţi cei care aveţi copii, tineri care vor să urmeze studii superioare, să urmeze studii teologice, să aşeze un bun fundament vieţii, să poată realiza aprofundarea propriei vieţi de rugăciune, cunoaşterea propriei persoane, cunoaşterea relaţiei cu Dumnezeu. De asemenea, porţile mănăstirilor sunt deschise: la noi în oraş este şi casa generală a Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, casa provincială a Surorilor Ordinului ‘Sfântului Vasile cel Mare’ sunt şi Surorile Sfântului Iosif al Apariţiei, sunt de asemenea, Călugării Ordinului ‘Sfântului Vasile cel Mare’, sunt şi Călugării Iezuiţi la Casa Manresa în cart. Zorilor – o oază de spiritualitate şi de cultură, unde se oferă programe de reculegere lunare pentru laici, Părinţii Iezuiţi oferă ospitalitate şi asistenţa spirituală. În primul rând noi, credincioşii greco-catolici, trebuie să valorificăm aceste oaze de linişte, să preţuim şi să susţinem existenţa lor. Îi mulţumim lui Dumnezeu şi îl rugăm ca, în continuare să ofere Bisericii noastre vocaţii sfinte care să devină adevărate modele de viaţă.”

imagine

imagine

imagine