Anunţ: Celebrări cu ocazia Zilei Vieţii Consacrate la Cluj-Napoca

publicat la 29 ianuarie 2014 în Anunţuri

Reprezentanţii Ordinelor şi Congregaţiilor călugăreşti din Cluj-Napoca organizează celebrări dedicate aniversării Zilei Vieţii Consacrate, zi instituită în anul 1997, de către Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, pentru data de 2 februarie a fiecărui an – Sărbătoarea "Prezentării lui Isus în Templu". Potrivit pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii şi persoanele consacrate, prima parte a programului se va desfăşura sâmbătă, 1 februarie 2014, la Mănăstirea Congregaţiei Surorilor Maicii Domnului, (CMD), de pe str. Romul Ladea, nr. 6, Cluj-Napoca, unde, de la ora 18.00, va fi celebrată Slujba Vecerniei în prezenţa Episcopului Eparhial de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Pr. Ieromonah Laurian Daboc, Superior provincial al Ordinului "Sfântului Vasile cel Mare" (OSBM), va prezenta cu acest prilej un cuvânt de învăţătură.

Persoanele consacrate de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla se vor reuni duminică, 2 februarie, la biserica "Sf. Maria" din cartierul Grigorescu, b-dul 1 Decembrie 1918, f.n., Cluj-Napoca, unde, de la ora 10.00, va fi celebrată Sfânta Liturghie Arhierească. În cadrul celebrării liturgice Episcopul eparhial, preoţii şi credincioşii, vor aduce mulţumire lui Dumnezeu pentru persoanele care, oferindu-şi viaţa lui Dumnezeu, s-au făcut dar pentru ceilalţi oameni, prin apostolatul lor şi prin rugăciune. În cadrul Sfintei Liturghii se va face o procesiune în care călugării şi călugăriţele vor aduce lumânări pe care le vor aşeza în faţa Sf. Altar, pentru a exprima simbolic misiunea persoanelor consacrate, dar şi a fiecărui creştin, aceea de a aduce lumina lui Hristos în lume. Totodată, va avea loc şi un moment de mărturie, Fratele Dominic OSBM şi Sora Mihaela CMD vor vorbi despre chemarea proprie la viaţa consacrată. PS Florentin va rosti un cuvânt de încheiere despre rolul persoanelor consacrate în Biserică şi societate.

Întrebat despre identitatea şi misiunea vieţii consacrate, Papa Francisc a afirmat recent, în cadrul unei întâlniri, faptul că "tuturor creştinilor li se cere o abordare radicală, dar persoanele consacrate sunt chemate de Domnul într-un mod special: ei sunt bărbaţi şi femei care pot trezi lumea. Viaţa consacrată este profeţie. Dumnezeu ne cere să zburăm din cuib şi să fim trimişi la frontierele lumii, evitând ispita de a ne ‘domestici’. Acesta este cel mai concret mod de imitare a Domnului." Celebrarea Zilei Vieţii Consacrate în Biserică este un prilej de "trezire spirituală" pentru credincioşii laici, în faţa mărturiei de credinţă pe care persoanele consacrate o aduc, prin viaţa lor oferită lui Dumnezeu.

V.S. – DIRMM

Contact: tel. 0729884881 – pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii şi persoanele consacrate

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *