Anunţ: Ziua Vieţii Consacrate în Anul dedicat persoanelor consacrate

publicat la 27 ianuarie 2015 în Anunţuri

Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, împreună cu reprezentanţii ordinelor şi congregaţiilor călugăreşti din Cluj-Napoca, va celebra Ziua Vieţii Consacrate în Anul dedicat persoanelor consacrate în Biserica Catolică. Călugării şi călugăriţele de pe teritoriul Eparhiei de Cluj-Gherla se vor uni în rugăciune, participând la celebrarea duminicală din 1 februarie 2015, în biserica Sfânta Familie a parohiei Cluj-Zorilor 1 (str. Gheorghe Dima nr. 45, cartierul Zorilor). Sfânta Liturghie va fi celebrată de la ora 10 de către PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla; pr. Anton Crişan, Vicar cu preoţii şi persoanele consacrate; pr. Ioan Copândean, paroh al parohiei Sf. Familie; pr. Ioan Ureche, vicar parohial; preoţi călugări şi alţi preoţi invitaţi. În acest cadru de rugăciune, câte un reprezentant din fiecare ordin sau congregaţie va face o prezentare a propriei comunităţi, a carismei şi apostolatului propriu.

Programul va continua luni, 2 februarie 2015, Sărbătoarea Prezentării lui Isus la Templu, la Mănăstirea "Sf. Macrina" a Surorilor Ordinului Sfântul Vasile cel Mare, str. Crizantemelor nr. 11-15. Aici, de la ora 18, în prezenţa Ierarhului de Cluj-Gherla, a mai multor preoţi, a fraţilor şi surorilor din ordinele şi congregaţiile de viaţă consacrată, va avea loc o priveghere de rugăciune urmată de cuvântul de învăţătură al pr. Olivo Bosa din Societatea lui Isus.

Data de 2 februarie, în care Biserica celebrează Prezentarea lui Isus în Templu, începând din anul 1997 a fost numită de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea Ziua Vieţii Consacrate, devenind, an de an, în toate Diecezele şi Eparhiile Bisericii Catolice, o zi în care persoanele consacrate sunt prezentate lumii ca exemplu şi mărturie de credinţă. Instituirea acestei zile a avut ca scop şi conştientizarea de către societatea contemporană a rolului şi importanţei slujirii, uneori nevăzute, a sutelor de mii de suflete care, asemenea lui Isus, în ziua consacrării lor călugăreşti, "s-au oferit Domnului în Templu" pentru mântuirea tuturor.

În plus, în acest an 2015, convocând Anul Vieţii Consacrate la 50 de ani de la promulgarea decretului conciliar Perfectae caritatis, Papa Francisc a dorit reînnoirea vieţii consacrate: "Am dorit, mai întâi, să propun din nou întregii Biserici frumuseţea şi valoarea preţioasă a acestei forme particulare de a-l urma pe Cristos, reprezentată de voi toţi care v-aţi hotărât să renunţaţi la toate ca să-l imitaţi pe Cristos mai îndeaproape prin profesiunea sfaturilor evanghelice".

Adresându-se persoanelor consacrate, Suveranul Pontif a spus: "Vă reînnoiesc îndemnul stăruitor pe care l-am adresat în urmă cu un an superiorilor generali: Treziţi omenirea! Luminaţi-o prin mărturia voastră profetică şi contra curentului! Cum veţi reuşi să puneţi în practică acest îndemn nu doar pe durata acestui an special dedicat vouă ci întotdeauna? Vă prezint trei cuvinte programatice: Fiind bucuroşi. (…) 2. Fiind curajoşi. (…) 3. Fiind oamenii ai comuniunii, bine înrădăcinaţi în comuniunea personală cu Dumnezeu (…)".

Acest îndemn se adresează şi tuturor creştinilor consacraţi prin Botez. Prin modelul vieţii lor de credinţă, persoanele consacrate deschid tuturor calea spre fericirea atât de dorită; pentru că adevărata bucurie, adevăratul curaj şi adevărata tărie ne vin doar de la Dumnezeu, Tatăl nostru al tuturor. De aceea, toţi cei care doresc să participe, sunt aşteptaţi cu drag la acest program dedicat vieţii consacrate în Biserică.

V.S. – DIRMM

Anexă: Scrisoarea apostolică către persoanele consacrate cu ocazia Anului Vieţii Consacrate

Contact: tel. 0729884881 – pr. Anton Crişan, Vicar eparhial

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *