Anunţ: Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului Medical va fi celebrată în Eparhia de Cluj-Gherla

Publicat pe: 6 februarie 2015|Secțiunea: Anunţuri|

Episcopia Română Unită, Greco-Catolică, de Cluj-Gherla, în colaborare cu Asociaţia Medicilor Catolici din România (AMCR) – Filiala Cluj, organizează duminică, 8 februarie 2015, celebrarea celei de-a XXIII-a Zile Mondiale a Bolnavului şi a Personalului Medical la nivelul Bisericii Catolice. Tema din acest an este invitaţia de a medita o expresie din Cartea lui Iov: "Eu eram ochi pentru cel orb şi picioare pentru cel şchiop" (29,15).

Pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii şi coordonator al celebrărilor legate de Ziua Bolnavului în Eparhia de Cluj-Gherla, a subliniat invitaţia la comuniune – la "înţelepciunea inimii", pe care Papa Francisc o adresează în mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului 2015: "În discursul lui Iob, care conţine cuvintele ‘eu eram ochi pentru cel orb şi picioare pentru cel şchiop’, se evidenţiază dimensiunea de slujire a celor nevoiaşi din partea acestui om drept, care se bucură de o anumită autoritate şi are un loc de seamă printre bătrânii cetăţii. Statura sa morală se manifestă în slujirea săracului care cere ajutor, precum şi în îngrijirea orfanului şi a văduvei (v. 12-13)".

În centrul evenimentelor programate cu acest prilej se află Sfânta Liturghie arhierească festivă ce va fi celebrată duminică, 8 februarie, de la ora 10.30, în Catedrala Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca, de PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, împreună cu preoţii care se ocupă cu pastoraţia bolnavilor din spitale. La finalul celebrării va avea loc un moment de rugăciune comun – bolnavi, personal sanitar, preoţi şi credincioşi -, precum şi câteva alocuţiuni despre semnificaţia sărbătorii. La eveniment vor participa numeroşi invitaţi din domeniul medical, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii care se preocupă de asistarea şi ajutorarea bolnavilor, vârstnicilor şi persoanelor cu nevoi speciale.

Un moment important al evenimentului este vizita pe care Preasfinţia Sa Florentin o va face, în aceeaşi zi, de la ora 13, copiilor internaţi la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca. Vor participa şi surori din Congregaţia Maicii Domnului, congregaţie a Bisericii Greco-Catolice care, încă de la întemeiere, din 1942, a fost alături de cei bolnavi, surorile fiind, chiar şi în perioada de clandestinitate, o prezenţă constantă şi binefăcătoare în spitale, având şi o bună pregătire în domeniul medical.

În aceeaşi zi, de la ora 17, în capela Policlinicii fără plată "Familia Sfântă" (str. Moţilor nr. 32, Cluj-Napoca) este programat un timp de rugăciune şi împărtăşire cu participarea Episcopului de Cluj-Gherla, a preoţilor care celebrează în spitale, a persoanelor implicate în servicii medicale: medici, personal sanitar din diverse asociaţii, fundaţii, precum şi persoane implicate în servicii social-caritative oferite celor cu dizabilităţi.

La nivelul Eparhiei de Cluj-Gherla, în zilele din preajma datei de 11 februarie, în cadrul programului liturgic din bisericile parohiale va fi acordată o atenţie deosebită celor suferinzi, prin intenţii de rugăciune şi întâlniri cu medici şi personal sanitar. Astfel, la biserica Buna-Vestire din Bistriţa, pr. protopop Ioan Frişan va dedica celebrarea Sfintei Liturghii duminicale din 8 februarie Zilei Bolnavului, iar după Sfânta Liturghie, împreună cu preoţii din protopopiat, va face o vizită la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Bistriţa. În biserica spitalului se vor face rugăciuni împreună cu bolnavii şi personalul sanitar.

De asemenea, miercuri, 11 februarie, de la ora 16, Ierarhul de Cluj-Gherla, PS Florentin, cu mai mulţi preoţi şi surori din Ordinul Sfântul Vasile cel Mare, vor vizita Căminul de Bătrâni din cartierul Mărăşti, Cluj-Napoca, unde se vor face rugăciuni şi vârstnicilor le vor fi oferite cuvinte de mângâiere şi alinare sufletească, precum şi mici daruri.

Instituită de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea în ziua sărbătorii Preasfintei Fecioare Maria de la Lourdes – 11 februarie -, Ziua Mondială a Bolnavului şi a Personalului sanitar se doreşte o întărire prin credinţă pentru cei care sunt puşi în faţa suferinţei umane.

În mesajul său din acest an, Sfântul Părinte Francisc afirmă cu fermitate adevărul dureros, dar încurajator: "Câţi creştini mărturisesc şi astăzi, nu cu cuvintele, ci cu viaţa lor înrădăcinată într-o credinţă genuină, că sunt ‘ochi pentru cel orb’ şi ‘picioare pentru cel şchiop’! Persoane care stau aproape de cei bolnavi ce au nevoie de o asistenţă continuă, de un ajutor pentru a se spăla, pentru a se îmbrăca, pentru a se hrăni. Această slujire, în special când se prelungeşte în timp, poate să devină obositoare şi apăsătoare. Este relativ uşor a sluji timp de câteva zile, dar este greu a îngriji o persoană timp de luni sau chiar timp de ani, chiar şi atunci când ea nu mai este în stare să mulţumească. Şi totuşi, ce mare drum de sfinţire este acesta! În acele momente se poate conta în mod deosebit pe apropierea Domnului, şi sunt şi de sprijin special pentru misiunea Bisericii".

DIRMM

Contact:
Cluj-Napoca – Pr. Ioan Mătieş, Vicar cu laicii, tel. 0729-884.882
Bistriţa – Pr. Ioan Frişan, protopop, tel. 0740-057.133

imagine