Începe Postul Mare în Bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică

publicat la 20 februarie 2015 în Anunţuri

Bisericile de rit răsăritean – Ortodoxă şi Greco-Catolică, vor parcurge, timp de 7 săptămâni, perioada Postului Mareal Paştilor. Postul începe din seara "izgonirii lui Adam din Rai" – duminică, 22 februarie 2015, şi se încheie în seara Sâmbetei Mari, din 11 aprilie 2015. Postul Paştilor este nu doar cel mai lung şi mai important, ci şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale anului liturgic, şi are ca scop pregătirea spirituală pentru cea mai mare sărbătoare creştină, Învierea Domnului, fixată în calendarul liturgic duminică, 12 aprilie 2015.

Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, împreună cu întreaga lume creştină de spiritualitate bizantină, îşi va adapta programul liturgic corespunzător acestui timp de penitenţă şi purificare sufletească. În cadrul celebrării Sfintei Liturghii duminicale din 22 februarie, Episcopul eparhial, PS Florentin Crihălmeanu – în Catedrala Schimbarea la Faţă, precum şi preoţii – în bisericile parohiale, vor îndemna credincioşii ca de-a lungul Postului Mare să-l urmeze pe Cristos pe Calea Patimilor pentru a primi apoi în suflet bucuria şi lumina Învierii.

În programul specific primelor 6 săptămâni din Post (care preced Săptămâna Mare), se regăseşte rugăciunea Calea Crucii ce se va oficia zilnic în biserici. De asemenea, în zilele de miercuri şi vineri, în Catedrala episcopală (de la orele 18, în prezenţa Episcopului eparhial şi a studenţilor seminarişti), în mănăstiri, dar şi în alte biserici, se va celebra Liturghia Darurilor mai Înainte Sfinţite, un ceremonial de preamărire a lui Dumnezeu atribuit Sfântului Grigorie Dialogul.

O caracteristică a perioadei Postului este şi obiceiul credincioşilor, mai accentuat decât în restul anului, de a se elibera de povara păcatelor prin Sacramentul Spovezii – iertarea păcatelor mărturisite -, puternic instrument pe care Cristos, prin harul dat preoţilor de a ierta în Numele Său, îl oferă fiecărui om spre vindecarea sufletească şi chiar trupească.

În privinţa modului de a ţine postul, PS Florentin recomandă: "Regula postului este adaptabilă fiecărei persoane în parte. Este recomandabil ca fiecare dintre noi să ne cunoaştem ritmul de înaintare spirituală şi necesităţile spirituale. Astfel, să analizăm, împreună cu îndrumătorul spiritual, care sunt aspectele postului ce trebuie accentuate. Postul nu se referă şi nu se restrânge doar la mâncare, la alimente, aspectul spiritual al postului este mai important."

"Postul Mare, acest post de 40 de zile pe care îl întâlnim atât în Vechiul Testament, spre exemplu la Moise, cât şi în Noul Testament, prin excelenţă la Isus, poate fi o perioadă de pregătire pentru întreaga noastră viaţă. O perioadă de pregătire în care postim aici, acum, pentru ca, la timpul rânduit, să putem participa la masa Ospăţului etern, împreună cu Tatăl, prin Fiul, în Spiritul Sfânt."

În Biserica de rit latin, Romano-Catolică, Postul Paştelui a început în 18 februarie – zi de pocăinţă, denumită Miercurea cenuşii, şi se va încheia în ajunul zilei de duminică, 5 aprilie, când va fi celebrată Sărbătoarea Învierii.

Invitând la rugăciune, convertire şi caritate, Sfântul Părinte Francisc, în Mesajul cu ocazia Postului Mare din 2015, recomandă: "Aş vrea să cer tuturor să trăiască acest timp al Postului Mare ca un parcurs de formare a inimii. A avea o inimă milostivă nu înseamnă a avea o inimă slabă. Cine vrea să fie milostiv are nevoie de o inimă puternică, trainică, închisă în faţa ispititorului, dar deschisă în faţa lui Dumnezeu. O inimă care să se lase pătrunsă de Duhul Sfânt şi să ducă pe drumurile iubirii pe fraţi şi pe surori. În fond, o inimă săracă, adică una care cunoaşte propriile sărăcii şi se dedică pentru celălalt."

"Pentru aceasta, iubiţi fraţi şi surori, doresc să-l rog cu voi pe Cristos în acest Post Mare: ‘Fac cor nostrum secundum cor tuum’: ‘Fă inima noastră asemenea cu Inima Ta’ (Rugăciune din Litania la Preasfânta Inimă a lui Isus). Atunci vom avea o inimă puternică şi milostivă, vigilentă şi generoasă, care nu se lasă închisă în ea însăşi şi nu cade în vârtejul globalizării indiferenţei. Cu această dorinţă, asigur rugăciunea mea pentru ca fiecare credincios şi fiecare comunitate eclezială să parcurgă cu rod itinerarul Postului Mare, şi vă cer să vă rugaţi pentru mine. Fie ca Domnul să vă binecuvânteze şi Sfânta Fecioară Maria să vă păzească!"

V.S. – DIRMM
Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *