Anunț: Pr. Matei Boilă s-a mutat în casa Tatălui Ceresc

publicat la 27 august 2015 în Anunţuri

Cu tristețe, dar cu nădejdea Învierii în suflete, Ierarhul, preoții, persoanele consacrate și credincioșii Eparhiei greco-catolice de Cluj-Gherla își iau rămas bun de la Pr. Matei Zaharia BOILĂ, Mărturisitor al credinței, îndrumător și luminător al sufletelor spre mântuire, care a fost chemat la Casa Tatălui Ceresc la orele 4 ale dimineții, joi, 27 august 2015, la 89 de ani de viață și 38 de ani de preoție.

Pr. Matei Zaharia BOILĂ s-a născut la 17 aprilie 1926, în Blaj, fiul profesorului Zaharia Boilă și al Clarei Pop (fiica surorii lui Iuliu Maniu). A absolvit Seminarul Pedagogic din Cluj-Napoca și Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu. Din 1945 a fost membru al Partidului Național Țărănesc Creștin Democrat și secretar al organizației Cluj a Tineretului Universitar Național Țărănesc. A fost arestat de mai multe ori și condamnat pentru activitate politică național-țărănistă. A absolvit Facultatea de Științe Juridice din Cluj, în 1951. În 1952 a fost arestat în lotul foștilor demnitari, luptători anti-comuniști din partidele politice istorice și trimis la Canal. A petrecut zece ani de detenție în închisorile comuniste.

S-a căsătorit, în 1965, cu Maria Fărcaș și au avut patru copii. A fost hirotonit diacon la 1 ianuarie 1977, de către PS Iuliu Hirțea și preot, la 15 august 1977, în localitatea Reghin, de către IPS Alexandru Todea. A îndrumat tinerele generații ca și profesor emerit de teologie și este autor al mai multor cărți. În semn de recunoaștere a meritelor vieții sale de credință, în anul 2003 a primit, de la Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea, titlul pontifical de Prelat Onorar, iar în decembrie 2013 i s-a decernat Distincția “Sfintei Cruci pentru Biserică și Pontif” din partea Sfântului Părinte Francisc.

Slujba de înmormântare va avea loc duminică, 30 august 2015, la ora 13.00, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca.

“Îndrăzniți, eu am biruit lumea” este titlul unei colecții de meditații asupra Evangheliei, scrisă de preotul greco-catolic Matei Boilă – este și îndemnul pe care-l ni-l adresează, prin modelul vieții sale oferită cu totul lui Isus Hristos. Dumnezeu, Părintele îndurărilor și Izvorul Vieții, să-l așeze în bucuria Împărăției Sale, împreună cu cetele aleșilor săi. Odihna cea veșnică dă-i-o lui, Doamne și lumina cea fără de sfârșit să îi strălucească lui! Să se odihnească în pace!

Biroul de presă al
Episcopiei de Cluj-Gherla

imagine

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *