Jubileul Familiilor la Cluj-Napoca

publicat la 27 iunie 2016 în Ştiri

Sâmbătă, 25 iunie 2016, familii greco-catolice din toate Protopopiatele Eparhiei s-au reunit în Cluj-Napoca pentru a V-a ediție a Sărbătorii Familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla care, anul acesta fiind și Anul Jubiliar al Milostivirii, a marcat și Jubileul Familiilor. Acest eveniment a fost, pentru toți participanții, o frumoasă ocazie pentru a ne uni în rugăciune, meditație și împărtășire a vieții de familie, avându-l în centru pe Dumnezeu.

Întâlnirea, organizată de Departamentul pentru Familie și Viață al Episcopiei de Cluj-Gherla, a oferit participanților mari și mici un program variat, desfășurat de-a lungul întregii zile în mijlocul naturii, în Parcul "Iuliu Prodan" din cartierul Zorilor. Gazdă deosebit de primitoare a Jubileului a fost parohia Sfânta Familie – Zorilor I, păstorită de pr. paroh Ioan Copândean, împreună cu pr. vicar Ioan Ureche.

imagine

Momentul central al Jubileului Familiilor a fost Sfânta Liturghie arhierească, celebrată de Episcopul eparhial Florentin Crihălmeanu, alături de care au concelebrat pr. Cristian Sabău, protopop de Cluj I, și numeroși preoți din întreaga Eparhie, veniți împreună cu familii din comunitățile lor și, desigur, în primul rând cu familiile lor. Răspunsurile liturgice le-au dat copiii Corului "Allegria" din Cluj-Napoca.

În cuvântul de învățătură oferit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Florentin s-a oprit asupra a două calități fundamentale ale iubirii conjugale: supunerea și fidelitatea, reflectate în Exortația apostolică post-sinodală Amoris Letitia, despre iubirea în familie; la final, PS Florentin a lansat preoților, operatorilor pastorali din pastorația familiei și tuturor participanților două invitații. În primul rând, ne-a invitat să parcurgem cu atenție, formând chiar grupuri de studiu pentru aceasta, întregul text al Exortației Amoris Letitia, despre care a afirmat că reprezintă o "Magna Carta a familiei".

În altă ordine de idei, PS Florentin a lansat invitația la a medita asupra unui ideal, și anume acela de a pune familii creștine împreună, pentru ca lupta să nu fie individuală, doar în familie, ci familiile împreună să lupte pentru protejarea iubirii în familie, arătând totodată că o asociație a familiilor ar reprezenta o familie a familiilor și ar putea promova valoarea iubirii într-o societate lipsită de iubire. La finalul Sfintei Liturghii, după rugăciunile rânduite, preoții și credincioșii au trecut prin Poarta Sfântă Jubiliară, ocazie cu care PS Florentin a dat binecuvântarea pentru obținerea Indulgenței jubiliare.

imagine

După celebrare, pr. Titus Sas, vicar parohial al parohiei Andrei Mureșanu din Cluj-Napoca și responsabil cu pastorația familiei în Protopopiatul Cluj I, a susținut o meditație despre milostivirea în familie, subliniind că iubirea și milostivirea se întrepătrund în viața de familie, unde iubirea trebuie să se manifeste sub forma iertării și a ajutorului reciproc. În cuvântul său, pr. Titus a subliniat de asemenea importanța rugăciunii și a comunicării pentru relația dintre soți, precum și faptul că iubirea milostivă se manifestă în relația soților cu copiii în primul rând prin educație – o educație care privește atât valorile umane cât și viața spirituală, familia fiind locul privilegiat unde copilul își dezvoltă relația cu Dumnezeu.

În încheiere, pr. Titus ne-a reamintit de invitația Papei Francisc de a lăsa bucuria să pătrundă sufletele, viețile și familiile noastre, arătând că bucuria este cea care subliniază trăirea relației noastre cu Dumnezeu și cu cei din jur într-o căsnicie fericită. După acest moment, Episcopul eparhial a înmânat diplome aniversare acelor familii care, în acest An Jubiliar, sărbătoresc un jubileu al vieții lor de căsătorie, împlinind 5, 10, 15… sau chiar 50, 60 sau mai mulți ani de căsătorie – ca semn al binecuvântării lui Dumnezeu pentru drumul parcurs împreună, la bine și la greu, așa cum au promis la nuntă.

După prânz, programul a continuat cu mărturii din partea câtorva familii, care cu curaj și disponibilitate au împărtășit celorlalți din experiența vieții proprii de familie. Alt punct al programului a fost cel al atelierelor, când pe grupuri s-au discutat teme de interes pentru familii cum ar fi gestiunea timpului, ajutorul reciproc, paternitate responsabilă, semnele crizei în cuplu, consilierea matrimonială, locul de muncă sau criza cuibului gol. Concluziile discuțiilor au fost apoi prezentate tuturor de către membrii desemnați de la fiecare atelier.

La final, PS Florentin a dat binecuvântarea sa tuturor celor prezenți, nu înainte ca Icoana Familiilor din Eparhia de Cluj-Gherla să fie încredințată Protopopiatului Bistrița, care va găzdui cea de-a VI-a ediție a Sărbătorii Familiilor.

Mulțumim tuturor implicați în buna organizare a acestui eveniment!

Pr. Călin Sechelea
Consilier pentru probleme de familie și viață

imagine

imagine

25 iunie 2016 - Întâlnirea Familiilor în Parohia "Sf. Familie", cart. Zorilor, Cluj-Napoca

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *