Anunț: "Requiem", de Mikis Theodorakis – primă audiție națională, în ajunul Luminației

publicat la 25 octombrie 2016 în Anunţuri

În întâmpinarea sărbătorii Luminației, Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla, are plăcerea de a vă invita luni, 31 octombrie 2016, la concertul extraordinar oferit în primă audiției națională "REQUIEM", de Mikis Theodorakis. Într-o perioadă solemnă, dedicată rememorării, introspecției și purificării sufletești, excepționala ocazie lirică le va oferi spectatorilor un concert vocal-simfonic înălțător și de o spiritualitate aparte, menit să le aducă Lumină tuturor celor prezenți.

În ajunul zilei dedicată de Biserică pomenirii celor plecați dintre noi, concertul in memoriam aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca un eveniment deosebit, în premieră națională, ce contemplă valorile rememorării uneia dintre cele mai vechi culturi ale lumii, creația lirică purtând semnătura lui Mikis Theodorakis, o personalitate extrem de reprezentativă a artei muzicale din Grecia, reputată și la nivel internațional. Recunoscut deopotrivă pentru lucrările sale de largă adresabilitate, precum și pentru cele ce surprind cu finețe și atenție diversele ipostaze ale folclorului grec, incluzând dansuri populare, versurile unor poeți eleni, genuri muzicale ample de esență cultă, Theodorakis inclină cu profunzime către rememorarea trecutului, evocarea autentică a unor momente istorice, politice.

La rândul său o excepțională dovadă a marcării adevărului istoric, sensibilității spirituale și introspecției, "Requiem"-ul lui Mikis Theodorakis, scris în anul 1984, a fost dedicat morților în urma masacrului din orașul grecesc Kalavryta, îndoliat de una dintre cele mai grave crime de război ale Axei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Discursul vocal-simfonic dedicat de către compozitor celor cinci soliști, corului mixt și orchestrei, are la bază, pe parcursul celor doisprezece părți ale sale, textele părintelui Ioan Damaschinul.

Precum se anunță din titlu, "Requiem" este o capodoperă lirică cu o lungă și profundă tradiție în cultura occidentală, abordată de-a lungul secolelor de remarcabili compozitori datorită profunzimii sale conceptuale și spirituale, fiind oferită drept omagiu celor care nu mai sunt. O reală probă de măiestrie pentru orice compozitor, "Requiem" s-a bucurat de atenția și inspirația creatoare a lui W. A. Mozart, G. Verdi, G. Fauré, G. Ligeti și B. Britten.

Concertul vocal-simfonic susținut luni, 31 octombrie, aduce pe scena Operei Naționale Române din Cluj-Napoca o distribuție de înaltă ținută: soprana Veronica Fizeșan, mezzosoprana Andrada Ioana Roșu, tenorul Eusebiu Huțan, bas-baritonul Cristian Hodrea și basul Simonfi Sandor, acompaniați de Corul și Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, aflați sub bagheta Maestrului Adrian Morar, cu participarea Corului de Copii "Junior VIP" al Liceului de Muzică "Sigismund Toduță" Cluj-Napoca, Dirijor: Anca Mona Mariaș.

Evenimentul este realizat în parteneriat cu Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Vă așteptăm la un spectacol înălțător, care ne va lumina spiritual!

Biletele sunt puse în vânzare la Agenția teatrală și online, pe biletmaster.ro.

Concertul va fi și o ocazie de a contribui, prin donații, la înfrumusețarea mun. Cluj-Napoca și la îmbogățirea sa spirituală, prin finalizarea viitoarei Catedrale greco-catolice înălțată în Piața Cipariu, locaș de rugăciune și centru de spiritualitate dedicat martirilor și mărturisitorilor sec. al XX-la, proiectat și edificat ca semn vizibil al sacrificiului lor pentru credință și pentru libertate.

imagine

1 comentariu

  1. Pe cand si la Oradea?

Exprimaţi-vă opinia

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *